Blogafbeelding Meisje zonder werk - parttime werken

Parttime werken mág (van mij)

Parttime werken is niet alleen voor thuisblijfmoeders zonder ambitie of laaggeschoolde mensen zonder kwaliteiten. Parttime werken is juist heel geschikt voor iedereen die nog wat/ van alles wil doen met z’n leven.

Ik vind mijn baan leuk, maar er zijn zoveel andere dingen om te doen die ik veel leuker vind. Daarom werk ik ‘maar’ 3 dagen per week. Maar oh men, wat is het moeilijk om een leuke parttime baan te vinden. Het aanbod is eenzijdig – je kunt kiezen tussen een oproepcontract in de retail of horeca, het betaalt slecht en is meestal maar voor 1 of 2 dagen per week, wat in mijn geval net te weinig betaalt. Deze zoekresultaten weerspiegelen de maatschappelijke mening over parttime werken: kom op, je kan beter.

Schaamte

Parttime werken is alleen voor moeders zonder ambitie, luie types of mensen die getrouwd zijn in het gemeenschap van goederen (met een rijke partner). Parttimers verdienen weinig en horen er niet bij… Ha, met al deze vooroordelen is het niet gek dat niemand parttime wil werken. Als gevolg daarvan bieden werkgevers voornamelijk fulltime functies aan. Dus wat doe je als je wél parttime wilt werken? Dan zoek je naar mogelijkheden. Wedden dat je meer werk in minder tijd kunt doen als men niet meer de maandagochtendvergadering gebruikt voor persoonlijke weekendverslagen?

Bullshit days

In maart kwam Tegenlicht met een ijzersterke documentaire over bullshit jobs: banen waarbij medewerkers niks doen of niks te doen krijgen. Als zij maar ‘mondje dicht en meespelen in de bullshitpoppenkast’, krijgen ze elke maand een salaris. Ik geloof ook in bullshit days: werk verspreiden over 5 dagen terwijl je het makkelijk in drie kunt doen. Waarmee vullen we dan die andere dagen? Met niks, maar wij vinden dat je 5 dagen per week móét werken om waardevol te zijn. Schroom niet om tijdens een sollicitatiegesprek gewoon te vragen naar de mogelijkheid om de functie parttime te doen. Grote kans dat ze er nog nooit over nagedacht hebben.

Bezigheidstherapie

Ken je dat, dat je baas je opzadelt met een in jouw ogen nutteloos maar tijdrovend klusje? Eindeloze vergaderingen die ook opgelost kunnen worden over de telefoon? Een rapport dat al 2 maanden op ‘iemands’ bureau ligt? Hoe groter een bedrijf, hoe inefficiënter de communicatie-lijnen. Et voilá, de grootste tijdverspilling in een bedrijf vindt zich meestal plaats recht voor je ogen. Als je al die uren bij elkaar optelt, zou dat best wel een dag kunnen schelen in je werkweek. Moet je nadenken wat je in al die tijd kunt doen – van de zon genieten, skiën, je zoontje voorlezen. Parttime werken klinkt ineens heerlijk. Stel je praktische verbeteringen maar eens voor aan je baas, wie weet valt hij je dan niet langer lastig met zijn bezigheidstherapie.

Je favoriete collega

1 van de redenen waarom werkgevers graag fulltime jobs aanbieden, is om je collega’s te leren kennen zodat je beter kunt samenwerken en loyaal bent aan hen en het bedrijf. En hoewel het sociale aspect van werken natuurlijk een leuke kant is, moeten we het niet overdrijven. Tweejaarlijkse teamuitjes, elke dag gezamenlijk thee drinken om 4 uur en ouwehoeren bij de watercooler: daar heb ik geen behoefte aan. Ik kom om te werken, niet alleen om gezellig te zijn. En ik bepaal graag zelf wat ik met mijn vrije tijd doe. Ik geef toe, het maakt je niet de meest populaire collega op de werkvloer. Maar je hebt dan wel meer tijd over om andere vrienden te maken.

Angst voor vrijheid

Het klinkt tegengesteld: bang zijn om vrij te zijn. Maar het is zo ongewoon voor veel mensen om op een doordeweekse dag vrij te zijn, dat men daar bang en onzeker van wordt. Mág dit wel? De druk om te moeten werken is zo groot dat we het onszelf aanpraten. Voor veel werklozen zal dit herkenbaar zijn. Dus dan maar terug naar kantoor, van maandag tot vrijdag zodat we ons in ieder geval niet schuldig hoeven te voelen over onze buitensporige vrije gedrag. En in het weekend wordt er alsnog geklaagd over te weinig vrije tijd, natuurlijk.

Stilzitten is oké

Soms lijkt het alsof we bang zijn voor stilte. We zijn lekker (heel) druk. Lekker altijd bezig zijn. Lekkere hands-on-mentaliteit. Maar altijd maar iets doen is helemaal niet lekker. Keihard werken is onze schadelijke nieuwe status quo die leidt tot burn outs, obesitas en het afschuiven van verantwoordelijkheid. Want we zijn te druk om ‘fucks’ te geven aan gezond leven, om onze afval netjes te scheiden en we hebben geen tijd om stil te staan bij onze gevoelens, gedachtes en de signalen van ons lichaam. Er wordt te veel gewerkt. En tegelijkertijd te weinig écht belangrijke dingen gedaan.

Het taboe op parttime werken

Het taboe op parttime werken wordt steeds makkelijker te doorbreken als meer mensen inzien dat geld en een succesvolle carrière slechts middelen zijn, niet een doel. En dat zij niet een direct gevolg zijn van het aantal uur dat je werkt. De wereld is wat wij ervan maken en er is geen reden om niet te leven zoals jij wilt. Je hebt altijd een keuze, zelfs om parttime te werken. Die toestemming geef ik je nu.

herken jij jezelf hierin?

  1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
  2. je zwerft van baan naar baan.
  3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
  4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
  5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.