Dit is alles wat je moet doen voor een sollicitatiegesprek - meisje zonder werk - kleine foto

Dit is alles wat je moet doen voor een sollicitatiegesprek

Yes, je mag op sollicitatiegesprek komen! Hoe bereid je je voor? Simpel, lees even deze blog, Googelen maar en doe een leuk jasje aan.

Het is je gelukt! Je onweerstaanbare cv en opvallende motivatiebrief hebben ervoor gezorgd dat je op sollicitatiegesprek mag komen. Dat is altijd leuk én een beetje spannend. Want of dit nou je eerste keer is of dat je er al heel wat hebt afgelopen (ik wel, in ieder geval), een succesvol sollicitatiegesprek voeren waarbij beide partijen er met een tevreden gevoel uitkomen – is een kunst. Gelukkig kan je die leren als je mijn sollicitatiefilosofie in je oren knoopt.

Hoe bereid je je goed voor op je sollicitatiegesprek?

Het internet barst van de do’s en dont’s voor een sollicitatiegesprek, maar er zijn slechts enkele echt belangrijk. Ten eerste moet je weten waar, bij wie en waarvoor je solliciteert.

Waar: Google het bedrijf, bekijk de website (de missie en visie!) en lees hun sociale media posts. Je hoeft niet alles te weten over wat ze doen – dat gaan ze je namelijk toch uitleggen in je eerste gesprek – maar een globaal idee hebben over waar jouw afdeling voor verantwoordelijk is, is wel zo beleefd.

Bij wie: Bekijk je contactpersoon op LinkedIn. Wat doet diegene? Wat is zijn taak binnen het systeem? En waar is hij naar op zoek?

Waarvoor: een functie is meer dan alleen een functietitel of een poppetje in de rij. Een functie is de oplossing voor een probleem. Zoek uit wat het probleem is en op welke manier jij dat probleem op kunt lossen. Willen ze iemand die overzicht houdt? Iemand die geweldig is in rekenen? Of iemand die het marketingplan op zich neemt? Het gaat vaak om het overkoepelende aspect. Hoe kan jij hen van hun zorgen verlossen? Marloes kan je meer vertellen over concreet maken hoe jij de functie gaat invullen.

Doe een leuk jasje aan

Ten tweede moet je een goede outfit aan hebben. Haha! Nee, serieus. Over het belang van een goed voorkomen heb ik al eerder gepreekt, maar ik doe het nogmaals. Draag schone, frisse en gepaste kleren die jou er geweldig uit laten zien. Ook als je niks geeft om stijl of mode of solliciteert voor procesbeheerder, dan nog móét je er leuk uitzien, namelijk alsof je een leuke, betrouwbare en slimme werknemer bent. Dus doe een leuk jasje aan, gebruik deodorant, kam je haren en draag schone schoenen. Dank je wel.

De intentie van het eerste sollicitatiegesprek

Het eerste sollicitatiegesprek moet je niet zien als een gevecht dat je kunt winnen. Het is ook geen test van jouw kwaliteiten of een spelletje. Het is een kennismakingsgesprek. Het doel is om elkaar beter te leren kennen en te zien of er op natuurlijke wijze een klik ontstaat. Die – bijna beruchte -sollicitatiegesprekklik is belangrijker dan je opleiding of ervaring, maar kan alleen ontstaan als jullie allebei ontspannen en jezelf zijn. Note to self: haal adem en relax.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Het gesprek begint al wanneer de recruiters uit het raam kijken en zien hoe jij in je neus peutert. Dat wil je dus niet. Zodra het gebouw in zicht komt, gedraag je je als de ideale kandidaat. Zet je fiets of auto op de aangewezen plekken, strijk je jasje glad en meld je aan bij de receptie. Natuurlijk kom je ruim op tijd, zodat je nog even naar de wc kunt gaan en je make-up en/of haar kunt checken. Het is oké om zenuwen te hebben. Hoe meer je probeert ze weg te wuiven, hoe nerveuzer je wordt. Wanneer je wordt ontvangen, maak je small talk. Kies voor veilige onderwerpen, zoals de inrichting van de ruimte of het weer. Lieg niet. Maar maak jezelf niet expres minder onaantrekkelijk, zoals je dat ook niet zou doen op je cv. Als je nog steeds zenuwachtig bent, mag je dat best benoemen bij je gesprekspartners. Probeer eerst hun hele verhaal af te luisteren en daarna pas een antwoord te verzinnen. Na het gesprek geef je een hand en vraag je naar het vervolg van de sollicitatieprocedure. Peuter pas weer in je neus wanneer je heel zeker bent dat ze je niet meer kunnen zien.

