Word jij al zenuwachtig als je naar een vacature kijkt? Heb je het gevoel dat je voor geen enkele baan goed genoeg bent? Door deze tips leer je om vol zelfvertrouwen te solliciteren op vacatures.

Solliciteren op vacatures. Wie wordt daar niet zenuwachtig van? De meeste vacatures bestaan uit een gigantische lijst van eisen en onbegrijpelijk vacaturejargon. Het liefst ben je analytisch, zelfstandig, allround, klantgericht, communicatief, heb je humor én geen privéleven. Ook al vragen ze om een starter, dan nog heb je meerdere jaren ervaring nodig. Yeah right. Wie krijgt daar niet een minderwaardigheidscomplex van?

Herken je deze gedachtes als je vacatures leest?

Dat kan ik niet.
Dit klinkt allemaal heel moeilijk, dat kan ik vast niet..
Ze willen een veel beter persoon dan ik.
Hier ben ik te dom voor.
5 jaar ervaring??? Shit, dat heb ik niet!
Hier werken alleen professionele mensen.
Waaaaah wat een gave baan! Maar ze gaan mij nooit aannemen, dit is boven mijn niveau.
Hier heb ik geen outfit voor.
Voor dit werk moet je een andere opleiding hebben gedaan.
Ik ben al te lang uit het werkveld, hier weet ik niks meer van.
Ze vragen om een rijbewijs. Heb ik, wel, maar ik vind het eng om te rijden dus beter niet reageren.
Dit lijkt echt geweldig, maar ook doodeng. Beter niet doen.
Te weinig salaris.
Te veel salaris, dat ben ik niet waard.
Op dit niveau kan ik niet werken.
Dit lijkt wel leuk, maar het gaat vast zó tegenvallen in het echt.
Ik ben niet goed genoeg hiervoor.

Sollicitatie-angst is normaal

3 uur later en 0 geschikte vacatures gevonden. Shit, wat ben ik eigenlijk aan het doen?

Jouw negatieve gedachtes kraken elke vacature af. Je bent nergens voor geschikt! Elke vacature is te moeilijk, te zwaar, te ver weg et cetera. Je bent zelfs te bang om telefonisch even te informeren! Tja, zo ga je nooit een nieuwe baan vinden…

Probeer erachter te komen waarom je zo streng bent voor jezelf. Ben je bang voor het onbekende of om de controle uit handen te geven? Heb je last van het bedriegerssyndroom? Denk je dat je jezelf beschermt door nergens ja op te zeggen? Houd eens bij welke gedachtes je krijgt terwijl je zoekt naar vacatures. Sollicitatie-angst is heel normaal. Maar het is wél goed om er iets mee te doen. Neem ze mee naar je coach, je moeder of probeer er zelf achter te komen waar je écht bang voor bent.

Hopelijk kunnen de volgende tips je zenuwen en sollicitatie-angst verminderen.

Tips vóór het solliciteren op vacatures

 • Schrijf 5 dingen op die je zoekt in een baan. Formuleer ze positief, bijvoorbeeld: ik fiets lekker naar mijn werk in plaats van ik ga echt niet elke dag in een overvolle drukke trein zitten. Zo weet je precies waar je naar zoekt..
 • Ga niet solliciteren als je gestrest bent. Ga eerst een rondje hardlopen, een half uur mediteren of als je je to-do list hebt afgewerkt. Begin pas met solliciteren als je je ontspannen voelt.
 • Anticipeer op de negatieve gedachtes die je straks kunt krijgen. Schrijf ze op en probeer ze te ontkrachten. Denk je bijvoorbeeld dat je te dom bent? Bedenk voorbeelden uit het verleden waaruit bleek dat je slim/leuk/grappig/goed was.
 • Bel een vriend(in) en laat je even helemaal overladen met complimenten. Schrijf ze ook op.
 • Het is geen goed idee om elke dag uren te zoeken naar geschikte vacatures. 1 of 2 uur per dag solliciteren is goed genoeg. En neem ook rustdagen, waarop je lekker werkloos mag zijn.
 • Moet je een sollicitatiebrief schrijven? Doe dat dan wanneer je in een goede bui bent. Hoe je een brief slim en snel schrijft, lees je hier.

Tips tijdens het solliciteren op vacatures

 • Leuke vacature gevonden, maar is meteen erop reageren even te veel nu? Bewaar de link en plan het in voor een ander moment.
 • Vraag een vriend om mee te kijken en praat hardop over de gedachtes die je krijgt. Heb je meteen dat engeltje op je schouder die je tegenspreekt als je jezelf onderschat. ‘Nee joh, jij bent juist superanalytisch!”
 • Of jij geschikt bent voor de baan? Dat is (gelukkig) helemaal niet aan jou. Dat bepaalt jouw toekomstige werkgever wel. Het enige waar jij controle over hebt, is die ijzersterke motivatiebrief en opvallende cv die je gaat schrijven.
 • Probeer het vacaturejargon te vertalen naar normale woorden. Een hands-on-mentaliteit betekent gewoon dat je minstens 2 van de 5 dagen je beste beentje voorzet op de werkvloer. Dat moet toch wel lukken!
 • Staar je niet blind op de eisen in vacatures. Eisen zijn meer… opties.
 • Je hoeft niet alles leuk te vinden aan een functie. Of alles te kunnen. Het gaat erom dat je er een positief gevoel van krijgt. De functie is bijvoorbeeld op fietsafstand van huis en je bent het eens met de missie van het bedrijf. Dat kan al een reden zijn om een motivatiebrief te schrijven.
 • Een werkgever neemt je niet alleen aan voor je kennis of ervaring. Of je leuk past binnen het team, is ook belangrijk. Misschien ben je wel precies wie ze zoeken, ondanks dat dat niet zo lijkt voor jou.
 • Bedenk je dat sollicitatie-angst heel normaal is. Veel mensen vinden solliciteren op vacatures spannend.

Solliciteren op vacatures is ook niet leuk

Het is heel normaal om zenuwachtig te worden van solliciteren op vacatures. Het is ook spannend en best moeilijk. Eigenlijk doen we allemaal maar gewoon wat met solliciteren. En hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt. Het is belangrijk om te leren hoe je jezelf positief presenteert. Die kennis kan je ook gebruiken voor het sollicitatiegesprek, op een date of bij de eerste ontmoeting met je schoonouders. Probeer jezelf te zien als een waardige werknemer, die van alles met zich mee brengt: ervaring, humor, stijl en creativiteit. Dat is namelijk echt zo. En of je dan inderdaad precies die perfecte werknemer bent waar de werkgever en/of recruiter naar zoekt, dat mogen zij lekker bepalen. Dat is dan eigenlijk ook wel weer fijn.

E-book: Succesvol solliciteren voor millennials

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Dit gratis e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?

Je leert:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. 
 • hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
 • het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.

In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.