Meisje zonder werk - een goede sollicitatiebrief schrijven - blogafbeelding

Solliciteren op LinkedIn: dit zijn de beste tips

Wat is er romantischer dan iemand die hartstochtelijk op zoek is naar jou? Met deze tips om te solliciteren op LinkedIn word je vanzelf de ideale match voor jouw recruiterprins of -prinses achter het witte scherm. 

Hoe heerlijk zou het zijn, als iemand gewoon even een topbaan voor jou regelt en jij niet al die moeite hoeft te doen om te solliciteren? Dat is wat recruiters voor jou kunnen doen. Wat willen ze daarvoor in ruil? Snelle informatie, waar precies staat wat de recruiter nodig heeft om een beslissing te maken. Pas je de volgende tips toe, dan heb je binnen een uurtje een perfect verzorgd profiel waar het hart van elke recruiter op hol slaat.

Solliciteren op LinkedIn: hoe werkt het?

Op LinkedIn kunnen recruiters gebruik maken van een hele uitgebreide zoekmachine. Zij kunnen hierdoor de beste (nou ja, dat hopen ze) kandidaten selecteren op functietitel, locatie, vaardigheden, afstudeerjaar en aantal jaren werkervaring. Maar wij als sollicitanten kunnen hier ook slim van gebruik maken. Vermeld bijvoorbeeld bepaalde zoekwoorden op je profiel. Deze komen dan naar boven als de recruiter zoekt op ‘communicatiemedewerker’ of ‘ervaring met spreken voor grote groepen’. De zoekwoorden kun je plaatsen in je kopregel, je samenvatting en in je vaardigheden. Daarnaast zijn er nog meer handige tips die je kunt toepassen om een nieuwe baan te vinden via LinkedIn.

Laat je zien van je beste kant

Vul altijd je LinkedIn profiel volledig in. Beschrijf bij elke werkervaring in twee tot tien zinnen wat je hebt gedaan bij je vorige werkgevers. Omschrijf je verantwoordelijkheden (beetje overdrijven mag), wat je uitdagingen en resultaten waren en eventueel wat je er leuk aan vond. Vul ook in wat voor opleiding je hebt gedaan, eventuele scripties of minors.

Laat zien wie je bent

Kies een heldere en vriendelijke profielfoto. Gebruik geen filters of spetterende achtergronden, want je ziet er al spetterend uit van jezelf ;). En het komt onprofessioneel over. Gebruik ook geen vakantie- of feestfoto’s natuurlijk. Met een persoonlijke achtergrondfoto laat je nog meer van jezelf zien. Denk aan een foto van je huidige werk, je zakelijke passies of het logo van je eigen onderneming. Pluspunten: wanneer de kleuren van je profielfoto en achtergrondfoto mooi bij elkaar passen. Solliciteren op LinkedIn gaat niet alleen om de inhoud, maar ook om het visuele aspect!

Geef de recruiter waar het naar zoeken

Sorry liefhebbers van inspirerende quotes en glitterende plakplaatjes: irrelevante informatie jaagt recruiters weg! Een recruiter zoekt de informatie op één plek. Staat het daar niet, dan is je kans verkeken! Schrijf dus je opleiding, werkervaring en hobby’s op de daarvoor aangewezen plekken. Creatief ben je maar in andere delen van je leven.

De kopregel is de eerste flirt

Het eerste wat een recruiter ziet is je kopregel, dus maak goed gebruik van deze eerste indruk. Ben je op zoek naar een baan? Wat is je passie? Wat is het eerste dat je wil dat anderen van je weten? Je mag best vragen naar wat je wilt.

Je samenvatting is je liefdesbrief

In de samenvatting beschrijf je waar je (zakelijk) in geïnteresseerd bent (mijn passie is het bereikbaar maken van de arbeidsmarkt voor mensen met analfabetisme), wat je doelen zijn (het hoogtepunt van mijn carriėre is een oplossing vinden voor plastic in de oceaan) en dat men contact met je mag opnemen (kunt u mij hierbij helpen? Ik ontvang graag uw mail!). Schrijf hier ook je e-mailadres en telefoonnummer op, zodat verliefde recruiters je direct een aanbod kunnen doen. 

Via via via 

Hoe groter je netwerk, hoe hoger je profiel komt te staan. Maak er een gewoonte van om mensen na een ontmoeting toe te voegen op LinkedIn. Je weet nooit waar je iemand weer eens tegenkomt of voor kunt gebruiken!

Kom je eens bij me langs?

Zo ziet mijn LinkedIn-pagina eruit.

herken jij jezelf hierin?

  1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
  2. je zwerft van baan naar baan.
  3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
  4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
  5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.