“3/4 van de werkgevers noemt in vacatures niet de hoogte van het salaris. Arbeidsvoorwaarden vormen voor werkzoekenden echter het belangrijkste motief om een vacature in overweging te nemen.” Ik vraag u, waarom? Zet gewoon het salaris in vacatureteksten. Iedereen wil vacatures mét salaris.

Dat de wereld van vacatures schrijven z’n vreemde kanten heeft, wist ik al toen ik werkloos was. Ik las er tientallen per dag, snapte er de ballen van en besloot het zelf te gaan doen! Lekker ambitieus natuurlijk, maar het heeft goed uitgepakt. Et voilà, je leest hier een blog van een officiële vacatureschrijfster! Snap ik nu vacatures beter? Alleen degene die ik zelf heb geschreven, eigenlijk. Dat heeft niet te maken met het vacaturejargon dat nog steeds alom gebruikt wordt. Ik noem er een paar om je geheugen op te frissen: passie, pre, affiniteit met, 9 tot 5 mentaliteit. Wat ik niet snap, is dat werkgevers niet gewoon effe opschrijven wat sollicitanten willen lezen.

Salaris in vacatureteksten

Er zijn tal van onderzoeken gedaan de afgelopen 50 jaar naar wat sollicitanten graag lezen in vacatures. Dit varieert namelijk sterk tussen opleidingsniveau, locatie, ‘kleur’ van de doelgroep, werkervaring, leeftijd et cetera. Maar over 1 ding zijn bijna alle sollicitanten het eens: ze willen een salarisindicatie weten. Ik geef ze helemaal gelijk. We werken namelijk niet alleen omdat we zo’n grote ‘passie’ hebben met het bedrijf of de functie. Als we niet goed betaald worden, komen we niet.

Je zou denken dat werkgevers vooraan in de rij staan om zich bekend te maken met deze informatie. Niemand méér dan zij willen in zo’n kort mogelijke tijd, op de goedkoopste manier ooit de droomkandidaat aantrekken. Uhm, ja dat doen ze dus niet. “3/4 van de werkgevers noemt in vacatures NIET de hoogte van het salaris. Arbeidsvoorwaarden vormen voor werkzoekenden echter het belangrijkste motief om een vacature in overweging te nemen.” Nee, dit nieuwsbericht komt niet uit 1950, maar uit 2021! Ik vind het zo raar dat bedrijven wéten dat salaris een enorm belangrijke pullfactor is, en tóch besluiten het niet te noemen in hun vacatureteksten. Hoe, wat, hè? Waar zijn ze bang voor? En waarom is die angst belangrijker dan de juiste kandidaat aantrekken en een sterke employer brand onderhouden? Zou jij ergens solliciteren voordat je weet wat de salarisindicatie is?

Voorbeelden uit de praktijk

Waarschijnlijk ligt het aan de opdrachtgevers die ik aantrek: lekker normaal en geen onzintypes. Meestal mag ik netjes een minimaal – maximaal noteren. Maar af en toe zit er een klant tussen die het salaris niet in de vacature wil hebben. Deze persoon kan dan rekenen op 512 argumenten waarom het beter is dit wél te doen. Vraag ik naar het waarom, dan komt er een vaag antwoord. Iets met collega’s die dan weten hoeveel de nieuwe persoon gaat verdienen. Iets met dat ze dan ook om meer gaan vragen? Is dat niet hun goed recht dan? Volgens mij heb je geen mensen aangenomen om geld te besparen, maar om goed werk te leveren dat je zelf niet wilt of kunt doen. Ik weet het niet hoor. Misschien zit ik er wel helemaal naast. Laten we samen wat redenen bedenken waarom iemand niet het salaris in de vacature schrijft:

  • het is een vrijwillige functie zonder betaling.
  • het is bar weinig en de hr-afdeling schaamt zich ervoor.
  • het woordenaantal is over de limiet.

Weet jij nog iets? Want een ander argument dan deze 3 kan ik niet verzinnen.

Zet het salaris in uw vacatureteksten

Het is letterlijk 1 zin. En het is voor sollicitanten écht heel belangrijk.

Kies voor transparantie en eerlijkheid

Het salaris staat symbool voor de waarde die je iemand toekent. Tegen een sollicitant zeggen dat hij niks mag weten over het salaris, is hetzelfde als zeggen dat iemands waarde er niet toe doet. Het gaat er niet om dat je al zo vroeg in het sollicitatieproces vastpint wat het salaris is. Daar komen jullie vast wel uit in een later gesprek. Maar geef een hint. Gun iemand de ruimte om erover na te denken. Om het salaris te vergelijken met zijn persoonlijke idealen en doelen in iemands droomleven. Een minimum – maximaal is helemaal prima. Kies als werkgever voor transparantie en eerlijkheid, direct vanaf het begin. Dat zijn prachtige waardes om je employer brand mee te bouwen. Als je dat doet, dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het aantrekken van je ideale kandidaten. Die komen als bijen op honing af op je betrouwbare en transparante vacature.

Maak een positief verschil in de recruitmentbranche. Zet gewoon het salaris in je vacatureteksten.

sollicitatiegesprek-voorbereiden

Door inclusieve en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!