Nog 363 minuten werken, nog 362 minuten, nog 360 minuten… Op een saaie kantoorbaan tel je elke minuut af. Met deze tips overleef je elke saaie, zware of moeilijke kantoorbaan.

Het liefst zou je nu weglopen van je werkplek. Tot ziens, saaie kantoorbaan! Helaas is wegrennen van je werk omdat je een saaie dag hebt niet the grown up thing to do. Denk even om. Makkelijk werk = meer tijd om een online cursus te volgen. Een zware periode leidt meestal tot salarisverhoging en na een vervelende werkdag koop je een dure bak chocolade-ijs voor jezelf. Zo, dat klinkt al beter toch? Vertel mij jouw probleem, dan los ik het voor je op.

Yorien, mijn werk is saai / te makkelijk

Oplossing 1: Geluksvogel! Ram door je to do lijst heen. Klaar? Dan heb je zeeën van tijd voor jezelf. Lees je in over aandelen, doe een online cursus of schrijf een e-book. Dat is makkelijk geld verdienen! Een saaie kantoorbaan wordt ineens een zeer fijne baan.

Oplossing 2: Is je werk simpel, maar heb je wel veel te doen? Zet dan een leerzame podcast op. Zo leer je tijdens je werk van alles over moestuinieren of duurzaam ondernemen.

Oplossing 3: Weinig werkgevers kunnen een leergierige werknemer weerstaan. Of kunnen ze dat wel? Kijk eens of je extra taken erbij kunt nemen. Altijd al meer willen weten over het ontwerpen van een marketingstrategie of het verduurzamen van jouw branche? Zoek een interessant probleem op binnen jouw team dat jij graag zou willen oplossen. Misschien is er wel iets wat al maanden bovenaan de prioriteitenlijst staat, maar waar niemand tijd voor heeft. Daarmee maak je jezelf de held van de afdeling. Hopelijk ga jij voortaan met meer nieuwsgierigheid en enthousiasme naar je kantoorbaan.

Oplossing 4: Kun je het werk in minder dagen doen? Kijk eens of je kunt afspreken dat je voor hetzelfde salaris minder dagen werkt. Dat zou fijn zijn!

Oplossing 5: Werk stiekem aan andere projecten. Zet niet de titel van je nieuwe blog ‘hoe overleef ik een saaie kantoorbaan’ heel groot bovenaan het document, want als je baas dan net achter je scherm loopt, kan het best pijnlijk zijn… Niet zelf meegemaakt hoor ;).

Mijn kantoorbaan is zwaar

Oplossing 1: Waarom is je werk zwaar? Ligt er te veel op je bord, is een collega ziek, vind je het niet leuk, heb je een verkeerd werkritme of werkmethode? Zoek eerst uit waarom je je werk zwaar vindt en plan dan een afspraak in met je werkgever om daarover te praten. Wees eerlijk over je gevoel en zoek samen naar een oplossing. Succes!

Oplossing 2: Als je de (stressvolle) energie van je werk niet ergens achterlaat, dan komt het mee naar huis. Dus zing luidkeels op de fiets, sport direct na je werk of duik in een spannend boek. Laat werk op werk. Je mag er natuurlijk over praten en klagen, maar jouw prioriteit is het hebben van een fijne ontspannen avond. Soms lukt dat niet goed als je alleen maar aan je werk denkt.

Oplossing 3: Is jouw vrije tijd ook werktijd? Met andere woorden, kan je voldoende ontspannen, genieten en leuke dingen doen in het weekend? Iedereen heeft iets anders nodig om werkstress los te laten. De ene persoon ligt 2 dagen lang in bed, de ander wil zo min mogelijk thuis zijn. Probeer in ieder geval niet je mail of je werktelefoon te checken en echt even weg te zijn tijdens het weekend.

Oplossing 4: Als je kantoorbaan zwaar voelt, dan kan het zijn dat je niet lekker in je vel zit. Eet gezond, beweeg veel, stop met dingen doen die je niet leuk vindt en plan tijd in voor jezelf.

Mijn werk is moeilijk!

Oplossing 1: Vraag om hulp! Je hoeft niet alles alleen uit te zoeken. Dat kost tijd en geld, zou je werkgever afkeurend zeggen. Mensen helpen je graag, want daarvan krijgen ze een goed gevoel over zichzelf. Dus vraag gerust om versterking van je collega’s, zo vaak als het nodig is.

Oplossing 2: Oké, je werk is moeilijk. Maar het is ook leerzaam toch? Soms moet je even door de zure appel heen bijten. Vraag hulp, klaag, maar geniet ook van hoeveel je leert elke dag. Over een paar maanden ben je zoveel slimmer dan nu. Kijk regelmatig naar hoe ver je al bent gekomen en wees trots op jezelf!

Mijn saaie kantoorbaan is gewoon stom!

Oplossing 1: Zoek een andere baan. Is het echt héél stom en heb je voldoende geld? Neem dan per direct ontslag. Geniet van je vrije tijd op het terras of onder de palmbomen op een strand op een ander continent.

Oplossing 2: Schrijf precies op waarom je je werk niet leuk vindt. Neem dat mee naar je werkgever en zoek samen uit wat er anders kan en – heel belangrijk! – wat niet. Nu weet je wat je kunt doen om de situatie te verbeteren, en je weet ook of je wellicht beter op zoek kunt gaan naar een andere baan.

Oplossing 3: Het idee dat werken altijd heel leuk moet zijn, is een leugen. Soms is werk leuk, soms niet en dan klagen we wat en hopen we dat er snel weer wat spannends gebeurt zodat je werk weer leuker is.

Oplossing 4: Werk wordt pas echt leuk als je postelastieken over en weer kunt schieten met collega’s. Het zijn de grappen en grollen met hen en klanten die je werkdag gezellig maken. Probeer leuke contacten op werk te versterken en nieuwe vriendschappen te maken.

Saaie kantoorbaan? Maak het leuker!

Werk is niet altijd leuk, maar dat mag het wel zijn! Gun jezelf dat. Zoek naar zowel langetermijn- als kortetermijnoplossingen. Denk aan pannenkoeken voor lunch en je favoriete outfit aan. Een andere, ergonomisch verantwoorde werkplek zoeken doet ook wonderen, net als een openhartig gesprek met je werkgever. Al gedacht aan een thuiswerkdag of een borreltje met collega’s? Maak het zo leuk als je kan. En kom je er dan nog niet uit? Ga dan rustig op zoek naar iets anders. Daar hoef je helemaal niet ingewikkeld over te doen, want waarom zou je ergens blijven als je het niet leuk vindt? Dat is nou een grown up thing to do.

E-BOOK: Succesvol solliciteren voor millennials

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Dit e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?

Je leert:

  • al mijn sollicitatiegeheimen. 
  • hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
  • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
  • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
  • hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
  • het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.

In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.