Blogafbeelding Meisje zonder werk - heldere vacatures schrijven

Vacatures schrijven is kinderspel door deze 8 tips

De grootste ergernis bij solliciteren? Een onduidelijke vacature. Weten lezers in een halve minuut waar jouw vacature over gaat en wat jij te bieden hebt als werkgever? Dan zijn ze binnen! Deze acht tips wordt het schrijven van vacatures een fluitje van een cent.

Wist je dat…

  • 53% van de sollicitanten vacatureteksten te vaag vindt?
  • 34% van de werkzoekenden zijn eerste indruk van een bedrijf baseert op de vacaturetekst?
  • de schrijfwijze van een vacaturetekst voor 1 op de 5 werknemers doorslaggevend is voor de keus om al dan niet te solliciteren?
  • je met een goede vacaturetekst een positieve invloed uitoefent op het aantal en de kwaliteit van de sollicitanten?

Dus, wat kun je er aan doen om je vacatures wél succesvol te schrijven? Volg maar deze acht tips op.

1. Huur een professionele schrijver in

Welke werkgever zoekt het niet: getalenteerde sollicitanten om een duurzame samenwerking mee aan te gaan en die het kloppende (en bloeiende!) hart van je bedrijf worden? Om deze medewerkers aan te trekken, heb je iemand nodig die heldere en aantrekkelijke vacatures schrijft. Het is dus de investering waard om een professionele schrijver in te huren die dit voor jou doet en waar je jarenlang de vruchten van plukt. Ik heb al vacatures geschreven voor Nationale Nederlanden, DHL en CarNext. En ik maak ze ook heel graag voor jou. Download hier mijn vacatureportfolio.

2. Vermijd vacaturejargon

Hands-on-mentaliteit, flexibel beschikbaar, allround kennis… Duidelijk zijn is de kern van heldere vacatures schrijven. Wees daarom direct in je communicatie. Vertel heel precies wat jij zoekt en wat jij verwacht van je nieuwe werknemer. Door eerlijk te zijn, voorkom je verkeerde verwachtingen bij beide partijen.

3. Benoem een contactpersoon die de sollicitant mag bellen met vragen

Geef de sollicitant de gelegenheid om telefonisch of per e-mail vragen te stellen. Het lijkt een open deur, maar ik heb meerdere malen ervaren dat ik als sollicitant geen contact kon opnemen met de vacaturehouder. Dan houdt het vaak al meteen op voor de sollicitant. Zorg dus voor een goed bereikbare contactpersoon die de ins en outs van de vacature kent.

4. Spelfouten in vacatures kunnen écht niet

Ook niet een beetje en ook niet af en toe. Wist je dat een groot deel van de hoogopgeleide sollicitanten de vacature meteen wegklikt als er een spelfout in staat? Laat de vacature daarom altijd controleren door meerdere mensen met verstand van taal. Vraag ze bovendien om ook even te checken of je de volgende tip mee hebt genomen…

5. Schrijf begrijpelijk

Dat klinkt simpel, maar het is toch voor veel mensen een uitdaging. Dat snap ik best, want het is ook een beetje abstract. Daarom leg ik het nog eens uit. Helder schrijven doe je op de volgende manier:

  • gebruik korte zinnen
  • vermijd hulpwerkwoorden (zou kunnen, wordt geplakt)
  • schrijf actief en in de tegenwoordige tijd
  • verwijder afleidende tekst
  • schrijf to-the-point

Nog steeds lastig? Gebruik dan het MAND-principe. Ja, dat is van dat filmpje waarin een man in steeds kortere bewoording een mand moet omschrijven voor de camera en dan ten einde raad maar ‘mand!’ roept.

6. Het is okay om iets negatiefs te zeggen over de functie

De meeste sollicitanten weten dat elke baan minder leuke kanten heeft. Daarom is het niet erg om die taken of verantwoordelijkheden – indien relevant! – te benoemen. Maak je geen zorgen, minder aantrekkelijke punten jagen goede kandidaten niet weg. De vacature komt daardoor juist betrouwbaarder en realistischer over: twee hele belangrijke keywords voor heldere vacatures!

7. Maak gebruik van beeld en video

Beeldmateriaal fleurt elke vacature op. Hierbij kun je denken aan: foto’s van afdelingen (met de werknemers erop!), medewerkerservaringen in de vorm van reviews of virtuele rondleidingen. Hiermee laat je lezen, zien en horen hoe tof het is om bij jou te werken.

8. Download mijn gratis e-book Heldere vacatures

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.