mijn verhaal

Meisje-zonder-werk

mijn verhaal

Daar sta ik dan, met mijn universitaire diploma Communicatiewetenschappen en 4 jaar werkervaring. Ik ben klaar – nee, overrijp om werken. Al mijn eisen zijn weggewaaid, zo lang sta ik hier al. Nu wil ik gewoon een baan. Meer vraag ik niet. Ik wil gewoon werken. De economie trekt aan, de werkloosheid is laag. Dat zeggen ze op tv. Iedereen zou een baan moeten kunnen krijgen. Wat sta ik hier dan nog te doen? Wat is er mis met mij? Ik heb notabene een Nederlandse naam en een blond-met-blauwe-ogen-uiterlijk. Privileges in overvloed. Het zou voor mij makkelijk moeten zijn om een baan te scoren. Wat zie ik over het hoofd? Waarom ben ik werkloos?

Op mijn 26e was ik voor de tweede keer in 2 jaar werkloos. Ik verwachtte dat ik snel weer een leuke baan zou vinden. Ik had een bachelor communicatiewetenschappen en een paar jaar werkervaring op een marketingafdeling. Voeg daar prima sociale vaardigheden en een representatief uiterlijk aan toe. Nee hoor, ik zou zó weer werk vinden.

Wat kon er immers misgaan?

Ik bleef 2 jaar lang werkloos. Hoe meer sollicitaties ik verzond, hoe meer afwijzingen ik kreeg. En mocht ik wel een keer op gesprek komen, dan gebeurde er iets raars.

De vacature kwam bijna nooit overeen met de échte functie. Waarom was er steeds een verschil tussen de vacaturetekst en de ‘real life’ versie?

Had ik de vacature dan verkeerd geïnterpreteerd? Lag dat aan mij of aan de tekst? Ik snapte er niks van. Er was iets goed mis met die vacatureteksten. Hoe moest ik nou een leuke baan vinden als ik niet eens kon vertrouwen op de betrouwbaarheid van vacatures?

Ondertussen startte ik een blog, genaamd Meisje zonder werk. Hier deelde ik jarenlang mijn sollicitatiesuccessen, mijn bizarre afwijzingen (‘Je bent té sprankelend!’) en mijn zoektocht naar een normale carrière.

Toen gebeurde er iets onverwachts. Mijn blog werd populair. Duizenden lezers mailden mij dat ze zich herkenden in mijn verhalen. Wat heerlijk om te weten dat ik niet de enige millennial ben met deze sollicitatie-ervaringen! Zij moedigden me aan tot een stap waar ik nooit eerder aan had gedacht: op 7 januari 2019 schreef ik me bij de KVK in als freelance copywriter. Mét een missie: solliciteren makkelijker maken voor millennials. Ik startte met verse vacatures schrijven en leerde een heleboel onderweg. 

Het meisje zonder werk werkt weer. En dit keer zonder geluk voor geld te ruilen of zekerheid voor tijd op te offeren. Werk: niet als beperking, maar ter verrijking. Met zorg en liefde uitgekozen.

Contact? Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl of bereik me op LinkedIn.

Meisje zonder werk - Yorien Stroosnijder - vacatureschrijver - sollicitatietips - de waarde van een goede vacature - mijn vacatures

Door inclusieve en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!