Steeds teleurgesteld in alles? Dit is een kortetermijnoplossing - Meisje zonder werk kleine foto

Steeds teleurgesteld in alles? Dit is een kortetermijnoplossing

Weer geen acquisitie gedaan, weer te weinig uren gewerkt en opnieuw een dag begonnen met goede intenties om halverwege rechtsomkeert te maken. Teleurgesteld in mezelf voelen is inmiddels een dagelijks ritueel.

Ik zoek het herhaalrecept voor succes. Een schatkaart om linea recta van punt a naar punt super rijk / super blij / super succesvol te rijden. Ik doe aan hard werken, een positieve mindset en boerenkoolsmoothies. Toch volgt teleurstelling. Want mijn to-do lijst is nooit af, ik heb nog steeds geen opdrachtgever uit de Quote 500 geschaakt en weer meer plastic afval gecreëerd. Ik doe het nooit goed genoeg.

Hoge verwachtingen = vaker teleurgesteld

Ik weet het: het komt door mijn hoge verwachtingen van het leven. Ik droom van over-night succes, salaris met 5 cijfers voor de komma en verlaten puppy’s aan mijn voordeur. Niet realistisch, dat weet ik ook. Geduld is geen schone zaak bij mij thuis. Alles moet direct, met veel spektakel en vooral zoveel mogelijk mensen jaloers maken. Hey, ik ben gewoon eerlijk hier.

Millennial mocktail

Is het een millennial-kwaal om altijd op olympisch niveau te willen presteren? Als het niet op mijn manier gaat, heb ik dan niet hard genoeg gewerkt, een slecht karma of is het niet voorbestemd? Mix millennial met perfectionistisch en spiritueel en je hebt geen idee meer waar de oorzaak én de opheffing van de constante ik-moet-alles-kunnen-druk zich bevindt.

Accepteren en loslaten

Dus, wat is de kortetermijnoplossing? De realiteit accepteren en loslaten. Terugkomen naar het moment van nu. Het leven van nu is altijd best wel goed en dat stelt me gerust. Geen brandende huizen of directe actie nodig: de paniek zakt weg. Ik stel mezelf vragen. Waarom ben ik teleurgesteld? Waren mijn verwachtingen onrealistisch? Hoe komt het dat ik ’s middags moe was en niet verder wilde werken? Wat kan ik er aan doen om weer inspiratie te krijgen?

Hapbare doelen en dromen

Elke dag een beetje teleurgesteld? Geef dan richting aan je (werk)dag door een haalbaar doel uit te kiezen en beschrijf het nauwkeurig. Doel gehaald? Dag geslaagd! Niet? Morgen is een tweede kans. Het is goed om te dromen, maar wring jezelf niet in allerlei bochten als je van tevoren eigenlijk al weet dat je het niet gaat halen. Je bent geen beter mens als je je kapot werkt. Je bent een beter mens als je goed voor jezelf zorgt.

Ik moet lekker helemaal niks

Heb je (onbewust) veel deadlines in je hoofd waar je, als je ze niet haalt, teleurgesteld van raakt? Ik moet vier keer per week sporten, ik moet altijd gezond eten of ik moet elke week een nieuwe opdracht binnenhalen. Probeer deze regels bloot te leggen en dan omver te hakken, want grote kans dat ze totale onzin zijn. Je moet helemaal niks. Echt waar.

Interne versus externe motivatie

Interne motivatie brengt je altijd verder dan externe motivatie. Als jij iets doet voor jezelf, dan is het gemakkelijker om daar keer op keer voor te kiezen. Het kost je dan minder energie. Als je iets voor iemand anders doet (of voor die strenge stem in je hoofd), dan ga je er constant tegen vechten. Bespaar jezelf de moeite en de teleurstelling die je jezelf aanpraat als je het niet haalt. Verspil je tijd niet langer aan dingen die je niet relevant vindt. De vraag is: waar wil jij heen?

herken jij jezelf hierin?

  1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
  2. je zwerft van baan naar baan.
  3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
  4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
  5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.