Waarom reageren sollicitanten op vacaturetekst X en niet op Y? Een ‘beginners guide’ op het gebied van vacatures schrijven, vacatures plaatsen en zo je advertentiebudget slim investeren.
inhoudsopgave
Een goede intake is het halve werk
Denk jij dat het plaatsen van vacatures op een jobboard het begin is van recruitment? Dan heb je een paar stappen overgeslagen! De zoektocht naar je nieuwe werknemer start met het doen van onderzoek. Wat vind jouw doelgroep belangrijk in een baan? Op welke media zijn ze vaak te vinden? Wacht met het schrijven van je vacaturetekst totdat je de volgende gegevens weet:
- waar woont de ideale kandidaat?
- welke (social) mediakanalen gebruikt de kandidaat regelmatig?
- zoekt de kandidaat actief naar werk of is deze persoon ‘bezet’ (latent werkzoekend)?
- wat is de leeftijd? Let op: je mag niet discrimineren op basis van leeftijd in je vacaturetekst, maar de leeftijd van je kandidaat kan wél iets zeggen over wat deze persoon interessant vindt. En die informatie kan je weer handig gebruiken om je vacaturetekst gericht te schrijven!
- wat vind de doelgroep belangrijk aan een baan? Wat zijn de workdrivers en pullfactoren?
- met welke tone of voice wil je doelgroep aangesproken worden?
Probeer alles te weten te komen over het functieprofiel en de doelgroep voordat je zelfs dénkt aan het woord ‘adverteren’ ;). Dat lijkt nu een tijdrovende klus, maar het bespaart juist op de lange termijn geld, energie en tijd.
Ben jij… dan zijn wij…
Je hebt inmiddels een aantal pagina’s aan informatie verzameld over jouw doelgroep. Je weet bij wijze van spreken wat Jantje de junior accountmanager regelmatig bij Thuisbezorgd bestelt. Mooi, dan kunnen we door naar de volgende stap: het schrijven van een superheldere vacaturetekst. Waarmee je zowel vrolijk kunt vacatureren (= zelf bedacht werkwoord) als een advertentie mee kunt vullen. Dus schrijf mee!
Lekker origineel zeg, jouw vacaturetekst
Een goede vacaturetekst bestaat uit:
- een heldere functiebeschrijving, inclusief doelstellingen en verwachtingen.
- wat er zo leuk is aan deze functie bij deze werkgever.
- salaris + aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
- iets over het team, werkcultuur of werksfeer.
- maximaal 4 eisen, die elkaar niet tegenspreken (dus geen junior met 8 jaar ervaring voor € 2.000 bruto per maand).
- de vereiste werkervaring of vaardigheden.
- profielomschrijving.
- contactgegevens.
En hou hier ook nog even rekening mee:
- meestal zijn maximaal de eerste 25 tekens zichtbaar in een advertentie. Je eerste zin bepaalt dus (bijna) alles! Schrijf een originele, creatieve en triggerende zin. Blijf ver weg van hét vacaturecliché: ben jij… zoek jij… Dan is deze functie iets voor jou!
- maak het makkelijk om te solliciteren. Niemand wordt enthousiast van het invullen van een formulier van 3 pagina’s.
- gebruik afbeeldingen of video’s. Die grijpen meteen de aandacht van de scrollende sollicitant.
- zorg dat de woorden die in je korte advertentie staan, overeenkomen met de inhoud van de lange tekst. De advertentie mag niet leuker zijn dan de volledige tekst!
- schrijf SEO: verwerk zoekwoorden zoals functienaam, plaatsnaam en bedrijfsnaam. Niet overdrijven! Daarvan wordt niet alleen je tekst heel vervelend om te lezen voor mensen, Google vindt er ook niks aan.
- gebruik geen symbolen, interpunctie of overbodige informatie in je vacaturetitel en vermijd taalgebruik dat op spam of clickbait lijkt.
Wil je meer weten de perfecte vacaturetekst en je CTR verhogen? Lees dan deze LinkedIn-post!
Waar plaats je je jouw vacatures?
Je weet nu waar jouw doelgroep zich bevindt. Dat kan een branchewebsite zijn of social media. In deze blog vind je een lijst van branchewebsites waar je jouw vacatures op kunt plaatsen. Inderdaad, deze blog is geschreven voor sollicitanten, maar ook heel nuttig voor werkgevers. Mooi toch dat we van dezelfde bronnen gebruikmaken?
Daarnaast kun je je vacatures plaatsen op een grote vacaturewebsite zoals Indeed. Dat heeft voor- én nadelen. De kans is groot dat jouw kandidaat op dit platform zoekt, want het is de grootste vacaturewebsite van Nederland. Maar wat als jouw kandidaat niet op zoek is naar werk? En hoe val je op tussen 150 miljoen vacatures? Zeker omdat alle vacatures dezelfde opmaak hebben!
Bovendien kopieert Indeed vacatures van andere websites. De kans is daarom groot dat je vacature sowieso op Indeed terecht komt. Dat is op zich niet erg, want gratis promotie.
Heb je echt geen idee waar je jouw vacatures kunt plaatsen? Vraag dan aan huidige werknemers of collega’s waar zij zouden kijken voor een nieuwe baan. Ooit waren zij immers jouw doelgroep, of dat zijn ze nog steeds.
Gratis en betaalde vacaturewebsites
Op de meeste vacaturewebsites kun je kiezen tussen een gratis of een betaald advertentie-account. Voordelen van het betaalde account is dat je vacature hogerop komt, vaker getoond wordt en je krijgt inzicht in statistieken. Werk je in een krappe markt, dan kun je wel wat extra zichtbaarheid gebruiken. Zoek je een lokale winkelmedewerker voor een klein dorpje, dan is een gratis account wellicht voldoende.
Gratis vacaturewebsites
- Indeed
- Tempo-Team
- Werk.nl
- Jobbird
- Vacatures
Betaalde vacaturewebsites
- Jobbsquare
- Jooble
- Werkzoeken
- LinkedIn jobs
- Adzuna
- Monsterboard
Hoe betaal je dan? Vaak gaat dat via een pay per click model. Je betaalt alleen als er iemand op je vacature klikt. Je bepaalt zelf hoeveel geld je inzet. Hoe meer geld je inzet per klik, hoe hoger je vacature verschijnt.
Dit moet er in je vacature staan voor Google for Jobs
Regelmatig krijg ik de vraag hoe je je vacature op Google for Jobs zet. Het goede nieuws is dat dat vanzelf gaat! Mits je volgens Google een goede vacature hebt geschreven Dat houdt in dat jouw vacature de volgende informatie moet bevatten. Ja, echt ‘moet’, want anders kan Google je vacature simpelweg niet zien of negeren.
- publicatiedatum
- functie-omschrijving
- bedrijfsnaam
- volledig adres van de werklocatie
- functienaam: begrijpelijk, leesbaar en concreet!
- sluitingsdatum
- salaris
- fulltime of parttime dienstverband
- interne referentie
Wil je meer weten over Google for Jobs? Voor Tekst schreef er een fijne blog over.
Dus hoe val je op op Google met jouw vacature? Door een originele en duidelijke vacaturetekst te schrijven. Daar weet ik alles van, dus neem gerust contact met me op als je vragen hebt over het laten schrijven of het redigeren van jouw vacaturetekst.
Originele vacatures plaatsen
Met je vacaturetekst kun je gemakkelijk buiten de gebaande paden treden. Want wist je dat 75% van de geschikte kandidaten latent zoekend zijn? Deze zitten dus niet regelmatig op Indeed te kijken, maar lezen wel jouw LinkedIn-posts, blogs of luisteren naar je podcasts. Probeer daarom jouw vacature eens op een andere manier in de spotlight te zetten, zoals via een:
- Instagram-bericht of -advertentie.
- LinkedIn-bericht met een opvallende afbeelding. Die kun je ook delen via medewerkers, je bedrijfspagina, LinkedIn-groepen en in privéberichten.
- review: een medewerker vertelt waarom het leuk is om bij deze werkgever te werken. In een video of een blog bijvoorbeeld.
- aansprekende podcasts over een actueel onderwerp.
- e-mailmarketing: verwerk je creatieve vacature in de maandelijkse nieuwsbrief.
- blog over jouw vacature of werkgeversmerk met een link naar je vacatures.
- referral recruitment: wie weet de leukste nieuwe collega te vinden?
- een advertentie op een populaire branchewebsite of -blog.
Vacatures plaatsen: meer werk dan je denkt!
Ten slotte een paar algemene tips om jouw advertentiebudget optimaal te besteden.
- Zorg voor een goed werkende ‘werken bij’ website of vacaturepagina, want niks is zo afschrikwekkend voor een sollicitant als een ouderwetse website.
- Haal niet constant je vacatures on- en offline, maar laat ze lekker staan. Als de vacature vervuld is, schrijf je er gewoon bovenin bij dat de vacature gesloten is. Op zoek naar een nieuwe werknemer? Dan is de pagina al bekend bij Google en hoeft ‘ie niet opnieuw geïndexeerd te worden.
- Zet je vacature online aan het begin van de week, liefst op maandag. Dat blijkt een populair moment te zijn voor werkzoekenden om te jagen op nieuwe vacatures.
- En qua tijd? Ergens tussen 11 en 4 uur. Dan zijn de meeste Nederlands op zoek naar nieuw werk.

Door inclusieve en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!