Dit is alles wat je moet doen voor een sollicitatiegesprek - meisje zonder werk - kleine foto

Dit is alles wat je moet doen voor een sollicitatiegesprek

Yes, je mag op sollicitatiegesprek komen! Hoe bereid je je het beste voor? Simpel, lees even deze blog van Meisje zonder werk!

Het is je gelukt! Je onweerstaanbare cv en opvallende motivatiebrief hebben ervoor gezorgd dat je op sollicitatiegesprek mag komen. Gefeliciteerd! Je hebt het tot nu toe heel goed gedaan. Geef jezelf gerust een schouderklopje. Nu is het tijd voor het tweede deel: een succesvol sollicitatiegesprek voeren. Dat is altijd leuk én een beetje spannend. Want of dit nou je eerste keer is of je duizendste keer, een succesvol sollicitatiegesprek voeren waarbij beide partijen er met een tevreden gevoel uitkomen, is een ware kunst. Gelukkig kan je die leren als je mijn sollicitatiefilosofie in je oren knoopt.

Hoe bereid je je goed voor op je sollicitatiegesprek?

Het internet barst van de do’s en dont’s voor een sollicitatiegesprek. Wat mij betreft maken de meesten het veel ingewikkelder dan het is. Er zijn maar 3 dingen die écht belangrijk zijn: Google, je outfit en je intentie. We beginnen bij stap 1: weet waar, bij wie en waarvoor je solliciteert.

 • waar: Google het bedrijf, bekijk de website (lees de missie en visie!) en scan hun socialemediabijdragen. Zoek uit wat het bedrijf doet en wat ze belangrijk vinden. Welke boodschap communiceren ze via hun media? Je hoeft niet alles te weten over wat ze doen – dat gaan ze je namelijk toch uitleggen in je eerste sollicitatiegesprek – maar een globaal idee hebben over waar jouw afdeling voor verantwoordelijk is, is wel zo beleefd.
 • bij wie: Bekijk je contactpersoon op LinkedIn. Wat doet diegene? Waar is deze persoon verantwoordlijk voor in het systeem of in het team? Is dit je directe leidinggevende of iemand van HR? Waarom zou deze persoon de eerste gesprekken doen? En naar welke type persoon zijn zij op zoek?
 • waarvoor: een functie is meer dan alleen een functietitel. Een functie is de oplossing voor een probleem. Zoek uit wat het probleem is en op welke manier jij dat probleem op kunt lossen. Willen ze iemand die overzicht houdt? Iemand die geweldig is in data analyseren? Of iemand die het marketingplan op zich neemt? Het gaat vaak niet om één specifieke eigenschap, maar om je algehele indruk. Ben jij de persoon die hen van hun zorgen kan verlossen? Marloes kan je meer tips geven over hoe jij jouw aanbod glashelder onderbouwd.

Doe een leuk jasje aan

De tweede sleutel naar een succesvol sollicitatiegesprek is een goede outfit. Heb je dat nou goed gelezen? Zegt ze dat nou echt? Oh yes she did. Over het belang van een goed voorkomen heb ik al eerder gepreekt, maar ik doe het met alle liefde nogmaals. Draag schone, frisse en gepaste kleren waarin je je geweldig voelt en er goed in uitziet. Ook als je niks geeft om mode of solliciteert voor de functie van procesbeheerder, dan nog mag je er leuk uitzien. Het heeft niks met seksisme, oppervlakkigheid of ‘knap zijn’ te maken. Een verzorgd uitzien staat synoniem voor een betrouwbare en slimme werknemer. Je ziet er gewoon uit alsof je je leven een beetje op orde hebt en dat is onbeschrijfelijk aantrekkelijk voor een werkgever. Heb je inspiratie nodig? Kijk eens op mijn Pinterest-bord voor fijne sollicitatie-outfits voor elke job en seizoen.

De intentie van het eerste sollicitatiegesprek

De laatste stap naar een fijn sollicitatiegesprek is je intentie. Wat wil je bereiken met dit gesprek? Ben je er om de ander te ‘overwinnen’ of om meer informatie te vergaren over een mogelijke baan? Voelt dit voor jou als de enige kans op een leuke baan in de verre toekomst of ga je er heen met een luchtige en positieve instelling, wetende dat er nog genoeg kikkers in de vijver zitten? Het eerste sollicitatiegesprek is geen test van jouw kwaliteiten of een hard op hard spelletje. Het is een kennismaking. Het doel is om elkaar beter te leren kennen en te zien of er op natuurlijke wijze een klik ontstaat. Die – bijna beruchte – klik is belangrijker dan je opleiding of ervaring, maar kan alleen ontstaan als jullie allebei ontspannen zijn. Note to self: haal adem en relax. Jezelf zijn is het enige doel.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Het gesprek begint al als je gesprekspartner uit het raam hangt en ziet hoe jij in je neus peutert. Dat wil je dus niet. Zodra het gebouw in zicht komt, gedraag je je als de ideale kandidaat. Zet je fiets of auto op de aangewezen plek, strijk je jasje glad en meld je aan bij de receptie. Natuurlijk kom je ruim op tijd, zodat je nog even naar de wc kunt en je make-up en/of haar kunt checken. Het is oké om zenuwachtig te zijn. Hoe meer je probeert ze weg te duwen, hoe nerveuzer je wordt. Begin met small talk, zoals de inrichting van de ruimte of het weer. Lieg niet. Als je nog steeds zenuwachtig bent, mag je dat best benoemen. Luister goed en spreek vol zelfvertrouwen.Na het gesprek vraag je naar de sollicitatieprocedure. Peuter pas weer in je neus wanneer je uit het zicht bent.

Na het gesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek maak je niet alleen kennis met je toekomstige werkgever en collega’s. Je ervaart ook het gebouw, de receptiemedewerker, je werkplek, de reistijd en de sfeer. Er is veel nieuwe informatie om in je op te nemen en te onthouden. De vragen die je jezelf kunt stellen na het eerste gesprek, zijn:

 • hoe voelde ik me tijdens het gesprek? Was ik op mijn gemak?
 • hoe was de werkgever? Wat vond ik van hem/haar/hen?
 • hoe was de werksfeer of werkplek? Welke mensen heb ik gezien? Hoe voelde ik me hierbij?
 • klopt de functie met het beeld dat ik ervan had?
 • vind ik de functie nog steeds leuk?
 • zijn er dingen gezegd die ik niet begreep?
 • wanneer hoor ik of ik door mag naar een tweede gesprek?

Machtsverhouding 1

Hoewel de intentie is om als waardige partners tegenover elkaar te zitten, is in de praktijk de machtsverhouding vaak scheef. Er zijn werkgevers die je het gevoel (willen) geven dat je er vol gas in moet gaan, alle andere kandidaten eruit moet ellebogen en dat er een gat onder je stoel verschijnt als je het verkeerde antwoord geeft. Maar met zulke lui moet je niet eens om tafel gaan zitten. Nee, gevaarlijker zijn de werkgevers die het stiekem doen. Die intimiderende en ongepaste vragen stellen tijdens het eerste gesprek, zoals “waarom wil je hier werken?” en “sorry, ik heb geen tijd gehad om je cv te lezen. Vertel eens iets over jezelf.” Dus je vroeg mij om een videosollicitatie te maken die je niet eens hebt bekeken? Hoe onvriendelijk. En de allerallerallerergste vraag waar ik gewoon kippenvel van krijg, is: “waarom zou ik jou moeten aannemen?” Jugh. Lees hier meer vragen die werkgevers je kunnen stellen op een sollicitatiegesprek.

Machtsverhouding 2

De reden waarom jij er op je paasbest bij zit, is omdat je iets wilt dat de werkgever heeft. Een Echt Leuke Baan of een vast inkomen bijvoorbeeld. Een slechte werkgever zal jouw prijs als lokaas aan een hengel voor je neus heen en weer bungelen tot je precies doet wat hij zegt. Zoals 3 weken wachten op de uitslag, 5 referenties inleveren of niet boos worden als hij zijn afspraken niet na komt. Dat hoef je natuurlijk niet te pikken. Bel zelf op, stuur gerust een boos mailtje of zoek een andere baan als het je te gortig wordt. Een fijne werkgever heeft zich net zo goed voorbereid op het sollicitatiegesprek als jij. En ben jij die waardevolle uitkomst van het sollicitatiegesprek voor de werkgever: een geweldige nieuwe collega.

Mijn sollicitatiefilosofie

Ik geloof niet dat er ‘kunstjes’ zijn die je kunt doen om altijd aangenomen te worden. Dat wil je waarschijnlijk niet eens, want je kunt niet bij elke functie en in elk team passen. De zoektocht hoort erbij. Het belangrijkste tijdens een sollicitatiegesprek is dat je je goed voelt. Dat je weet dat je nee mag zeggen als je het toch geen leuke baan vindt, dat je vol zelfvertrouwen over je carrièrepad durft te praten, dat je begrijpt dat jij daar zit omdat ze serieuze interesse hebben in jouw vaardigheden. Net zoals jij verlangt naar een leuke baan, kunnen zij verlangen naar wat jij hen kunt bieden. Ze zijn net zo blij met jou als jij met hen wanneer er een goede match is en het contract kan worden getekend. Zodra je dát door hebt, verdwijnen die torenhoge sollicitatiezenuwen als sneeuw voor de zon.

herken jij jezelf hierin?

 1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
 2. je zwerft van baan naar baan.
 3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
 5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.