De ongeschreven regels op sollicitatiegesprekken verpesten mijn kans op succesvolle sollicitaties regelmatig. Zo leerde ik laatst the hard way dat je nooit mag zeggen dat je per direct beschikbaar bent.

Dat mijn gedrag op sollicitatiegesprekken niet altijd overeenkomt met het handboek ‘hoe word ik de meest begeerlijke sollicitant?’ wist ik al. Ik ben veel te eerlijk. Stel je mij een directe vraag, dan krijg je direct antwoord. Bovendien kan ik niet goed liegen. Ik zie het nut niet in van je anders voordoen dan je bent of spelletjes spelen. What you see is what you get. Maar is het slim om constant de ongeschreven regels op het werk te overtreden?

Per direct beschikbaar

Niet altijd. Die ongeschreven regels op sollicitatiegesprekken zijn er blijkbaar niet voor niets. Wat ben ik weer hard gestraft voor mijn eerlijkheid tijdens mijn laatste sollicitatiegesprek. Toen ik in de laatste minuten van een prettig sollicitatiegesprek vertelde dat ik aanstaande maandag al kon beginnen, werd ik recht in mijn gezicht uitgelachen. Alsof ze zei: “hahaha, heb je niks anders te doen?” Nee, hallo, ik ben werkloos? Ik zit er al een week over na te denken. Wat is er verkeerd aan een sollicitant die zo snel mogelijk wil beginnen? Die er zin in heeft? Wat is daar nou zo grappig aan? Ik heb duidelijk weer de ongeschreven regels voor sollicitatiegesprekken verbroken. Het zal je niet verrassen: ik ben niet aangenomen.

Ongeschreven regels op sollicitatiegesprekken volgens Meisje zonder werk

 • gij zult een mening hebben, maar alleen als die overeenkomt met de onze.
 • gij bent niet politiek of religieus actief.
 • u heeft normale, ongevaarlijke hobby’s. Over de rest willen we niets weten.
 • u heeft een partner, anders verwachten we dat u elke zaterdagavond naakt in de kroonluchter van de lokale bruine kroeg hangt.
 • u woont samen met deze partner en/ of uw koers is richting huisje, boompje, beestje.
 • u kleedt zich een saai, net zoals wij.
 • zijt gij een vrouwe? Dan houdt u van Rituals, taarten bakken en fast fashion kopen en mogen wij af en toe een grapje over u, uw lichaam of uw haren maken. En voorlopig wilt u niet zwanger raken, maar ooit wel. Want u bent NORMAAL.
 • gij zult niet te eerlijk zijn over uw motivatie om hier te komen werken. U verzint maar iets.
 • gij zult u gedragen alsof dit de allerleukste baan is die u ooit heeft gehad bestaan tijdens uw bestaan.
 • toch bent u niet per direct beschikbaar. U bent lekker druk druk druk. Want burn-outs zijn aanstellerij.
 • u eet absoluut niet veganistisch. Flexitariër, dat mag net. Maar wel vrolijk meedoen met de jaarlijkse vleesbarbecue, hè?

Niemand is een profiel

Eén van de walgelijkste aspecten aan solliciteren is dat je gedwongen wordt om jezelf in een hokje te stoppen. Goed gemarkeerd aan de buitenkant zodat elke toeschouwer meteen weet wie er in dat hokje zit. Gemaakt in een wereld die zo hard om haar as draait dat ze bijna uit haar ring vliegt. In die kooi is er geen plek voor persoonlijkheid, cultuur, normen en waarden. U bent maar gewoon precies zoals ons. Het is het perfecte plaatje of het is het niet. Maar zo werkt het natuurlijk niet in het echt. Geen enkele kandidaat is de belichaming van de vacaturetekst. Niemands hele identiteit kun je beschrijven in een overdreven vrolijke sollicitatiebrief van 400 woorden of een standaard cv. Zullen we ophouden met daarnaar te streven?

In welk hokje hoor jij?

Gelukkig ben ik niet meer bezig met ‘mijn’ hokje. Daarvoor ben ik te ervaren, te oud en/ of het interesseert me niet. Daarnaast ben ik gezegend met vriendinnen die hun middelvinger opsteken naar elke idioot die aan onze rechten zit. En wordt iedereen die zijn mening of levensvisie belangrijker acht dan het onze, platgestampt. Heel fijn. Toch kun je er als ambitieuze werkzoekende niet onderuit. Overal word je beoordeeld op je eerste indruk. Vooral als je snel een baan wilt en niet de tijd of de financiën hebt om 6 jaar te zoeken naar je ‘passie’, zul je je aan de ongeschreven regels moeten houden.

Jezelf zijn en een baan krijgen: het kan!

Toch is dat niet het einde van de discussie. Het is wél mogelijk: een mening hebben én aangenomen worden. Een boze mail sturen en vervolgens een baan aangeboden krijgen. Dat overkwam mij een paar weken geleden. Ik dacht dat de werkgever zijn afspraken niet na kwam, omdat hij geen interesse in mij had. Dus stuurde ik een boze mail met de boodschap dat ik het onfatsoenlijk vond om sollicitanten zo te behandelen. Wat bleek? Ze wilden me wél. Ik was the last woman standing na 3 rondes van sollicitatiegesprekken, testen en referenties. Waarom hadden ze dan de laatste 3 belafspraken gemist? Ach, ze hadden het druk…

Schrijf je eigen regels over sollicitatiegesprekken

Zolang we allemaal braaf in het laantje lopen, verandert er niks. Ik las laatst een persbericht dat zei dat werkgevers steeds dynamischer worden. Welke dan? Elke werkgever die ik heb ontmoet, houdt zich vast aan een 9 tot 5 schema, verbiedt thuiswerken en beoordeelt je op de uren die je achter een bureau zit weg te sterven in plaats van de kwaliteit van je werk. Als wij werkzoekenden verandering willen, dan moeten wij zelf het voorbeeld zijn. We are not followers, we are leaders. Of zoals Extinction Rebellion het zegt: brave burgers krijgen geen aandacht. Je moet radicaal zijn om zichtbaar te worden. Wij schrijven wel onze eigen regels.

Overtreed de ongeschreven regels op sollicitatiegesprekken

Hoe jij je radicale sollicitatiegedrag uitvoert, moet je lekker zelf weten. Of blijf in je brave laantje lopen, dat is ook helemaal begrijpelijk. Maar kom wel op voor jezelf wanneer het nodig is. Bel hén wanneer zij hun afspraken niet opvolgen. Weiger onbeleefde vragen te beantwoorden. Bekritiseer ze op seksistisch gedrag en uitsluiting van bevolkingsgroepen. Stellen ze moeilijke vragen? Stel er eens eentje terug. Onderbreek ze maar. Bijt van je af. Vriendelijk. Beleefd. Maar sterk, radicaal en met opgeheven hoofd. Je bent toch geen barbiepop. En ongeschreven regels op sollicitatiegesprekken, die kun je niet lezen.

sollicitatiegesprek-voorbereiden

Door inclusieve en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!

E-book: Succesvol solliciteren voor millennials

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Dit gratis e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?

Je leert:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. 
 • hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
 • het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.

In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.