Blogafbeelding Meisje zonder werk - heldere vacatures schrijven

Vacatures schrijven is kinderspel door deze 8 tips

De grootste ergernis bij solliciteren? Een onduidelijke vacature. Weten lezers in een halve minuut waar jouw vacature over gaat en wat jij te bieden hebt als werkgever? Dan zijn ze binnen! Deze acht tips wordt het schrijven van vacatures een fluitje van een cent.

Wist je dat…

 • 53% van de sollicitanten vacatureteksten te vaag vindt?
 • 34% van de werkzoekenden zijn eerste indruk van een bedrijf baseert op de vacaturetekst?
 • de schrijfwijze van een vacaturetekst voor 1 op de 5 werknemers doorslaggevend is voor de keus om al dan niet te solliciteren?
 • je met een goede vacaturetekst een positieve invloed uitoefent op het aantal en de kwaliteit van de sollicitanten?

Dus, wat kun je er aan doen om je vacatures wél succesvol te schrijven? Volg maar deze acht tips op.

1. Huur een professionele schrijver in

Welke werkgever zoekt het niet: getalenteerde sollicitanten om een duurzame samenwerking mee aan te gaan en die het kloppende (en bloeiende!) hart van je bedrijf worden? Om deze medewerkers aan te trekken, heb je iemand nodig die heldere en aantrekkelijke vacatures schrijft. Het is dus de investering waard om een professionele schrijver in te huren die dit voor jou doet en waar je jarenlang de vruchten van plukt. Ik heb al vacatures geschreven voor Nationale Nederlanden, DHL en CarNext. En ik maak ze ook heel graag voor jou. Download hier mijn vacatureportfolio.

2. Vermijd vacaturejargon

Hands-on-mentaliteit, flexibel beschikbaar, allround kennis… Duidelijk zijn is de kern van heldere vacatures schrijven. Wees daarom direct in je communicatie. Vertel heel precies wat jij zoekt en wat jij verwacht van je nieuwe werknemer. Door eerlijk te zijn, voorkom je verkeerde verwachtingen bij beide partijen.

3. Benoem een contactpersoon die de sollicitant mag bellen met vragen

Geef de sollicitant de gelegenheid om telefonisch of per e-mail vragen te stellen. Het lijkt een open deur, maar ik heb meerdere malen ervaren dat ik als sollicitant geen contact kon opnemen met de vacaturehouder. Dan houdt het vaak al meteen op voor de sollicitant. Zorg dus voor een goed bereikbare contactpersoon die de ins en outs van de vacature kent.

4. Spelfouten in vacatures kunnen écht niet

Ook niet een beetje en ook niet af en toe. Wist je dat een groot deel van de hoogopgeleide sollicitanten de vacature meteen wegklikt als er een spelfout in staat? Laat de vacature daarom altijd controleren door meerdere mensen met verstand van taal. Vraag ze bovendien om ook even te checken of je de volgende tip mee hebt genomen…

5. Schrijf begrijpelijk

Dat klinkt simpel, maar het is toch voor veel mensen een uitdaging. Dat snap ik best, want het is ook een beetje abstract. Daarom leg ik het nog eens uit. Helder schrijven doe je op de volgende manier:

 • gebruik korte zinnen
 • vermijd hulpwerkwoorden (zou kunnen, wordt geplakt)
 • schrijf actief en in de tegenwoordige tijd
 • verwijder afleidende tekst
 • schrijf to-the-point

Nog steeds lastig? Gebruik dan het MAND-principe. Ja, dat is van dat filmpje waarin een man in steeds kortere bewoording een mand moet omschrijven voor de camera en dan ten einde raad maar ‘mand!’ roept.

6. Het is okay om iets negatiefs te zeggen over de functie

De meeste sollicitanten weten dat elke baan minder leuke kanten heeft. Daarom is het niet erg om die taken of verantwoordelijkheden – indien relevant! – te benoemen. Maak je geen zorgen, minder aantrekkelijke punten jagen goede kandidaten niet weg. De vacature komt daardoor juist betrouwbaarder en realistischer over: twee hele belangrijke keywords voor heldere vacatures!

7. Maak gebruik van beeld en video

Beeldmateriaal fleurt elke vacature op. Hierbij kun je denken aan: foto’s van afdelingen (met de werknemers erop!), medewerkerservaringen in de vorm van reviews of virtuele rondleidingen. Hiermee laat je lezen, zien en horen hoe tof het is om bij jou te werken.

8. Download mijn gratis e-book Heldere vacatures

Hoe krijg je makkelijk en goedkoop de beste sollicitanten voor jouw vacatures?Door vanaf de allereerste ontmoeting helder te zijn. En die ideale eerste ontmoeting is jouw onweerstaanbare vacature. In dit e-book geef ik je slimme tips die je in een handomdraai kan toepassen op je vacatures.

Waarom dit gratis e-book?

Toen ik werkloos was, las ik heel veel vacatures. Het viel me op dat de meeste functieprofielen wollig, veeleisend en saai geschreven zijn. Als taalliefhebber marketingwetenschapper kon ik dat natuurlijk niet zomaar laten gaan. Een schrijfster met een missie was geboren! Nu schrijf ik heldere en leuke vacatures! Hiermee maak ik het leven van elke werkgever én werknemer makkelijker.

Ik weet precies wat werkzoekenden willen (lezen). Daarom staat er in mijn vacatures géén vaag vacaturejargon. En is er ook geen ruimte voor meer dan tien eisen. Als je helder schrijft, dan ontstaan er geen verkeerde verwachtingen. Kortom, compacte, duidelijke en vrolijke vacatures zorgen voor een snelle en goede match tussen werknemer en werkgever. Een goede vacature is de perfecte start van prettige, eerlijke en duurzame samenwerking.

Wil je contact opnemen? Leuk, ik hoor graag van je. Stuur gerust een mail aan yorien@meisjezonderwerk.nl voor vrijblijvend advies of stuur me een berichtje op LinkedIn.

Heldere vacatures voor werkgevers en werknemers

In dit gratis e-book Heldere vacatures vind je:

 • wat er vaak misgaat bij de implementatie van employer branding
 • en hoe je het beter kunt doen, vandaag nog
 • waarom je eerst moet weten wat jouw unieke employer brand is voordat je goede vacatures kunt schrijven
 • de meest succesvolle en best leesbare opbouw van vacatures
 • veelgemaakte fouten die jij nu niet meer hoeft te maken
 • slimme schrijftips die je direct kunt toepassen

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.