Ineens zit je thuis, ben je officieel werkloos en word je geacht ‘actief te solliciteren’ naar ‘passende’ functies. Maar wanneer heb je goed genoeg gesolliciteerd? Een sollicitatieschema voor werkzoekenden helpt je daarmee.

Hoeveel uur moet je bezig zijn met zoeken naar werk? En solliciteer je wel ‘actief’ genoeg of zou er eigenlijk een tandje bij moeten? Je hebt namelijk gistermiddag een boek gelezen en daar voel je toch een beetje schuldig over… Dat hoeft niet meer. Dit sollicitatieschema geeft werkzoekenden en sollicitanten rust.

Wanneer doe je het goed?

Werkloos zijn is een spannende periode vol onzekerheid. Er zijn zoveel dingen die ineens niet meer te voorspellen zijn. Je weet niet hoelang het gaat duren, je weet niet waar en wanneer je weer aan de slag gaat, hoeveel afwijzingen je nog moet incasseren en hoe vaak je jezelf moet herpakken en opnieuw moet uitvinden. Daar kun je best onzeker van worden. Dat hoort erbij, dat is normaal! Je bent echt niet de enige die worstelt met deze vragen en onzekerheden. Juist daarom is het nu wél fijn als je je ergens aan kunt vasthouden, zodat je weet dat je op de goede weg zit. Dat je actief genoeg solliciteert en dat je je voldoende inzet. Dit sollicitatieschema voor werkzoekenden en werklozen stuurt je de goede richting op. Geen schuldgevoelens meer nodig!

40 uur per week solliciteren?

Er is uiteraard niet 1 optimaal antwoord. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat 40 uur per week solliciteren het antwoord absoluut niet is. Solliciteren is loodzwaar. Het kost veel energie. Veel meer dan werken. Je kunt dan ook niet 40 uur per week solliciteren. Daar wordt niemand gelukkig van en dat hou je ook niet vol. Wat je wel moet doen? Een workflow creëren die voor jou werkt. Met voldoende afwisseling tussen presteren (zoeken naar werk) en ontspanning. Hieronder deel ik een weekschema dat je zou kunnen gebruiken om je sollicitatieproces op de rit te krijgen en jouw zoektocht naar werk vorm te geven op een manier die je kunt volhouden. Dat maakt werk zoeken en solliciteren véél leuker en makkelijker.

Sollicitatieschema voor werkzoekenden

 • Maandag Ochtend: solliciteren: vacatures checken, bedrijven zoeken die je interessant lijken, netwerkgesprek uitzetten.
  • Middag: tijd voor ontspanning!
 • Dinsdag Ochtend: acties van maandag opvolgen (denk aan het concreet maken van de netwerkafspraak of een korte e-mail beantwoorden)
  • De rest van de dag: Je doet iets anders dan solliciteren. Denk aan het huishouden of andere klusjes die moeten gebeuren.
 • Woensdag Ochtend: solliciteren: vacatures checken, verder gaan met bedrijven zoeken, netwerkgesprek
  • Middag: tijd voor ontspanning: ga doen wat jij leuk vindt.
 • Donderdag Ochtend: acties van woensdag opvolgen (denk aan een bedankberichtje n.a.v. je netwerkgesprek of het beantwoorden van wat e-mail en sociale media berichten)
  • De rest van de dag: Je doet iets anders dan solliciteren. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een (online) cursus over een onderwerp dat je interessant vindt.
 • Vrijdag Ochtend: solliciteren: vacatures checken, bedrijven benaderen, zichtbaar zijn op social media.
  • Middag: tijd voor ontspanning!
 • Weekend: je bent vrij! Voel je niet verplicht je mail te checken. Ga er maar lekker even helemaal uit, zodat je je maandag weer positief en opgeladen voelt.

Noteer je sollicitatie-activiteiten in dit handige gratis spreadsheet!

3 keer per week je mail checken is genoeg

Besteed jij elke dag een paar uur aan het actief zoeken naar werk? Dit zijn de momenten waarop je vacatures zoekt, netwerkgesprekken hebt, bedrijven benadert, zichtbaar bent op LinkedIn etc. Dan ben je goed bezig en heb je recht op ontspanning. Het is tijd om je weer op te laden! Het is ook héél normaal om niet elke dag bezig te zijn met solliciteren. Deze dagen zijn belangrijk, omdat je zo even kunt loskomen van het werkzoekend zijn. Het helpt je om los te laten dat het allemaal onzeker is, dat je niet weet hoe het verder loopt. Elke dag vacaturesites afstruinen om te concluderen dat er niets nieuws online is, is nogal deprimerend. 3 keer per week de boel checken is vaak zat.

Je hebt geen haast

Vergeet ook niet om tijd te reserveren om nieuwe dingen te leren. Dit helpt je om het gevoel van vooruitgang vast te houden. Maak dus ruimte voor een leuke online workshop, een event of besteed tijd aan iets waar je altijd al meer over wilde weten. En zeg geen afspraken met vrienden af, want je verdient het nu om leuke dingen te doen. Die zorgen er namelijk voor dat het leven ook nog leuk blijft.

Natuurlijk kun je niet iedere week strak in bovenstaand sollicitatieschema voor werkzoekenden gieten, maar hopelijk geeft het je wel houvast en biedt het een basis om jouw zoektocht op de rails te krijgen.

Liefs, Inge

Inge Hulshof is arbeids- en organisatiepsycholoog. Inge helpt werkzoekenden hun dromen te (her)ontdekken en geeft middels trainingen, workshops of 1 op 1 gesprekken handvatten om weer vol positiviteit te solliciteren. Ook iets voor jou? Neem vrijblijvend contact op met Inge voor een inspiratiegesprek.

Werkloos? Geen paniek!

In mijn gratis e-book Werkloos leer ik je omgaan met je nieuwe maatschappelijke status: een persoon zonder werk. Geen paniek! Relax, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering aan? Welke dingen móét je doen als je werkloos bent? En welke dingen hoef je lekker helemaal niet meer te doen? De antwoorden op deze vragen en meer vind je op 1 van de 13 sprankelende pagina’s van Werkloos. Werkloosheid moet wel leuk blijven. Download het e-book via onderstaande knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden:

Weer solliciteren? Ik help je graag