Blogafbeelding Meisje zonder werk-2 - 9x een baan vinden zónder sollicitatiebrief

9x een baan vinden zónder sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief schrijven duurt best wel lang. Zijn er manieren om te solliciteren zonder brief? Ja hoor, Haha, maak gewoon slim gebruik van sociale media, blogs en je netwerk om moeiteloos een baan te vinden. Lees snel deze negen uitgekookte tips.

1. Paraderen op LinkedIn

Heb je nog geen profiel op LinkedIn? Begin daar dan eens heel snel aan. Met deze checklist bouw je binnen één uur een mooi verzorgd profiel, dat jouw unieke talenten en eigenschappen in de spotlights zet. Niet vergeten: extra aandacht geven aan je keywords, want zo kunnen recruiters en werkgevers je makkelijker vinden in de LinkedIn zoekmachine.

2. De kracht van frisse oksels

Wist je dat 20% van de sollicitanten wordt afgewezen, omdat ze er niet presentabel uitzien? Onderschat nooit de kracht van een verzorgd uiterlijk en frisse oksels. En opvallen met je uiterlijk – in positieve zin dan natuurlijk – is heel slim, want niemand kan jou in je roze pak of met mooie bril vergeten! Heb je trouwens al aan je charisma gewerkt? Niet alleen tijdens het sollicitatiegesprek wil je er op je best uit zien, maar ook online! Denk aan je foto op LinkedIn en op Facebook. Wat zegt die foto over jou? Dat je professioneel, betrouwbaar en vriendelijk bent? Zeg je drie keer nee op de vraag? Laat dan mooie foto’s maken bij een professionele fotograaf. Dat is echt de investering waard, want je kunt die foto’s jarenlang gebruiken voor elk cv, smoelenboek of datingprofiel.

3. Google yourself

Je hebt jezelf vast al weleens gegoogeld. Wat kwam je tegen? Verwijder alle resultaten waarvan je niet wilt dat een recruiter of je toekomstige werkgever het leest. Als je je reactie niet meer kunt verwijderen, mail dan naar de beheerder van de website. Zet ook bijvoorbeeld je YouTube afspeellijsten, Pinterest-borden en Instagram op privé. Je wilt bekend staan om je bijzondere kwaliteiten en unieke expertise, niet om een onvriendelijke comment die je in 2012 op een forum hebt geschreven.

4. Netwerk is alles

Netwerk is key. In de tijd dat je één sollicitatiebrief hebt geschreven, kan je al met drie mensen koffiedrinken. Zoek mensen op die jouw droombaan hebben of werken bij een tof bedrijf en nodig ze uit voor een lekker bakkie. Men praat graag over zichzelf en zijn werk, dus met een luisterend oor laat je al snel een goede indruk achter. Geef na het gesprek je visitekaartje met je naam en contactgegevens. Hopelijk ontvang je snel een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

5. Hard to get

Speel je weleens hard to get in de liefde? Dat principe werkt ook een beetje met solliciteren! Sollicitanten die té graag willen, worden vaak niet aangenomen. Waarom? Omdat mensen met een wanhopige en aanhankelijke uitstraling als onaantrekkelijk en onbetrouwbaar worden gezien. En dat is natuurlijk juist niet wat je wilt. Wees daarom altijd zelfverzekerd, stabiel en enthousiast bij het (telefoon)gesprek. Je wilt hen het idee geven dat als je deze baan niet krijgt, er genoeg andere werkgevers voor jou in de rij staan. Je hebt hen niet nodig.

6. Ogen dicht en doen

Weet je wat mijn meest succesvolle strategie is om snel aangenomen? Door er gewoon om te vragen! Toegegeven, het kost wat brutale moed én een overtuigend stukje tekst (geen hele sollicitatiebrief, maar ongeveer 100 woorden waarom ze jou echt willen ontmoeten), maar tot nu toe is het altijd gelukt. Ga langs met een taart en je cv, bel of stuur een LinkedIn-bericht. Mensen helpen je graag, daar krijgen ze namelijk een fijn gevoel van. En vaak zijn ze onder de indruk van de moeite die jij hebt gedaan. Probeer het maar eens. Vraag het gewoon.

7. Talk like an expert

Werkgevers zijn niet op zoek naar manusjes van alles. Ze willen de ster van het werkveld. Iemand die alles weet. En – geheimpje! – dat ben je al snel, want natuurlijk weet jij méér dan iemand die niet in jouw vakgebied werkt. Zet sociale media of een blog in om je expertise te showen. Eigenlijk zijn die twee dingen samen je sollicitatiebrief. Combineer eigen materiaal met retweets, reblogs of reposts van anderen. Profileer je scherp, niet als iemand die alles ‘wel leuk’ vindt. Dat onderstreept namelijk nogmaals je passie en deskundigheid. Talk like an expert, walk like an expert.

8. Uit een onverwachte hoek

Misschien dat je benaderd wordt voor een functie waar je niet meteen razend enthousiast van wordt. Als je algemene oordeel over de functie een voldoende is, ga dan toch langs en informeer waarom ze jou hebben gevraagd. Niet alleen leer je dan een hoop over je profilering en train je je sollicitatievaardigheden, wie weet blijkt de job toch heel leuk te zijn.

9. Spiekbriefje

Heb je een gesprek te pakken zonder dat je een sollicitatiebrief hebt geschreven? Gefeliciteerd, goed gedaan! Stuur vóór het gesprek een e-mail met je motivatie en je contactgegevens. Of kies voor een opvallende sollicitatie: maak in Canva of Word een invulformulier waarop ze aantekeningen over jou kunnen maken. Dat vinden ze zeker wete creatief. Jou zullen ze niet meer vergeten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nationale Vacaturebank. 

herken jij jezelf hierin?

  1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
  2. je zwerft van baan naar baan.
  3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
  4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
  5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.