Na het gesprek

Een sollicitatiegesprek is dus bedoeld om met élkaar kennis te maken. Maar je maakt ook kennis met het gebouw, de mensen om je heen, je werkplek, de reistijd, de sfeer. Het is vaak een hoop om in je op te nemen en te onthouden. Het is heel normaal om een notitieboekje mee te nemen. Dat is iets beleefder dan notities intypen op je telefoon, al kan dat op zich wel, mits je duidelijk zegt dat je notities maakt over het gesprek en dat je niet zit te whatsappen. Zet natuurlijk wel je geluid uit. De vragen die je elkaar en jezelf kunt stellen na het eerste gesprek zijn:

 • Hoe voelde ik me tijdens het gesprek? Was ik op mijn gemak?
 • Hoe was de werkgever? Wat vond ik van hem/haar/hen?
 • Hoe was de werksfeer of werkplek? Welke mensen heb ik gezien? Hoe voel ik me hierbij?
 • Klopt de functie met het beeld dat ik ervan had?
 • Vind ik de functie nog steeds leuk?
 • Zijn er dingen gezegd die ik niet begreep?
 • Wanneer hoor ik of ik door mag naar de tweede ronde?
Machtsverhouding 1

Hoewel de intentie van het sollicitatiegesprek is om als waardige partners tegenover elkaar te zitten, groeit dat in de praktijk nog weleens scheef. Er zijn werkgevers die je het gevoel (willen) geven dat je er vol gas in moet gaan, alle andere kandidaten eruit moet ellebogen en dat er een gat onder je stoel verschijnt als je het verkeerde antwoord geeft. Maar met zulke lui moet je niet eens om tafel gaan zitten. Nee, gevaarlijker zijn de werkgevers die het stiekem doen. Die intimiderende en ongepaste vragen stellen tijdens het eerste gesprek, zoals “waarom wil je hier werken?” en “sorry, ik heb geen tijd gehad om je cv te openen. Vertel eens iets over jezelf.” Dus je vroeg mij om een videosollicitatie te maken die je niet eens hebt bekeken? Hoe onvriendelijk. En de allerallerallerergste vraag waar ik gewoon kippenvel van krijg, is: “waarom zou ik jou moeten aannemen?” Jugh.

Machtsverhouding 2

Een andere reden waarom de machtsverhouding naar de kant van de werkgever toe hangt is omdat hij Iets heeft wat jij wilt hebben. Dit Iets – een baan, geld, ervaring – is de reden waarom jij er op je paasbest bij zit. Maar voordat hij dat Iets aan jou gaat geven, moet jij er wat voor doen. Zie je al waar dat misgaat? Een fijne werkgever heeft zich net zo goed voorbereid op het sollicitatiegesprek als jij. En ben jij die Iets voor hem – een geweldige medewerker om mee samen te werken. Een minder fijne werkgever zal dat Iets als lokaas aan een hengel voor je neus heen en weer bungelen tot je precies doet wat hij zegt. Zoals drie weken wachten op de uitslag, vijf referenties inleveren of niet boos worden als hij zijn afspraken niet na komt. Dat hoef je natuurlijk niet te pikken. Bel zelf op, stuur gerust een boos mailtje of zoek een andere baan als het je te gortig wordt.

Mijn sollicitatiefilosofie

Ik geloof niet dat er ‘kunstjes’ zijn die je kunt doen om altijd aangenomen te worden. Dat wil je waarschijnlijk niet eens, want je kunt niet bij elke functie en in elk team passen. Liever kom je na een paar omzwervingen op de juiste plek terecht, dan dat je na een maand weer vertrekt. En zelfs als dat gebeurt, dan is dat oké. De zoektocht hoort erbij. Het belangrijkste in een sollicitatiegesprek is dat je je goed voelt. Dat je weet dat je nee mag zeggen als je het toch geen leuke baan vindt, dat je vol zelfvertrouwen over je carrièrepad durft te praten, dat je begrijpt dat jij daar zit omdat ze serieuze interesse hebben in jouw vaardigheden. Net zoals jij verlangt naar een leuke baan, kunnen zij verlangen naar wat jij hen kunt bieden. Ze zijn net zo blij met jou als jij met hen wanneer er een goede match is en het contract kan worden getekend. Zodra je dát door hebt, verdwijnen die torenhoge sollicitatiezenuwen als sneeuw voor de zon.

Stop met solliciteren naar de verkeerde banen en vind je droombaan sneller dan je durft te dromen. Ik leer je al mijn sollicitatiegeheimen in mijn e-book Succesvol Solliciteren!
Herken jij jezelf hierin?
 1. Je bent het zat om afwijzing na afwijzing te krijgen.
 2. Je zwerft van baan naar baan. Steeds als je denkt dat je je droombaan hebt gevonden, dat voelt het toch weer niet goed. Teleurstellend!
 3. Je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?!
 4. Je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie die je doet eindigt in een afwijzing.
 5. Je voelt je inmiddels behoorlijk hopeloos. Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 6. Leuke vacatures? Waar dan? Die verstoppen zich voor jou. Je vindt nooit waar je nou echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Dan is mijn e-book Succesvol Solliciteren perfect voor jou!

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Berichten gemaakt 57

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven