Yes, je mag op sollicitatiegesprek komen! Hoe bereid je je het beste voor? Simpel, lees even deze blog van Meisje zonder werk!

Het is je gelukt! Je onweerstaanbare cv en opvallende motivatiebrief hebben ervoor gezorgd dat je op sollicitatiegesprek mag komen. Gefeliciteerd! Geef jezelf gerust een schouderklopje. Nu is het tijd voor het tweede deel van een Echt Leuke Baan aan de haak slaan: een succesvol sollicitatiegesprek voeren. Dat is altijd een beetje spannend. Of dit nou je eerste keer of je duizendste keer is, een succesvol sollicitatiegesprek voeren dat leidt tot het tekenen van een contract, is een ware kunst. Gelukkig kan je dat leren als je mijn sollicitatiestrategie in je oren knoopt.

Hoe bereid je je goed voor op je sollicitatiegesprek?

Het internet barst van de do’s en dont’s voor een sollicitatiegesprek. Wat mij betreft maken de meeste mensen het veel ingewikkelder dan het is. Er zijn maar 3 dingen die écht belangrijk zijn: Google, je outfit en je intentie. We beginnen bij stap 1: weet waar, bij wie en waarvoor je solliciteert.

 • waar: Bekijk de website, lees de missie en visie, en scan hun social mediaposts. Welke boodschap communiceren ze via hun media? Zoek uit wat het bedrijf doet en wat ze belangrijk vinden. Je hoeft niet alles te weten over wat ze doen, maar een globaal idee hebben waarvoor jouw afdeling verantwoordelijk is, is wel zo handig. De rest zullen ze je vast uitleggen tijdens je eerste sollicitatiegesprek.
 • bij wie: Bekijk je contactpersoon op LinkedIn. Waar is deze persoon verantwoordelijk voor in het bedrijf of in het team? Is dit je directe leidinggevende of iemand van HR? Waarom zou deze persoon de eerste gesprekken voeren? Toptip: lees de posts van deze persoon en kijk of je gemeenschappelijke interesses of connecties hebt. Dat zijn leuke gespreksonderwerpen voor de eerste paar minuten van je sollicitatiegesprek. Om het ijs te breken, zeg maar. Dit helpt om snel een band op te bouwen en vergroot jouw kans op succes.
 • waarvoor: een functie is meer dan alleen een functietitel. Een functie is de oplossing voor een probleem. Zoek uit wat het probleem is en op welke manier jij dat probleem op kunt lossen. Willen ze iemand die overzicht houdt? Iemand die geweldig is in data analyseren? Of iemand die het marketingplan op zich neemt? Het gaat vaak niet om 1 specifieke eigenschap of talent, maar om de algehele indruk die je achterlaat op je sollicitatiegesprek. Ben jij de persoon die hen van hun zorgen kan verlossen? Marloes kan je meer tips geven over hoe jij jouw aanbod glashelder onderbouwd.

Doe een leuk jasje aan

De tweede sleutel naar een succesvol sollicitatiegesprek is een goede outfit. Heb je dat nou goed gelezen? Zegt ze dat nou echt? Oh yes she did. Over het belang van een goed voorkomen heb ik al eerder gepreekt, maar ik doe het met alle liefde nogmaals. Draag schone, frisse en gepaste kleren waarin je je geweldig voelt en er goed in uitziet. Ook als je niks geeft om mode of solliciteert voor de functie van ict-manager, dan nog mag je er leuk uitzien. Het heeft niks met seksisme, oppervlakkigheid of ‘knap zijn’ te maken. Een verzorgd uitzien staat synoniem voor een betrouwbare en slimme werknemer. Je ziet er gewoon uit alsof je je leven een beetje op orde hebt en dat is onbeschrijfelijk aantrekkelijk voor een werkgever. Heb je inspiratie nodig? Kijk eens op mijn Pinterest-bord voor fijne sollicitatie-outfits voor elke job en seizoen.

De intentie van het eerste sollicitatiegesprek

De laatste stap naar een succesvol sollicitatiegesprek is je intentie. Wat wil je bereiken met dit gesprek? Ben je er om de ander te ‘overwinnen’ of om meer informatie te vergaren over een mogelijke carrièrekansen? Voelt dit voor jou als de enige kans op een leuke baan in de verre toekomst of ga je er heen met een luchtige en positieve instelling, wetende dat er nog genoeg kikkers in de vijver zitten? Het eerste sollicitatiegesprek is geen test van jouw kwaliteiten. Tenminste, zo zou het niet moeten voelen. Het is een kennismaking. Het doel is om elkaar beter te leren kennen en te zien of er op natuurlijke wijze een klik ontstaat. Die klik is belangrijker dan je opleiding of ervaring en kan alleen ontstaan als jullie allebei ontspannen zijn. Dus haal adem en relax. Jezelf zijn is het enige doel.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Het gesprek begint al als je gesprekspartner uit het raam hangt en ziet hoe jij in je neus peutert. Dat wil je dus niet. Zodra het gebouw in zicht komt, gedraag je je als de ideale kandidaat. Zet je fiets of auto op de aangewezen plek, strijk je jasje glad en meld je aan bij de receptie. Natuurlijk kom je ruim op tijd, zodat je nog even naar de wc kunt en je make-up en/of haar kunt checken. Het is oké om zenuwachtig te zijn. Hoe meer je probeert dat gevoel weg te duwen, hoe nerveuzer je wordt. Begin met small talk, zoals de inrichting van de ruimte of het weer. Lieg niet. Als je nog steeds zenuwachtig bent, mag je dat best benoemen. Luister goed en spreek vol zelfvertrouwen. Na het gesprek vraag je naar de sollicitatieprocedure. Peuter pas weer in je neus als je uit het zicht bent.

Na het gesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek maak je niet alleen kennis met je toekomstige werkgever en collega’s. Je ervaart ook het gebouw, de receptiemedewerker, je werkplek, de reistijd en de sfeer. Er is veel nieuwe informatie om in je op te nemen en te onthouden. De vragen die je jezelf kunt stellen na het eerste gesprek, zijn:

 • hoe voelde ik me tijdens het gesprek? Was ik comfortabel of juist gestrest?
 • hoe was de werkgever? Wat vond ik van hem/haar/hen?
 • hoe was de werksfeer of werkplek? Welke mensen heb ik gezien? Hoe voelde ik me hierbij?
 • klopt de functie met de vacaturetekst en hebt beeld dat ik ervan had?
 • vind ik de functie nog steeds leuk?
 • zijn er dingen gezegd die ik niet begreep?
 • wanneer hoor ik of ik door mag naar een tweede gesprek?

Machtsverhouding 1

Hoewel de intentie is om als waardige partners tegenover elkaar te zitten, is in de praktijk de machtsverhouding tijdens een sollicitatiegesprek vaak scheef. Er zijn werkgevers die je het gevoel (willen) geven dat je er vol gas in moet gaan, alle andere kandidaten eruit moet ellebogen en dat er een gat onder je stoel verschijnt als je het verkeerde antwoord geeft. Maar met zulke lui moet je niet eens om tafel gaan zitten. Nog gevaarlijker zijn de werkgevers die het stiekem doen. Die ongepaste vragen stellen tijdens het eerste gesprek, zoals “wil je kinderen?” en “sorry, ik heb geen tijd gehad om je cv te lezen. Vertel eens iets over jezelf.” Dus je vroeg mij om een videosollicitatie te maken die je niet eens hebt bekeken? Hoe onvriendelijk. En de allerergste vraag is: “waarom zou ik jou moeten aannemen?” Ugh, laat die baan dan maar zitten. Lees hier meer vragen die werkgevers je kunnen stellen op een sollicitatiegesprek.

Machtsverhouding 2

De reden waarom jij er op je paasbest bij zit, is omdat je iets wilt dat de werkgever heeft. Een Echt Leuke Baan of een vast inkomen bijvoorbeeld. Een slechte werkgever zal jouw prijs als lokaas aan een hengel voor je neus heen en weer bungelen tot je precies doet wat hij zegt. Zoals 3 weken wachten op de uitslag, 5 referenties inleveren of niet boos worden als hij zijn afspraken niet na komt. Dat hoef je natuurlijk niet te pikken. Bel zelf op, stuur gerust een boos mailtje terug of zoek een andere baan als het je te gortig wordt. Een fijne werkgever heeft zich net zo goed voorbereid op het sollicitatiegesprek als jij. En dan ben jíj die waardevolle uitkomst van het sollicitatiegesprek voor de werkgever: een geweldige nieuwe collega.

Mijn sollicitatiefilosofie

Ik geloof niet dat er ‘hacks” zijn die je je kunt aanleren om altijd aangenomen te worden. Dat wil je waarschijnlijk niet eens, want je kunt niet bij elke functie en in elk team passen. De zoektocht hoort erbij. Het belangrijkste tijdens een sollicitatiegesprek is dat je je goed voelt. Dat je weet dat je nee mag zeggen als je het toch geen leuke baan vindt, dat je vol zelfvertrouwen over je carrièrepad durft te praten, dat je begrijpt dat jij daar zit omdat ze serieuze interesse hebben in jouw vaardigheden. Net zoals jij verlangt naar een leuke baan, kunnen zij verlangen naar wat jij hen kunt bieden. Ze zijn net zo blij met jou als jij met hen wanneer er een goede match is en het contract kan worden getekend. Zodra je dát door hebt, verdwijnen die torenhoge sollicitatiezenuwen als sneeuw voor de zon.

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
 • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
 • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.