Meisje zonder werk - Solliciteren op vacatures: stop met bang zijn, start met solliciteren

Solliciteren op vacatures: stop met bang zijn, start met solliciteren

Word jij al zenuwachtig als je alleen al naar een vacature kijkt? Denk je dat je toch nergens goed genoeg voor bent? Met deze tips leer je om vol zelfvertrouwen op vacatures te solliciteren.

Het is meestal de eerste stap in solliciteren: op zoek gaan naar een nieuwe leuke functie op vacaturewebsites en solliciteren op vacatures. Maar wat doe je als je van deze stap al zoveel angst krijgt, dat je er direct mee wilt stoppen? Het is niet gek als deze eerste stap je zenuwachtig maakt. De meeste vacatures bestaan namelijk uit een grote waslijst aan eisen. Het liefst ben je analytisch, zelfstandig, allround, klantgericht, communicatiefvaardig, heb je humor en stijl en meerdere jaren ervaring én vind je het ook nog leuk om jaarlijks met je collega’s een weekendje op stap te gaan. Wie krijgt daar niet een minderwaardigheidscomplex van?

Herken je deze gedachtes als je vacatures leest?

Dat kan ik niet.
Hier ben ik te dom voor.
5 jaar ervaring??? Shit, dat heb ik niet!
Hier werken alleen móóie mensen.
Waaaaah zo cool! Maar ze gaan mij nooit aannemen.
Hier heb ik echt geen outfit voor.
Hiervoor moet je een goede opleiding hebben gedaan, op z’n minst een master.
Ik ben al te lang uit het werkveld, hier weet ik niks meer van.
Ze vragen om een rijbewijs. Heb ik, wel, maar ik vind het eng om te rijden dus beter niet reageren.
Dit lijkt echt geweldig, maar ook doodeng. Beter niet doen.
Te weinig salaris
Te veel salaris, dat ben ik niet waard.
Op dit niveau kan ik niet werken.
Dit lijkt wel leuk, maar het gaat vast zó tegenvallen in het echt.
Ik ben niet goed genoeg hiervoor.

Sollicitatie-angst is best normaal

3 uur later en nul geschikte vacatures verder. Shit, wat ben ik eigenlijk aan het doen? Jouw negatieve gedachtes over jezelf kraken elke vacature af. Je bent nergens voor geschikt! Elke vacature is van een te hoog niveau, of er is wel iets anders mis mee waarom je niet eens een keer wilt bellen. Probeer erachter te komen waarom je zo streng bent voor jezelf. Ben je bang voor het onbekende of om de controle uit handen te geven? Heb je last van het bedriegerssyndroom? Denk je dat je jezelf beschermt door nergens ja op te zeggen? Houd eens een dagboekje bij van alle gedachtes die je krijgt terwijl je zoekt naar vacatures. Al jouw angsten zijn waarschijnlijk heel normaal, maar het is alsnog goed om er iets mee te doen. Neem ze mee naar je coach, je moeder of probeer er zelf achter te komen wat de kerngedachte is.

Hopelijk kunnen de volgende tips je zenuwen en sollicitatie-angst verminderen.

Tips vóór het solliciteren op vacatures

 • Schrijf 5 dingen op die je zoekt in een baan. Formuleer ze positief, bijvoorbeeld: ik fiets lekker naar mijn werk in plaats van ik ga echt niet elke dag in een overvolle tering drukke trein zitten. Zo weet je precies waar je naar moet zoeken.
 • Ga niet solliciteren als je gestresst bent. Ga eerst een rondje hardlopen, een half uur mediteren of tekenen in je bullet journal. Begin pas als je je ontspannen voelt.
 • Anticipeer nu al op de negatieve gedachtes die je straks kunt krijgen. Schrijf ze op en probeer ze te ontkrachten. Denk je bijvoorbeeld dat je te dom bent? Bedenk voorbeelden uit het verleden waaruit bleek dat je slim/leuk/grappig/goed was.
 • Bel een vriend(in) en laat je even helemaal overladen met complimenten. Schrijf ze ook op.
 • Het is geen goed idee om elke dag uren te zoeken. 1 of 2 uur per dag is goed genoeg. En neem ook rustdagen, waarop je lekker werkloos mag zijn.
 • Moet je een sollicitatiebrief schrijven? Doe dat dan wanneer je in een goede bui bent. Hoe een brief slim en snel schrijft, lees je hier.

Tips tijdens het solliciteren op vacatures

 • Leuke vacature gevonden, maar is meteen erop reageren even te veel? Maak een screenshot en doe het wanneer je je beter voelt.
 • Vraag een vriend om mee te kijken en praat hardop over de gedachtes die je krijgt. Heb je meteen dat engeltje op je schouder die je tegenspreekt als je jezelf onderschat: ‘Nee joh gek, jij bent juist super analytisch!”
 • Of jij geschikt bent voor de baan? Dat is (gelukkig) helemaal niet aan jou. Dat bepaalt je toekomstige werkgever wel. Als jij een goede motivatiebrief hebt geschreven, dan heb je gedaan wat je kon!
 • Probeer het recruiterjargon te vertalen naar normale woorden. Een ‘hands-on’ mentaliteit betekent gewoon dat je enigzins je best wilt doen. Check!
 • Staar je niet blind op de eisen in vacatures. Eisen zijn opties, weet je nog?
 • Je hoeft niet alles leuk te vinden aan een vacature. Of alles te kunnen. Het gaat erom dat je er een positief gevoel van krijgt en dat een paar van je voorkeuren worden beantwoord. Het is bijvoorbeeld op fietsafstand van huis en je bent het eens met de missie van het bedrijf. Dat kan al een reden zijn om een motivatiebrief te schrijven.
 • Een werkgever neemt je niet alleen aan voor je kennis of ervaring. Of je leuk past binnen het team of een prettige uitstraling hebt, zijn absoluut cruciale voorwaarden. Wie weet pas je wel perfect in het plaatje, ondanks dat dat niet zo lijkt als je alleen naar de vacature kijkt.
 • Bedenk je dat sollicitatie-angst heel normaal is. Veel mensen vinden het in meer of mindere mate spannend om te doen.

Solliciteren is ook niet leuk

Het is heel normaal om zenuwachtig te worden van solliciteren op vacatures. Het is ook spannend en best moeilijk, want hoe laat je de ander geloven dat je echt een expert bent op het gebied van X en Y? Zeker als je jezelf helemaal niet zo voelt. Eén geruststelling: we doen allemaal maar gewoon wat. En hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt. Goodbye sollicitatie-angst!

Toch is het belangrijk om te leren hoe je jezelf in een positief daglicht zet en dat je over je sollicitatie-angst heen stapt. Die kennis kan je ook gebruiken voor het sollicitatiegesprek, op een date of bij de eerste ontmoeting met je schoonouders. Probeer jezelf te zien als een waardige werknemer, die van alles mee brengt: ervaring, humor, stijl en creativiteit. Dat is namelijk echt zo. En of je dan inderdaad precies die perfecte werknemer bent waar de werkgever en/of recruiter naar zoekt, dat mogen zij lekker bepalen. Dat is dan eigenlijk ook wel weer fijn.

herken jij jezelf hierin?

 1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
 2. je zwerft van baan naar baan.
 3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
 5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.