Over mij

Daar sta ik dan, met mijn universitaire diploma en vier jaar werkervaring. Ik ben klaar – nee, overrijp om te werken. Al mijn eisen zijn weggewaaid. Zo lang sta ik hier al in de wind en de regen. Nu wil ik gewoon een baan. Het maakt me niet meer uit wat. Ze zeggen dat de economie aantrekt aan en de werkloosheid laag is. Waarom ben ik dan werkloos? Wat is er mis met mij?


In 2018 was ik 26 jaar. Ik had een diploma, een paar jaar werkervaring, prima sociale vaardigheden en een representatief uiterlijk. Toch kon ik geen baan vinden die ik écht leuk vond. Ik was al twee jaar werkloos, op een lullig bijbaantje na. Ik voelde me vreselijk onzeker. Hoe meer sollicitaties ik verzond, hoe meer afwijzingen ik kreeg. En mocht ik wel een keer op gesprek komen, dan gebeurde er iets raars. De vacature bleek in ‘real life’ een heel ander verhaal te zijn.

Alsof ik op een vacaturetekst voor communicatiemedewerker had gereageerd en nu bij een sollicitatiegesprek voor technisch personeel zat.

Had ik de vacature dan verkeerd geïnterpreteerd? Lag dat aan mij of aan de tekst? Er was iets goed mis met die vacatureteksten. Hoe moest ik nou een leuke baan vinden als ik niet eens kon vertrouwen op de betrouwbaarheid van vacatures?

Meisje zonder werk

Ondertussen startte ik een blog, genaamd Meisje zonder werk. Hier deelde ik jarenlang mijn sollicitatiesuccessen, onzekerheden, hilarische afwijzingen (‘Je bent té sprankelend!’) en mijn zoektocht naar een ‘normale’ carrière. (Die is er trouwens nooit gekomen.) Mijn blogs werden veel gedeeld op Facebook en LinkedIn. Lezers mailden dat ze zich herkenden in mijn verhalen. Wat was het fijn om te horen dat ik niet de enige millennial was die zoveel moeite had met het vinden van een leuke baan. Bovendien bevestigde het een onderbuikgevoel dat ik al heel lang had: ik heb geen werkgever nodig, ik kan het zelf.

Nooit meer werkloos

7 januari 2019 was mijn laatste werkloze dag ooit. Die dag schreef ik me in bij de KVK en werd ik freelance copywriter. Mét een missie: solliciteren makkelijker maken. Ik ging vacatureteksten schrijven voor mijn bedrijf verse vacatures en leerde een heleboel onderweg. Het meisje zonder werk werkt weer. En dit keer zonder geluk voor geld te ruilen of zekerheid voor tijd op te offeren. Werk niet als beperking, maar ter verrijking. Met zorg en liefde uitgekozen.

Contact? Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl of bereik me op LinkedIn.