sollicitatietips

Solliciteren op vacatures: stop met bang zijn, start met solliciteren

Blogafbeelding Meisje zonder werk. - Solliciteren op vacatures: stop met bang zijn, start met solliciterenpng

Word jij al zenuwachtig als je naar een vacature kijkt? Heb je het gevoel dat je voor geen enkele baan goed genoeg bent? Door deze tips leer je om vol zelfvertrouwen te solliciteren op vacatures.

Solliciteren op vacatures. Wie wordt daar niet zenuwachtig van? De meeste vacatures bestaan uit een gigantische lijst van eisen en onbegrijpelijk vacaturejargon. Het liefst ben je analytisch, zelfstandig, allround, klantgericht, communicatief, heb je humor én geen privéleven. Ook al vragen ze om een starter, dan nog heb je meerdere jaren ervaring én weet je alles wat er valt te weten over jouw vakgebied. Yeah right. Wie krijgt daar niet een minderwaardigheidscomplex van?

Herken je deze gedachtes als je vacatures leest?

Dat kan ik niet.
Dit klinkt allemaal heel moeilijk, dat kan ik vast niet aan.
Ze willen een veel beter persoon dan ik.
Hier ben ik te dom voor.
5 jaar ervaring??? Shit, dat heb ik niet!
Hier werken alleen professionele mensen.
Waaaaah wat een gave baan! Maar ze gaan mij nooit aannemen, dit is boven mijn niveau.
Hier heb ik geen outfit voor.
Voor dit werk moet je een andere opleiding hebben gedaan.
Ik ben al te lang uit het werkveld, hier weet ik niks meer van.
Ze vragen om een rijbewijs. Heb ik, wel, maar ik vind het eng om te rijden dus beter niet reageren.
Dit lijkt echt geweldig, maar ook doodeng. Beter niet doen.
Te weinig salaris.
Te veel salaris, dat ben ik niet waard.
Op dit niveau kan ik niet werken.
Dit lijkt wel leuk, maar het gaat vast zó tegenvallen in het echt.
Ik ben niet goed genoeg hiervoor.

Sollicitatie-angst is normaal

3 uur later en 0 geschikte vacatures verder. Shit, wat ben ik eigenlijk aan het doen?

Jouw negatieve gedachtes kraken elke vacature af. Je bent nergens voor geschikt! Elke vacature is te moeilijk, te zwaar, te ver weg et cetera. Je bent zelfs te bang om telefonisch even te informeren! Probeer erachter te komen waarom je zo streng bent voor jezelf. Ben je bang voor het onbekende of om de controle uit handen te geven? Heb je last van het bedriegerssyndroom? Denk je dat je jezelf beschermt door nergens ja op te zeggen? Houd eens bij welke gedachtes je krijgt terwijl je zoekt naar vacatures. Al jouw angsten zijn waarschijnlijk heel normaal, maar het is wél goed om er iets mee te doen. Neem ze mee naar je coach, je moeder of probeer er zelf achter te komen waar je écht bang voor bent.

Hopelijk kunnen de volgende tips je zenuwen en sollicitatie-angst verminderen.

Tips vóór het solliciteren op vacatures

 • Schrijf 5 dingen op die je zoekt in een baan. Formuleer ze positief, bijvoorbeeld: ik fiets lekker naar mijn werk in plaats van ik ga echt niet elke dag in een overvolle drukke trein zitten. Zo weet je precies waar je naar moet zoeken.
 • Ga niet solliciteren als je gestrest bent. Ga eerst een rondje hardlopen, een half uur mediteren of als je je to-do list hebt afgewerkt. Begin pas met solliciteren als je je ontspannen voelt.
 • Anticipeer op de negatieve gedachtes die je straks kunt krijgen. Schrijf ze op en probeer ze te ontkrachten. Denk je bijvoorbeeld dat je te dom bent? Bedenk voorbeelden uit het verleden waaruit bleek dat je slim/leuk/grappig/goed was.
 • Bel een vriend(in) en laat je even helemaal overladen met complimenten. Schrijf ze ook op.
 • Het is geen goed idee om elke dag uren te zoeken naar geschikte vacatures. 1 of 2 uur per dag solliciteren is goed genoeg. En neem ook rustdagen, waarop je lekker werkloos mag zijn.
 • Moet je een sollicitatiebrief schrijven? Doe dat dan wanneer je in een goede bui bent. Hoe je een brief slim en snel schrijft, lees je hier.

Tips tijdens het solliciteren op vacatures

 • Leuke vacature gevonden, maar is meteen erop reageren even te veel voor dit moment? Maak een screenshot en doe het wanneer je je beter voelt.
 • Vraag een vriend om mee te kijken en praat hardop over de gedachtes die je krijgt. Heb je meteen dat engeltje op je schouder die je tegenspreekt als je jezelf onderschat. ‘Nee joh gek, jij bent juist super analytisch!”
 • Of jij geschikt bent voor de baan? Dat is (gelukkig) helemaal niet aan jou. Dat bepaalt jouw toekomstige werkgever wel. Het enige waar jij controle over hebt, is die ijzersterke motivatiebrief en opvallende cv die je gaat schrijven.
 • Probeer het vacaturejargon te vertalen naar normale woorden. Een hands-on-mentaliteit betekent gewoon dat je minstens 2 van de 5 dagen je beste beentje voorzet op de werkvloer. Dat moet toch wel lukken!
 • Staar je niet blind op de eisen in vacatures. Eisen zijn meer… opties.
 • Je hoeft niet alles leuk te vinden aan een vacature. Of alles te kunnen. Het gaat erom dat je er een positief gevoel van krijgt en dat een paar van je voorkeuren erin zitten. De vacature waar je nu naar kijkt, is bijvoorbeeld op fietsafstand van huis en je bent het eens met de missie van het bedrijf. Dat kan al een reden zijn om een motivatiebrief te schrijven.
 • Een werkgever neemt je niet alleen aan voor je kennis of ervaring. Of je leuk past binnen het team of een prettige uitstraling hebt, zijn absoluut cruciale voorwaarden. Wie weet pas je wel perfect in het plaatje, ondanks dat dat niet zo lijkt als je alleen naar de vacature kijkt.
 • Bedenk je dat sollicitatie-angst heel normaal is. Veel mensen vinden het mate spannend om te doen.

Solliciteren is ook niet leuk

Het is heel normaal om zenuwachtig te worden van solliciteren op vacatures. Het is ook spannend en best moeilijk, want hoe laat je iemand anders geloven dat je echt een expert bent op het gebied van X en Y? Zeker als je jezelf helemaal niet zo voelt. Eén geruststelling: we doen allemaal maar gewoon wat. En hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt.

Toch is het belangrijk om te leren hoe je jezelf in een positief daglicht zet en dat je over je sollicitatie-angst heen stapt. Die kennis kan je ook gebruiken voor het sollicitatiegesprek, op een date of bij de eerste ontmoeting met je schoonouders. Probeer jezelf te zien als een waardige werknemer, die van alles mee brengt: ervaring, humor, stijl en creativiteit. Dat is namelijk echt zo. En of je dan inderdaad precies die perfecte werknemer bent waar de werkgever en/of recruiter naar zoekt, dat mogen zij lekker bepalen. Dat is dan eigenlijk ook wel weer fijn.

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
 • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
 • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.