Meisje zonder werk - een goede sollicitatiebrief schrijven - blogafbeelding

Een goede sollicitatiebrief schrijven

Wie stunt met zijn sollicitatie is een rund? Juist niet! Hou de concurrentie mijlenver op afstand door een goede sollicitatiebrief te schrijven. Ik geef je mijn beste tips voor de eerste zin, lay out en afsluiting

Als je niets doet, dan ligt jouw saaie sollicitatiebrief waarschijnlijk onder een berg identieke brieven. Maar met een originele aanpak gaat jou brief direct naar de yes! stapel. Een goede sollicitatiebrief schrijven vereist iets meer werk, maar dat wordt meestal gewaardeerd. Je bewijst dat je de baan heel graag wilt en dat je er serieus in staat. Je hebt er immers meer moeite voor gedaan dan je werd gevraagd. Jouw bijzondere introductie maakt ze zo nieuwsgierig dat ze je dolgraag willen ontmoeten. Lees hieronder mijn tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief.

Begin klein

Je hoeft echt niet direct de CEO uit te dagen voor een slagroomgevecht om een overtuigende sollicitatiebrief te schrijven. Begin eens met toffe kleuren op je cv en in je brief, door een verrassende opbouw te gebruiken of om op een uitdagende manier te eindigen of beginnen. De sollicitatiewereld kent zoveel do’s en don’ts. Alles wat daarvan afwijkt, voelt fris en opvallend.

Schrijf een keigoede sollicitatiebrief

Het is vreselijk tijdrovend werk, het maken van een sollicitatiebrief. Maar het is in de meeste branches nog wel de meest gangbare manier om te solliciteren. Met deze handige sollicitatietips heb je ‘m zo af.

1. Doe je onderzoek

In je sollicitatiebrief stel je jezelf voor als dé oplossing. Maar voor welk probleem? Bel de contactpersoon en gebruik deze checklist om een goed beeld te krijgen van de organisatie en hun ideale werknemer. Ook aan de telefoon kan je de magie van charisma z’n werk laten doen: stel veel vragen en later de ander uitpraten. Laat je meteen een goede indruk achter.

2. Schrijf modern en lekker veel over jezelf

Veel mensen offeren een groot deel van hun sollicitatiebrief op om over het bedrijf of over de functie te schrijven. Maar werkgevers willen weten wie jíj bent. Gebruik de hele brief over jouw kwaliteiten te praten. Beetje overdrijven en opscheppen mag.

Als je dan toch lekker aan schrijven bent, gebruik dan alsjeblieft geen ouderwetse spreekwoorden . “Hoogachtend.” “In afwachting van uw antwoord verblijf ik.” Like what does that even mean? Deze spreekvormen uit de achttiende eeuw kunnen echt niet meer en kosten jezelf vaak meer tijd en energie dan wanneer je normaal schrijft. Denk natuurlijk en helder. Laat betekenisloze zinnen achterwege, zoals ‘ik zie het als mijn passie u te helpen.’ Daar gaan mijn taalkundige haren van overeind staan. Elke zin moet eraan bijdragen om een positief beeld te schetsen van wie jij bent.

3. Gebruik sleutelwoorden

Ga gemakkelijk door de eerste (scan)ronde heen door de zoekwoorden die recruiters en werkgevers graag lezen, op een glazen dienblad te serveren. De sleutelwoorden vind je in hun vacature, zoals SEO-specialist, flexibel, ondernemend, gevoel voor taal etc. Je kunt deze woorden vetdrukken of een andere kleur maken voor een extra opvallend effect in jouw sollicitatiebrief.

4. Overdrijf de lengte van je sollicitatiebrief niet

Met een kop, twee of drie alinea’s en een slot kun je goed laten zien wie jij bent, wat je kan en wat je wilt. En wat je in je cv hebt staan, hoef je niet nogmaals te herhalen. Meer ruimte nodig? Doe dat in de vorm van een portfolio. Verandering van spijs doet eten.

Smaken verschillen

Hoe ver je kunt gaan, wordt bepaald door het werk waar je naar solliciteert. Bij creatieve beroepen wordt ehh… creativiteit erg gewaardeerd. Stuur gerust een voorbeeld van je kunsten mee: een tekening, een filmpje of een gedicht. Solliciteer je voor analytische functies, probeer dan eens een leuke woordgrap (bonuspunten voor het gebruik van jargon), een klein cadeautje of een knap gestylde cv. Voor bedrijven waar iedereen in pak loopt, ligt de grens bij een spontane foto (zonder borsthaar, decolleté of glas bier). Zorg sowieso voor een verzorgd cv en een mooie LinkedIn.

Heb je een briljant idee? Geweldig! Hou er wel rekening mee dat smaken verschillen: wat de één origineel en grappig vindt is voor de ander raar en onprofessioneel. Een opvallende sollicitatie moet niet té opvallend zijn. Doe dus eerst een testrondje bij vrienden of familie voor je je kansen vergooit bij je droombaan.

Ideeën voor stuntmannen en -vrouwen
 • Gebruik opvallende kleuren en lettertypes op je cv.
 • Stuur een spontane foto van jezelf mee waarop je er super gelukkig uit ziet.
 • Gebruik creatieve openingszinnen in je mail en je motivatiebrief.
 • Maak je cv in de vorm van een poster, een boodschappenlijstje of een dagboek.
 • Presenteer je elevator pitch in een video.
 • Bedenk een passende actie bij de functie. Solliciteer je voor kok? Neem zelfgemaakt lekkers mee. SEO-specialist? Schrijf keywords op die goed zouden werken voor hun website.
Voor sollicitatie-ninja’s
 • Maak een analyse van de problemen van het bedrijf en beschrijf in je sollicitatiebrief hoe jij deze gaat oplossen.
 • Maak van je cv een grapje. Benoem je slechtste kwaliteiten, schrijf er rare karaktereigenschappen bij of maak grappige kopjes als ‘geeky stuff’. Hou ‘m wel leesbaar en begrijpelijk! De werkgever wil nog steeds weten wat je werkervaring is.
 • Beschrijf de dag dat je afscheid neemt van de functie. Uiteraard benoem je vooral je eigen successen en hoe het bedrijf enorm is gegroeid dankzij jou.
 • Benut feestdagen, schrijf bijvoorbeeld een gedichtje met Valentijnsdag en Sinterklaas. Stuur een verjaardagskaart met hun jubileum.
 • Stuur een taart, dan gaat het sowieso de hele dag over jou. Wel combineren met een killer motivatiebrief.
 • Is het een heel informeel kantoor? Dan kan je eens zonder afspraak binnen lopen en jezelf voorstellen. Wees voorbereid, neem een knap cv mee en blijf niet hangen als er weer gewerkt moet worden.
Creatief solliciteren is niet genoeg

De bedoeling is dat jij even in de spotlights wordt gezet en dat je daarna met jouw andere kwaliteiten de buit verovert. Een goed gevoel voor humor is een pré, wijsheid en een prettig karakter is waarom ze je aannemen.

Stop met solliciteren naar de verkeerde banen en vind je droombaan sneller dan je durft te dromen. Ik leer je al mijn sollicitatiegeheimen in mijn e-book Succesvol Solliciteren!
Herken jij jezelf hierin?
 1. Je bent het zat om afwijzing na afwijzing te krijgen.
 2. Je zwerft van baan naar baan. Steeds als je denkt dat je je droombaan hebt gevonden, dat voelt het toch weer niet goed. Teleurstellend!
 3. Je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?!
 4. Je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie die je doet eindigt in een afwijzing.
 5. Je voelt je inmiddels behoorlijk hopeloos. Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 6. Leuke vacatures? Waar dan? Die verstoppen zich voor jou. Je vindt nooit waar je nou echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Dan is mijn e-book Succesvol Solliciteren perfect voor jou!

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Berichten gemaakt 59

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven