Ineens zit je thuis, ben je officieel werkloos en word je geacht ‘actief te solliciteren’ naar ‘passende’ functies. Maar wanneer heb je genoeg gesolliciteerd? Wanneer doe je het goed? Een sollicitatieschema voor werkzoekenden helpt daarbij.

Hoeveel uur moet ik bezig zijn met zoeken naar werk? En solliciteer ik wel actief genoeg? Of zou ik er eigenlijk een tandje bij moeten zetten? Ik heb namelijk gistermiddag een paar uur gelezen en daar voel ik me een beetje schuldig over… Dat hoeft niet meer. Dit sollicitatieschema geeft werkzoekenden en sollicitanten rust.

Waarom een sollicitatieschema voor werkzoekenden?

Werkloos zijn is een spannende periode. Er zijn zoveel dingen ineens niet meer te voorspellen. Je weet niet hoelang het gaat duren, je weet niet waar en wanneer je weer aan de slag gaat. Je weet niet hoeveel afwijzingen je nog moet incasseren en hoe vaak je jezelf moet herpakken en opnieuw moet uitvinden. Daar kun je best onzeker van worden. Dat hoort erbij, dat is normaal! Je bent echt niet de enige die worstelt met deze vragen. Juist daarom is het fijn als je je ergens aan kunt vasthouden, zodat je weet dat je op de goede weg zit. Dat je actief genoeg solliciteert en dat je je voldoende inzet. Dit sollicitatieschema voor werkzoekenden stuurt je de goede richting op. Geen schuldgevoelens meer nodig!

40 uur per week solliciteren?

Er is uiteraard niet 1 optimaal antwoord. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat 40 uur per week solliciteren het antwoord absoluut niet is. Solliciteren is loodzwaar. Het kost veel energie. Veel meer dan werken. Je kunt dan ook niet 40 uur per week solliciteren. Daar wordt niemand gelukkig van en dat hou je ook niet vol. Wat je wel moet doen? Een workflow creëren die voor jou werkt. Met voldoende afwisseling tussen presteren (zoeken naar werk) en ontspanning. Hieronder deel ik een weekschema dat je zou kunnen gebruiken om je sollicitatieproces op de rit te krijgen en jouw zoektocht naar werk vorm te geven op een manier die je kunt volhouden. Dat maakt werk zoeken en solliciteren véél leuker en makkelijker.

Sollicitatieschema voor werkzoekenden

  • Maandag
    • in de ochtend: vacatures lezen, sollicitatiebrieven schrijven en je cv updaten.
    • in de middag: tijd voor ontspanning! Ga lekker naar buiten en spreek af met vrienden of familie.
  • Dinsdag
    • in de ochtend: acties van maandag opvolgen (denk aan het concreet maken van de netwerkafspraak of een korte e-mail beantwoorden).
    • in de middag: het huishouden doen of andere klusjes die moeten gebeuren.
  • Woensdag
    • in de ochtend: LinkedIn-profiel updaten, LinkedIn-bericht plaatsen, vacatureteksten lezen of een lijstje maken van leuke bedrijven waar je wilt werken.
    • in de middag: je hobby’s doen, bewegen en/of vrienden of familie bezoeken.
  • Donderdag
    • in de ochtend: acties van woensdag opvolgen (denk aan een bedankberichtje n.a.v. je netwerkgesprek of het beantwoorden van wat e-mail en sociale mediaberichten).
    • in de middag: het verbreden of verdiepen van je kennis, bijvoorbeeld een (online) cursus volgen over een onderwerp dat je interessant vindt.
  • Vrijdag
    • in de ochtend: bedrijven benaderen, netwerkgesprekken inplannen of een sollicitatie-outfit klaarleggen voor volgende week.
    • in de middag: je e-mailbox opruimen, buiten sporten, sociale activiteiten plannen voor het weekend.
  • Weekend
    • je bent vrij! Ga er maar lekker even helemaal uit, zodat je je maandag weer positief en opgeladen voelt.

Noteer je sollicitatie-activiteiten in dit handige gratis spreadsheet!

3 keer per week vacaturewebsites checken is genoeg

Besteed jij elke dag een paar uur aan het actief zoeken naar werk? Dit zijn de momenten waarop je vacatures zoekt, netwerkgesprekken voert, bedrijven benadert, zichtbaar bent op LinkedIn etc. Dan ben je goed bezig en heb je recht op ontspanning. Het is ook héél normaal om soms een paar dagen niet bezig te zijn met solliciteren en leuke vacatures zoeken. Deze dagen zijn belangrijk, omdat je zo even kunt loskomen van het werkzoekend zijn. Het helpt je om los te laten dat de toekomst onzeker is, dat je niet weet hoe het verder loopt. Elke dag vacaturesites afstruinen om te concluderen dat er niets nieuws online is, is nogal deprimerend. 3 keer per week de boel checken is vaak zat.

Je hebt geen haast

Vergeet niet om af en toe nieuwe dingen te leren. Dit geeft je een gevoel van vooruitgang. Maak dus ruimte voor een leuke online workshop, een event of besteed tijd aan iets waar je altijd al meer over wilde weten. En zeg geen afspraken met vrienden af, want je verdient het nu om leuke dingen te doen. Die afspraken zorgen er namelijk voor dat het leven leuk blijft.

Gelukkig heb je geen werk

Gelukkig werd je ontslagen. Gelukkig loopt je contract bijna af. Gelukkig is tijd nu weer jouw tijd en kan je gaan en staan waar je wilt. Weer ruimte om te voelen, stil te staan en naar de wolken te kijken. Gelukkig kan je weer leven en spontaniteit vieren. Werkloos zijn is heerlijk. En wanneer je er weer klaar voor bent, kies dan werk dat jou datzelfde gunt. Werk dat hand in hand met jou dezelfde kant op wil.

Hopelijk biedt bovenstaand sollicitatieschema voor werkzoekenden een basis om jouw zoektocht naar werk op de rails te krijgen en geeft het je houvast in deze gekke tijd.

Liefs, Inge

Inge Hulshof is arbeids- en organisatiepsycholoog. Inge helpt werkzoekenden hun dromen te (her)ontdekken en geeft middels trainingen, workshops of 1 op 1 gesprekken handvatten om weer vol positiviteit te solliciteren. Ook iets voor jou? Neem vrijblijvend contact op met Inge voor een inspiratiegesprek.

Geen paniek!

In mijn gratis e-book Werkloos leer ik je omgaan met werkloosheid. Relax, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering (WW) aan? Welke dingen móét je doen als je werkloos bent? En welke dingen hoef je lekker níét te doen? Download het e-book via onderstaande knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden:

Weer solliciteren? Ik help je graag