Het vermoeiendste aan solliciteren? Talloze brieven schrijven en vervolgens niks horen. Dat kan slimmer! Leer deze 8 geheimen uit je hoofd, zodat jij voortaan doelbewust, snel en succesvol kunt solliciteren. Op naar je droomleven!

Solliciteer alleen op leuke vacatures

Als je ongeduldig bent, dan neem je niet altijd de route naar het meest succesvolle resultaat. Als je snel een baan wilt, dan is het verleidelijk om te reageren op alle functies die wel oké zijn. Begrijpelijk, want je wilt gewoon aan de slag en daarom zet je je eisen opzij. Uit ervaring weet ik dat dat niet de weg naar succes is. Ten eerste zien werkgevers direct dat je geen affiniteit hebt met het onderwerp. Daarnaast ben je al snel overgekwalificeerd: dit is een vaak voorkomende reden om een kandidaat niet aan te nemen. En word je wel aangenomen, dan is de kans groot dat je zelf teleurgesteld raakt over je verantwoordelijkheden, een bore-out krijgt of dat je geen klik hebt met je collega’s. Je humeur en je zelfvertrouwen gaan er in ieder geval niet op vooruit. Binnen een paar maanden zoek je weer iets anders. Dat is misschien wel snel, maar niet succesvol solliciteren. Richt je energie en je creativiteit dus op die paar leuke vacatures.

Focus op je droombaan

Is het je weleens opgevallen dat als je veel aan iets denkt, dat je het dan ineens overal ziet? Stel dat je zoekt naar een rode auto, dan is de kans groot dat je die overal gaat zien. Zo werkt het brein. Als je je ergens op focust, dan ga je het onvermijdelijk een keer tegenkomen. Nodig succes uit in je leven door je te focussen op de baan die je wilt. Maak een lijstje met 3 tot 5 echte must haves voor je nieuwe baan. Lees het lijstje elke dag door en denk er veel aan. Hoe mooi zou het zijn als je deze baan vandaag op een vacaturewebsite zou tegenkomen…

Als dit te zweverig is voor je, gebruik het dan op deze manier: als je goed weet wat je wilt, dan maak je je banenzoektocht gerichter en efficiënter. Je verspilt zo geen tijd aan vacatures die niet bij je passen en je gaat linea recta naar de baan die je wél wilt.

Succesvol solliciteren betekent er snel bij zijn!

Recruiters en werkgevers ontvangen soms honderden reacties op 1 vacature. Dit zijn veel te veel sollicitaties om persoonlijk te bekijken. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een ATS. Dit is een systeem dat cv’s scant aan de hand van keywords, zoals een bepaalde opleiding, vaardigheden of woonplaats. Ben jij te laat met solliciteren? Dan is er een grote kans dat jouw cv linea recta naar de papierbak op de planning komt om vriendelijk afgewezen te worden. (“De andere kandidaten pasten beter in het profiel.”) Solliciteren doe je dus zo vroeg mogelijk zodat je de meeste kans maakt om een menselijke behandeling te ontvangen. Staat de vacature al meer dan 2 weken online? Informeer dan telefonisch eerst of er nog interesse is in je sollicitatie.

Hou de levensloop van een vacature in de gaten

Aaltje Vincent laat in onderstaande afbeelding genaamd ‘De levensloop van de vacature’ zien hoe een functie vrij komt en wie vervolgens de job krijgt. Hoe eerder je erbij bent, en het liefst via iemand uit je netwerk, hoe groter de kans is dat jij de baan krijgt. Je hebt dan minder concurrentie, zit dichtbij de werkgever en wordt serieuzer genomen. Uiteindelijk is solliciteren ook voor werkgevers een vermoeiende klus en hechten ze veel waarde aan een betrouwbare tip van een bekende.

De levensloop van de vacature – Aaltje Vincent

Concentreer je op minder vacatures

Als je snel en succesvol wilt solliciteren, dan moet je juist níét je kansen spreiden. Hoe minder vacatures, hoe beter! Kies maximaal 5 functies. Abonneer je alleen op vacaturewebsites voor jouw branche. Vacaturewebsites die zich richten op 1 type branche, geven vaak meer zoekfilters dan standaard zoekmachines. Daarnaast vind je hier een lijst van bedrijven die werkzaam zijn in jouw sector. Zie jij een leuk bedrijf waarvoor je zou willen werken, maar heeft het op dit moment geen geschikte vacatures? Schrijf dan een open sollicitatie, benader de vacaturehouder via LinkedIn of volg het bedrijf op sociale media . Kijk hier voor een overzicht van de beste vacaturewebsites.

Maak van je sollicitatie een cadeau

Slim, snel en succesvol solliciteren? Dat doe je door precies te weten welke functie je graag wilt en dan krachtig te solliciteren. Maak een onweerstaanbaar cv of zelfs een online cv, schrijf een overtuigende sollicitatiebrief en zorg ervoor dat ze overeenkomen met je profielen op sociale media. Zet echt de puntjes op de i en verstuur je sollicitatiegeschenkpakket met alle denkbeeldige slingers en linten.

Neem controle over de situatie

Wie zegt dat je braaf moet wachten tot je voorganger zijn ontslag indient? Waarom zou je die situatie niet voor zijn? Pak je lijst top 10 bedrijven er nog eens bij. Wie ken je die bij deze bedrijven werkt? En ken je nog niemand, zoek dan werknemers op op LinkedIn die de functies uitvoeren die jij graag zou willen doen. Vertel dat je op zoek bent naar jouw droombaan en of ze weten of er functies vrij komen. Bijna iedereen wil je graag helpen met het vinden van je droombaan. Daarnaast kun je ook het bedrijf brutaal een mail sturen met alle redenen waarom jij een fantastische toevoeging bent aan het team. Ja, daarvoor moet je even al je moed bij elkaar schrapen, maar waarom niet? Dit is dé manier om snel succesvol te solliciteren.

Stop met zoeken en start met gevonden worden

Wees aanwezig op sociale media en op jouw online cv. Zorg dat iedereen die jouw profiel bekijkt, direct begrijpt waar jij naar zoekt en wat jouw doelen zijn. Wees bereikbaar. Vermeld je contactgegevens op je LinkedIn-profiel en neem op wanneer ze bellen. Beantwoord je dm’s op Instagram. En dan? Ga dan genieten van je vrije tijd. Begin aan de cursus die altijd al wilde doen. Zorg voor jezelf, zodat als straks die ideale baan langs waait, jij je op je allerbest voelt. Zoek uit wat je droomleven is en begin vast die kant op te werken, met/ zonder werk. Je mag erop vertrouwen dat wat jij nodig hebt, al onderweg is naar jou.