Meisje zonder werk -Efficiënt solliciteren slim en snel een nieuwe baan - kleine foto

8 tips om slim en snel te solliciteren

Geen sollicitant wil zijn tijd verdoen aan vacatures waar je vervolgens niet op gesprek mag komen. Dat kan slimmer! Met deze 8 tips kun je doelbewust solliciteren en kom je het snelst en het slimst aan een nieuwe baan.

1. Focus

Is het je weleens opgevallen dat als je veel aan iets denkt – stel dat je al maanden zoekt naar een rode cabrio met elektrisch dak, dat je het dan steeds ziet? Zo werkt het brein. Als je je ergens op focust, dan kom je het overal tegen. Én is de kans groter dat het in je leven komt. Moet je wel eerst bepalen wat je dan wilt zien, ofwel wat voor werk je wilt. Maak een lijstje met drie tot vijf echte musthaves voor je nieuwe baan. Goed weten wat je wilt maakt het zoeken makkelijker. Niet alleen voor jou, maar ook voor vrienden die je willen helpen bijvoorbeeld.

2. Solliciteren is net als daten

Niet alleen werkgevers zijn onmogelijk kritisch op hun aanstaande medewerkers, wij werklozen en werkzoekenden kunnen er ook wat van. Daar is op zich niks mis mee. Het schrijven van een sollicitatiebrief kost immers veel tijd die je ook aan andere dingen kan besteden. Maar solliciteren is net als daten. Je moet niet op elke imperfectie zout leggen. Ga gewoon op ontdekkingstocht. Je weet nooit wat je aantreft als je niet gaat kijken. Zo kom je er het snelste achter wat je wel en niet wilt in een baan.

3. Solliciteren doe je snel

Werkgevers krijgen soms honderden reacties binnen. En hoe eerder er weer iemand op die bureaustoel zit, hoe beter dat hen uitkomt. Dus wat doen ze? Ze lezen alleen de eerste vijftig reacties en de rest gaat linea recta naar de papierbak op de planning om vriendelijk afgewezen te worden. (“De andere kandidaten pasten beter in het profiel.”) Solliciteren doe je dus zo vroeg mogelijk. Spot je na een week of twee pas de vacature? Informeer dan telefonisch voordat je begint met het schrijven van je brief of er nog interesse is in je sollicitatie.

4. De levensloop van de vacature

Dus hoe zorg je ervoor dat je er als allereerste bij bent? Door de websites van je favoriete bedrijven in de gaten te houden! Het inhuren van recruitmentbureaus is duur. Daarom proberen bedrijven het vaak eerst via hun eigen website of sociale media. Tip: meestal kun je een alert instellen als er een nieuwe vacature binnenkomt. Kun je direct solliciteren!

In ‘De levensloop van de vacature’, een schilderij door Aaltje Vincent, kun je zien hoe een vacature zijn weg vindt. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter! Je hebt dan minder concurrentie, zit dichterbij de werkgever en je wordt serieuzer genomen als een Echt Goede Kandidaat.

De levensloop van de vacature – Aaltje Vincent
5. Solliciteer op leuke vacatures

Als je snel een baan wilt, dan is het verleidelijk om te reageren op functies die je niet echt leuk vindt. Je wilt gewoon aan de slag. Uit ervaring weet ik dat dit niet werkt. Ten eerste zien werkgevers direct dat je geen affiniteit hebt met het onderwerp. Daarnaast ben je al snel overgekwalificeerd – nog een serieuze reden om je niet aan te nemen. En kom je wel binnen, dan is de kans groot dat je teleurgesteld raakt over je verantwoordelijkheden, een bore-out krijgt van je taken of dat je geen klik hebt met je collega’s. Het gevolg: binnen een paar maanden zoek je weer iets anders. Dat is misschien wel snel, maar niet slim solliciteren.

6. Als je het dan doet, doe het dan goed

En als je dan solliciteert, doe het dan in één keer goed. Zorg voor een mooi cv, een krachtige brief en een positieve online aanwezigheid. Zet de puntjes op de i en versier je sollicitatiegeschenkpakket met alle denkbeeldige slingers en linten die je kunt bedenken. Maak je sollicitatie onweerstaanbaar door er iets bijzonders aan toe te voegen of door simpelweg perfect voor de vacature te zijn.

7. Maak je eigen vacature

Je hoeft niet braaf te wachten tot iemand zijn ontslag indient. Weet je precies bij welk bedrijf je aan de slag wilt? Laat hen maar weten waarom ze jou nodig hebben! Stuur ze een mail met alle redenen waarom jij een fantastische toevoeging bent aan het team. Ja, daarvoor moet je even al je moed bij elkaar schrapen, maar waarom niet? De enige die je tegenhoudt, ben je zelf.

8. Stop met zoeken en begin met gevonden worden

Aldus Tomas de Graaf. Wees aanwezig. Wees bereikbaar. Zorg dat je op LinkedIn of op je website duidelijk hebt staan wat je wilt en wat je doelen zijn. En dan? Zit, relax en vertrouw erop dat wat jij nodig hebt en wilt onderweg is naar jou. Is dit de allerallerallersnelste manier om een baan te vinden? Nee, dat misschien niet. Maar als je dan iets vindt – of als iets jou vindt – dan is dat misschien wel precies wat je zoekt. En dat scheelt je jaren aan stress, twijfels en zoektochten.

Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt om een baan te vinden, lijkt het wel. Hoe schrijf je nou een goede sollicitatiebrief? En wat is een onweerstaanbaar cv? Ik leer je al mijn sollicitatiegeheimen in mijn Handleiding Solliciteren.

Handleiding-solliciteren-voor-mensen-met-durf-meisje-zonder-werk-vacaturetaart
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 56

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven