Daar was het alweer, het gevoel dat ik wilde stoppen met werken. Op werk kon ik alleen maar denken aan ontslag nemen. Dit keer werkte ik er pas 5 maanden.

Stoppen met werken. Een taboe. Waarom wil je stoppen met je werk? Het was precies de baan die ik zocht: een beetje verantwoordelijkheid, minimale reistijd en een redelijk salaris. Ik was nooit van plan om er lang te blijven. Het was een tussenoplossing tot ik genoeg zou verdienen als freelance schrijfster. Ik wilde er een ongeveer een jaar werken. Na 5 maanden besloot ik te stoppen met werken. Wat ging er mis?

Waarom wil ik stoppen met werken?

Het was verschrikkelijk saai. Al mijn dagtaken pasten netjes in het eerste half uur van de dag. Ze vereisten weinig diepgang of kritisch denkvermogen. Om de andere 7,5 uur vol te maken, speurde ik naar klusjes. Kan ik iemand helpen? Mag ik toegang tot deze programma’s? Zal ik dit erbij doen? Maar ik mocht niks erbij oppakken. Ze hadden liever dat ik niks deed dan dat ik nuttig was. Ik voelde me absoluut niet die ‘spin in ’t web’ zoals in de vacaturetekst stond. Ik was niet de enige die mijn toegevoegde waarde niet in zag. Ook voor mijn collega’s was mijn aanwezigheid een raadsel. Na een aantal maanden vroegen ze nog steeds wat ik nou eigenlijk deed.

Na 5 maanden gaf ik mijn werkkleding weer terug. Ik was een ervaring rijker, maar had weinig om toe te voegen aan mijn cv. Mijn zelfvertrouwen lag weer in stukken uiteen. Ik voelde me de allergrootste sukkel op aarde.

Hey, sukkel

Ben ik de enige persoon die geen leuke baan heeft? Die nooit langer dan een halfjaar bij hetzelfde bedrijf werkt? Die geen vast contract krijgt? Schaamte aan de eettafel van mijn schoonouders als vriendlief vrolijk aankondigt dat mijn werkgever me liever kwijt dan rijk is. Teleurstelling als mijn inkomen niet meetelt bij de hypotheekberekening. Onzeker als ik deze blog schrijf. Soms voelt het als de omgekeerde wereld. Ik wil namelijk helemaal niet stoppen met werken. Ik wil juist succesvol zijn in mijn werk. Natuurlijk wil ik trots vertellen over wat ik doe en hoe ik zo bijdraag aan een betere wereld. Natuurlijk wil ik een leuke baan. Maar die leuke banen lijken mij niet te willen.

Ik wil stoppen met werken

Mag je stoppen met je werk als je werkgever oké is, je niet gepest wordt en je soms best een leuk moment hebt? Het voelt alsof je werk eerst een hel moet zijn voordat je mag stoppen. Alsof je elke dag huilend thuis moet komen om ontslag te mogen nemen. Dat is natuurlijk onzin. We verdienen allemaal een leuke baan. Wat heeft het voor nut om ergens te werken waar je het echt niet naar je zin hebt? Als het doel van het leven is om blij te zijn, dan is het vasthouden aan een baan die je ongelukkig maakt het tegenovergestelde van wat je moet doen.

Niet alles in jouw schuld

Je talenten komen het beste naar voren in een veilige en comfortabele omgeving. Waar je mag experimenteren en fouten mag maken. Een werkplek waar je gestimuleerd wordt kritisch na te denken, is de ideale groeiplek voor iedereen die zich wil ontwikkelen. Als jouw kritiek niet serieus wordt genomen, als je verzoeken worden afgewezen of als je mails onbeantwoord blijven, dan is het niet jouw schuld als je werk al snel niet meer leuk is. Er is niks zo demotiverend als een werkgever die je klein houdt, bewust of onbewust. Het is altijd goed om stil te staan bij wat jijzelf kan doen om de situatie te verbeteren. Maar als je chronisch ondervoed raakt op je werk door een schaarste aan aanmoediging en kansen, dan is het oké om te stoppen met werken.

Mensen houden niet van stoppen met werken

Verandering is vaak heftig, moeilijk en/of emotioneel. Als mensen houden we nou eenmaal enorm van patronen en herkenning. Als alles hetzelfde blijft, dan is dat lekker makkelijk, comfortabel en veilig. Je weet precies wat je wanneer moet doen, en de kans op fouten en risico’s is daardoor minimaal. Maar hoe meer we ons verzetten tegen verandering, hoe meer we ons verzetten tegen het leven zelf. Leven ís veranderen

Af en toe willen we wel verandering. Maar alleen wat en wanneer ons dat uitkomt. Pas een nieuwe baan als we mentaal afscheid hebben genomen van ons oude werk. We willen alleen verhuizen als wíj hebben besloten dat het oude niet goed genoeg meer is. Wel een nieuwe partner willen, als wij maar degene zijn die het uitgemaakt hebben. Maar die keuze hebben we niet altijd. Soms maakt iemand anders die keuze voor ons. Vaker dan niet is dat buiten onze controle om. Wij bepalen niet wat andere mensen doen, willen of zeggen. Of de onderbuurvrouw vergeet haar gasstel uit te zetten en daardoor 4 huizen afbrandt. Wanneer onze partner ‘het’ niet meer voelt. Of de baas aan corona-bezuinigingen begint en jouw naam toevallig alfabetisch gezien bovenaan de lijst staat.

Met de hielen in het zand

Wanneer er verandering op ons gedrukt wordt, dan gaan we ons vaak verzetten. Heb je dat weleens gevoeld? Je weigert de situatie te accepteren. Je weigert je over te geven. Dit is niet wat je wilt. Kortom, dit mag niet gebeuren!! Hrrrrngggggg. De bijl is al gevallen. Koppen zijn gerold. Je staat te schreeuwen tegen een dichte deur. Je houdt jezelf ’s nachts wakker voor niks. Wat een energie verspillen we in deze periode tussen de beslissing kennen en de beslissing accepteren alsof het onze eigen was. We doen alsof er nog iets te kiezen valt, terwijl de keuze vaak al gemaakt is. Zonder of met onze stem. Wat is het moment dat je het opgeeft? Dat verschilt. Stoppen met werken is zo’n voorbeeld: sommige mensen doen er jaren over om ontslag te nemen.

Leer veranderingen accepteren

Wat zou er gebeuren als we veranderingen zouden accepteren als een onontkoombaar onderdeel van het leven? Nee, nog beter. Als een verrassing. Een bonus. A treat. Verandering als een positieve gebeurtenis. Stel je eens voor dat je het initiële verzet en angst zou kunnen omzetten naar opwinding en blijheid. Yes, je gaat op zoek naar een nieuwe baan! Hoera, meer tijd voor jezelf! Gelukkig hoef je die stomme collega nooit meer te zien! Stoppen met werken kan ook exciting zijn, een superleuke gebeurtenis.

Zo kan het ook

De veranderingNegatieve reactiePositieve reactie
Je contract wordt niet verlengd.Omg omg ik ben koos werkloos!Ik vond het toch een stomme baan, dus mooi dat dat klaar is. Ik heb opgezocht dat ik de eerste maanden een uitkering krijg. Nu heb ik eindelijk tijd om meer met mijn kinderen te zijn en om mijn hobby’s weer op te pakken. En een baan te zoeken die ik écht leuk vind.
Je moet verhuizen.Oh nee, ik ben mijn huis kwijt! Ik had net alles ingericht. Ik kijk er naar uit om mijn nieuwe huis te verven en naar mijn smaak te maken. Wat een geluk dat ik dit nieuwe huisje heb gevonden.
Je project wordt eerder stopgezet dan gepland.Shit, je voornaamste bron van inkomsten is kwijt. Wat nu?Ik heb al in tijden geen vakantie gehad. Ben eigenlijk wel blij dat ik even rust heb, voordat ik ongetwijfeld weer een nieuw leuk project vind.
Je hebt ruzie met een vriend.Ik haat ruzie. Wat een gedoe zeg.Het liep al tijden niet lekker tussen ons. Misschien is het wel beter zo. Mijn leven is veel leuker zonder de drama die onze ruzies veroorzaakten.
Door corona is alles dicht.Ik mis uitgaan zo erg! Mijn leven is heel saai.Wel fijn dat ik nu een periode minder alcohol drink. Voel me echt een stuk productiever en gezonder nu ik ’s avonds op tijd naar bed ga. En ik heb veel tijd voor hobby’s.

Stop met werken en ga wat leukers doen

Ik denk dat we vaak zélf veranderingen uitnodigen om ons leven te verrijken. We hebben het alleen niet door. Je denkt eraan, hebt het er vaak over met vrienden of het staat op je wishlist. Wat zou je graag stoppen met werken en iets anders gaan doen. Maar wanneer het dan komt, dan past het niet in je planning. Dan schrikken we ervan. Dan willen we het ineens niet meer en verzetten we ons ertegen. Gek hè? Terwijl je eerst zo graag wilde stoppen met werken…

Uiteindelijk willen we allemaal veranderen. Beter worden. Een groter huis, een leukere baan, een nieuw avontuur. Verandering is zó welkom. Het geeft ruimte voor een pauze, een nieuw begin, inspiratie en creativiteit. Dus doe het. Durf het. Open een nieuw hoofdstuk. Omarm een gloednieuwe kans om nóg gelukkiger te worden.