Meisje zonder werk - Solliciteren op vacatures: stop met bang zijn, start met solliciteren

Solliciteren op vacatures: stop met bang zijn, start met solliciteren

Word jij al zenuwachtig van solliciteren op vacatures? Heb je het idee dat je niet goed genoeg bent? Zo was ik ook! Ik laat je zien hoe je over je sollicitatie-angst heen stapt en vol zelfvertrouwen solliciteert.

Solliciteren begint vaak met het opzoeken van leuke vacatures. Het is niet gek als deze eerste stap je al zenuwachtig maakt. De meeste vacatures bestaan uit een grote waslijst aan eisen. Het liefst ben je analytisch, zelfstandig, allround, klantgericht, communicatiefvaardig, heb je humor en stijl en meerdere jaren ervaring én vind je het ook nog leuk om jaarlijks met je collega’s een weekendje op stap te gaan. Ja zeg, dat klinkt toch als een schaap met vijf poten? Wie heeft dat nou allemaal?

De Vacaturevertaler

Nou, niemand! Geen enkele werknemer is net zo perfect als de vacature omschrijft/vereist. En dat weet de werkgever ook. Vervang ‘eisen’ maar door opties, dan wordt ‘ie een stuk leuker om te lezen. Je moet dus een beetje om al die mooie woorden heen lezen. En probeer eens de Vacaturevertaler, een slimme gadget die vacaturejargon uit vacature vist en die woorden omzet naar normalemensentaal. Dat helpt gegarandeerd bij je sollicitatie-angst.

Herken je dit als je vacatures leest?

Dat kan ik niet.
Hier ben ik te dom voor.
Vijf jaar ervaring??? Shit, dat heb ik niet!
Hier werken alleen móóie mensen.
Waaaaah zo cool! Maar ze gaan mij nooit aannemen.
Hier heb ik echt geen outfit voor.
Hiervoor moet je een goede opleiding hebben gedaan, op z’n minst een master.
Ik ben al te lang uit het werkveld, hier weet ik niks meer van.
Ze vragen om een rijbewijs. Heb ik, wel, maar ik vind het eng om te rijden dus beter niet reageren.
Dit lijkt echt geweldig, maar ook doodeng. Beter niet doen.
Te weinig loon.
Te veel loon, dat ben ik niet waard.
Op dit niveau kan ik niet werken.
Dit lijkt wel leuk, maar gaat zo tegenvallen in het echt.
Ik zal tegenvallen.

Sollicitatie-angst: best normaal

Drie uur later en nul geschikte vacatures verder. Tenminste, dat vertelt je angst je. En nog erger: je bent weer lekker onaardig tegen jezelf geweest. Daarmee kom je natuurlijk niet verder. Waarom denk je zo slecht over jezelf? Ben je bang voor het onbekende, om de controle uit handen te geven? Heb je last van het bedriegerssyndroom? Denk je dat je jezelf beschermt door nergens ja op te zeggen? Heel normaal hoor, deze angsten. Maar het helpt niet mee. Het is belangrijk dat je je zelfverzekerd voelt tijdens het solliciteren op vacatures. Hopelijk kunnen de volgende tips je daarmee helpen.

Tips vóór het solliciteren op vacatures
 • Schrijf vijf dingen op die je zoekt in een baan. Formuleer ze positief, bijvoorbeeld: ik fiets lekker naar mijn werk in plaats van ik ga echt niet elke dag in een overvolle tering drukke trein zitten. Zo weet je precies waar je naar moet zoeken.
 • Begin niet met solliciteren als je gestresst bent. Ga eerst een rondje hardlopen, een half uurtje mediteren of tekenen in je bullet journal. Begin pas als je ontspannen bent.
 • Anticipeer nu al op de negatieve gedachtes die je straks kunt krijgen. Schrijf ze op en probeer ze te ontkrachten. Denk je bijvoorbeeld dat je te dom bent? Het is heel normaal om wat tijd nodig te hebben om aan een nieuwe werkplek te wennen. Bedenk voorbeelden uit het verleden waaruit bleek dat je slim/leuk/grappig/goed was.
 • Bel een vriend(in) en laat je even helemaal overladen met complimenten. Schrijf ze ook op.
 • Het is geen goed idee om elke dag uren te zoeken. Eén uur per dag is maximaal. En neem ook rustdagen, waarop je lekker werkloos bent.
 • Moet je een sollicitatiebrief schrijven? Doe dat dan wanneer je in een goede bui bent. Hoe een brief slim en snel schrijft, lees je hier.
Tips tijdens het solliciteren op vacatures
 • Leuke vacature gevonden, maar is meteen erop reageren even te veel? Maak een screenshot en doe het wanneer je je beter voelt.
 • Vraag een vriend om mee te kijken en praat hardop over de gedachtes die je krijgt. Heb je meteen dat engeltje op je schouder als je jezelf onderschat: ‘Nee joh gek, jij bent juist super analytisch!”
 • Of jij geschikt bent voor de baan? Dat is (gelukkig) helemaal niet aan jou. Dat bepaalt je toekomstige werkgever wel. Als jij een goede motivatiebrief hebt geschreven, dan heb je gedaan wat je kon!
 • Probeer het recruiterjargon te vertalen naar normale woorden. Een ‘hands-on’ mentaliteit betekent gewoon dat je enigzins je best wilt doen. Check!
 • Staar je niet blind op de eisen in vacatures. Eisen zijn opties, weet je nog?
 • Je hoeft niet alles leuk te vinden aan een vacature. Of alles te kunnen. Het gaat erom dat je er een positief gevoel van krijgt en dat een paar van je voorkeuren worden beantwoord. Het is bijvoorbeeld op fietsafstand van huis en je bent het eens met de missie van het bedrijf. Dat kan al een reden zijn om een brief te schrijven.
 • Een werkgever neemt je niet alleen aan voor je kennis of ervaring. Of je leuk past binnen het team of een prettige uitstraling hebt, zijn absoluut cruciale voorwaarden. Wie weet pas je wel perfect in het plaatje, ondanks dat dat niet zo lijkt als je alleen naar de vacature kijkt.
 • Bedenk je dat sollicitatie-angst heel normaal is. Veel mensen vinden het in meer of mindere mate spannend.
Solliciteren is ook niet leuk

Het is heel normaal om zenuwachtig te worden van solliciteren, het is ook spannend! En best moeilijk, want hoe laat je de ander geloven dat je echt een expert bent op het gebied van X en Y? Zeker als je jezelf helemaal niet zo voelt. Eén geruststelling: we doen allemaal maar gewoon wat. En hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt. Goodbye sollicitatie-angst!

Toch is het belangrijk om te leren hoe je jezelf in een positief daglicht zet en over je sollicitatie-angst heen stapt. Die kennis kan je ook gebruiken voor het sollicitatiegesprek, op een date of bij de eerste ontmoeting met je schoonouders. Probeer jezelf te zien als een waardige werknemer, die van alles mee brengt: ervaring, humor, stijl en creativiteit. Dat is namelijk echt zo. En of je dan inderdaad precies die perfecte werknemer bent waar de werkgever en/of recruiter naar zoekt, dat mogen zij lekker bepalen. Dat is dan eigenlijk ook wel weer fijn.

Stop met solliciteren naar de verkeerde banen en vind je droombaan sneller dan je durft te dromen. Ik leer je al mijn sollicitatiegeheimen in mijn e-book Succesvol Solliciteren!
Herken jij jezelf hierin?
 1. Je bent het zat om afwijzing na afwijzing te krijgen.
 2. Je zwerft van baan naar baan. Steeds als je denkt dat je je droombaan hebt gevonden, dat voelt het toch weer niet goed. Teleurstellend!
 3. Je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?!
 4. Je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie die je doet eindigt in een afwijzing.
 5. Je voelt je inmiddels behoorlijk hopeloos. Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 6. Leuke vacatures? Waar dan? Die verstoppen zich voor jou. Je vindt nooit waar je nou echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Dan is mijn e-book Succesvol Solliciteren perfect voor jou!

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Berichten gemaakt 59

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven