Meisje zonder werk - heldere vacatures schrijven- blogafbeelding

Vacatures schrijven is makkelijk met deze 8 tips

De grootste ergernis bij solliciteren is een onduidelijke vacature! Met deze 10 makkelijke tips wordt vacatures schrijven veel makkelijker.

1. Huur een professionele schrijver in

Je wilt getalenteerde werknemers om een duurzame samenwerking mee aan te gaan en die het kloppende hart van je bedrijf vormen. Daarvoor heb je iemand nodig die heldere en aantrekkelijke vacatures schrijft. Het is dus de investering waard om een professionele schrijver in te huren die dit voor jou doet en waar je jaren de vruchten van kunt plukken. Ik heb al vacatures geschreven voor Nationale Nederlanden, DHL en CarNext. En ik maak ze ook heel graag voor jou. Download hier mijn vacatureportfolio.

2. Vermijd vacturejargon

Hands-on-mentaliteit, flexibel beschikbaar, allround kennis… Duidelijk zijn is de basis van leesbare vacatures schrijven. Wees daarom direct in je communicatie. Beantwoord de volgende vragen: wie zoek je en welke rol gaat diegene vervullen? Benoem het heel precies, daarmee voorkom je verkeerde verwachtingen bij beide partijen.

3. Benoem een contactpersoon die de sollicitant mag bellen met vragen

Geef de sollicitant de gelegenheid om telefonisch of per e-mail vragen te stellen. Het lijkt een open deur, maar ik heb meerdere malen ervaren dat ik geen contact kon opnemen met de vacaturehouder. Dan houdt het vaak al meteen op. Zorg dus voor een goed bereikbare contactpersoon die de ins en outs van de vacature kent.

4. Spelfouten in vacatures kunnen écht niet

Wist je dat een groot deel van de hoogopgeleide sollicitanten de vacature meteen wegklikt als er een spelfout in staat? Laat de vacature daarom altijd controleren door meerdere mensen met verstand van taal. Vraag ze bovendien om meteen even te controleren of je de volgende tip mee hebt genomen.

5. Schrijf begrijpelijk

Dat klinkt simpel, maar het is toch voor veel mensen een uitdaging. Dit doe je op de volgende manier:

 • gebruik korte zinnen
 • vermijd hulpwerkwoorden
 • schrijf actief en in de tegenwoordige tijd
 • verwijder afleidende tekst
 • schrijf to-the-point
6. Het is okay om iets negatiefs te zeggen over de functie

De meeste sollicitanten weten dat elke baan minder leuke kanten heeft. Daarom is het niet erg om die taken of verantwoordelijkheden – indien relevant! – te benoemen. Maak je geen zorgen, minder aantrekkelijke punten jagen goede kandidaten niet weg. Bovendien laat het juist de vacature betrouwbaarder en realistischer overkomen; twee hele belangrijke keywords voor heldere vacatures!

7. Maak gebruik van beeld en video

Beeldmateriaal fleurt elke vacature op. Hierbij kun je denken aan: groepsfoto’s van afdelingen, medewerkerservaringen, rondleidingen etc. Hiermee laat je lezen, zien en horen hoe tof het is om bij jou te werken.

8. Download mijn gratis e-book Heldere vacatures

Hoe verander je snel, makkelijk en goedkoop de beleving van de sollicitant in recruitment? Door vanaf de allereerste ontmoeting helder te zijn. En die ideale eerste ontmoeting is jouw onweerstaanbare vacature. In dit e-book geef ik je slimme tips die je in een handomdraai kan toepassen op je vacatures.

Waarom dit gratis e-book?

Toen ik werkloos was, las ik heel veel vacatures. Het viel me op dat de meeste functieprofielen wollig, veeleisend en saai geschreven zijn. Als taalliefhebber, ervaren copywriter en marketingwetenschapper kon ik dat natuurlijk niet zomaar laten gaan. Het gevolg? Een schrijfster met een missie was geboren! Nu schrijf ik heldere en leuke vacatures! Hiermee maak ik het leven van elke werkgever én werknemer makkelijker.

Ik weet precies wat werkzoekenden willen (lezen). Daarom staat er in mijn vacatures géén vaag vacaturejargon. En is er ook geen ruimte voor meer dan tien eisen. Als je helder schrijft, dan is er geen ruimte voor verkeerde verwachtingen. Kortom, compacte, duidelijke en vrolijke vacatures zorgen voor een snelle en goede match tussen werknemer en werkgever. Een goede vacature is de perfecte start van prettige, eerlijke en duurzame samenwerking. En wie wil dat nou niet?

Wil je contact opnemen? Leuk, ik hoor graag van je. Stuur me een mail aan yorien@meisjezonderwerk.nl of vind me op LinkedIn.

Heldere vacatures voor werkgevers en werknemers

In dit gratis e-book Heldere vacatures vind je:

 • wat er vaak misgaat bij de implementatie van employer branding
 • en hoe je het beter kunt doen, vandaag nog
 • waarom je eerst moet weten wat jouw unieke employer brand is voordat je goede vacatures kunt schrijven
 • de meest succesvolle en best leesbare opbouw van vacatures
 • veelgemaakte fouten die jij nu niet meer hoeft te maken
 • slimme schrijftips die je direct kunt toepassen
Nog makkelijker: huur mij in om vacatures voor je te schrijven

Wil je graag heldere vacatures, maar weet je niet hoe? Heb je hulp nodig met schrijven? Weet je niet welke informatie er wel en niet in hoort? Heb je geen tijd om vacatures te schrijven? Dan help ik je graag. Neem contact met me op door een mail te sturen naar yorien@meisjezonderwerk.nl. Dan plannen we zo snel mogelijk een gratis (telefonische) afspraak in om te zien wat ik voor jou kan doen.

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Berichten gemaakt 59

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven