Een vacaturetekst laten schrijven is méér dan betalen voor iets wat jezelf ook kunt. Vind sneller goede kandidaten die bij jouw organisatie passen. Investeer je in je vacatures, dan investeer je in het succes van je bedrijf.

Waarom je mij jouw vacatureteksten moet laten schrijven? Hier komt ‘ie.

In de afgelopen 3 jaar als vacatureschrijver, heb ik al van alles gezien. Ik weet dat de meeste werkgevers, hr-werknemers en recruiters helemaal niet houden van vacatureteksten schrijven, functieprofielen vormgeven en mooie quotes opspeuren. Ik durf wel te zeggen dat de meesten er een hekel aan hebben! Als je mij hebt ingeschakeld voor het laten schrijven van jouw vacatureteksten (of testimonials of werken-bij-website): no worries. Ik regel het voor je. Ik vraag je het hemd van ’t lijf tijdens een intake. Je wacht een paar dagen. En bam, in je inbox zit een creatieve, leuke en passende vacaturetekst speciaal geschreven voor jouw organisatie. Die je keer op keer weer kunt inzetten. Ja, jat gerust mijn template, de leuke kopjes, de afsluiting, hij is nu helemaal van jou!

Maar wat als je er helemaal alleen voor staat om vacatureteksten te schrijven?

🙁 Dat is balen! Want een vacaturetekst is niet alleen een tekstje die je effe online zet om effe een kopie van je oude werknemer te vinden. Het is jouw marktwaarde. Het is hoe je je presenteert aan de wereld. De waarde van een vacaturetekst zit in wat je ermee creëert. Lukt het je niet om een duidelijke en leuke vacaturetekst te schrijven, dan kan er dit gebeuren:

 • je vindt niet de ideale kandidaat, of het duurt veel te lang.
 • de kandidaten die je aanneemt, zijn na 3 maanden weer weg. Want de echte functie komt helemaal niet overeen met vacaturetekst. Teleurstelling alom!
 • jouw vacaturetekst zit vol spelfouten, dat is geen goede reclame voor jouw marketingbureau, event agency of andere business.
 • je cliché vacaturetekst verdwijnt tussen de andere gratis vacatureteksten op Indeed. Je had ‘m net zo goed niet kunnen schrijven.

Kortom: je vindt geen leuke kandidaten, je vacaturetekst valt niet op en je hebt dus alles voor niks gedaan. Wat een rotklus, zeg, die vacaturetekst.

Dat kan beter!

Maar plaats je wél een sprankelende verse vacature, dan is het resultaat méér dan een nieuwe werknemer. Je kunt dan ook rekenen op positieve reclame, een berg aan nieuwe brand ambassadors, goede publiciteit én die geweldige nieuwe werknemer die – omdat de verwachtingen kloppen – jaren blijft. Dát is waarom je je vacaturetekst moet laten schrijven door een expert.

Waarom je je vacaturetekst moet laten schrijven

Het aller-aller-allereerste wat je moet doen voordat je begint met het schrijven van jouw vacaturetekst? Je verdiepen in de andere partij: de sollicitant. Ofwel: de lezer van je tekst. Je wist waarschijnlijk al dat je een vacaturetekst niet schrijft voor je eigen plezier. Nou, je schrijft ‘m dus helemaal niet voor jezelf. Jij hoeft er immers niet te solliciteren, jij werkt er al!

Vraag jezelf dit af vòòr je een vacaturetekst schrijft

Probeer dus eerst uit te zetten wat jij belangrijk vindt in een functieprofiel. Jij telt even niet mee. En ga dan op zoek naar antwoorden op deze vragen. Wat vind de sollicitant belangrijk in een baan? Salaris, cultuur, werksfeer, gratis laptop, auto, flexibiliteit? Wil ‘ie parttime of fulltime werken? Welke woorden trekken de kandidaat aan? Krachtig of kritisch? Betrokken of bescheiden? Welke informatie moet de lezer weten, voordat hij overgaat tot het schrijven van een sollicitatiebrief? Wat zal een sollicitant niet leuk vinden aan deze functie? Hoe balanceer je dat uit? En wat voelt de lezer daar dan bij? Dat soort dingen.

Een nieuwe baan is niet gewoon een nieuwe baan, maar een life changing event. Zo voelt dat voor de meeste sollicitanten. Als ze een leuke vacaturetekst hebben gevonden, dan worden ze blij en zullen ze snel tijd maken om te reageren op jouw vacature.

Denk maar eens aan wat jouw vacaturetekst kan betekenen voor de sollicitant:

 • hoop voor de sollicitant die het al had opgegeven.
 • een nieuwe start voor de werkloze.
 • dé kans voor de werkende die wordt gepest in z’n huidige functie.
 • een toffe uitdaging voor de ambitieuze starter.
 • een manier om te groeien in je carrière, meer geld te verdienen of een huis te kopen.
 • de kans om de liefde van je leven te ontmoeten.
 • je eerste ‘volwassenmensenbaan’.
 • de mogelijkheid om je familie financieel te ondersteunen.

Hoe mooi is het als je als werkgever bij kunt dragen aan de realisatie van deze dromen? Gewoon door een goede vacaturetekst te (laten) schrijven. Is makkelijker dan het klinkt!

Wat levert het laten schrijven van je vacaturetekst jou op?

Ok, leuk die sollicitant. Maar waarom zou JIJ betalen voor het laten schrijven van een vacaturetekst, terwijl Ben van de administratie ook best leuke verjaardagskaarten kan schrijven? En Bettie van marketing creëert van die vlotte socialemediaberichten. Dus samen moeten ze toch best in staat zijn om effe een vacaturetekst in elkaar te knutselen? Is maar 400 woorden.

Hoe jouw bedrijf vacatures schrijft en publiceert, zegt alles over hoe jij denkt over jouw bedrijf én jouw (toekomstige) werknemers. Daarom is de vacature hét ideale marketingmiddel om te laten zien hoe:

 • belangrijk jouw bedrijf is.
 • leuk het is om bij jou te werken.
 • jullie de werknemers behandelen.
 • jij nieuwkomers en geïnteresseerden verwelkomt.
 • jij omgaat met racisme en discriminatie.
 • je jouw werknemers betaalt.
 • jouw arbeidsvoorwaarden eruit zien, oftewel wat je je werknemers waard vindt.
 • jullie de wereld zien, wat jullie goed en slecht vinden.
 • jij wilt bijdragen aan een betere toekomst.
 • goed georganiseerd jij bent: is er een contactpersoon of staat de tekst vol spelfouten? Dat maakt een slechte indruk!
 • jij over vacatures nadenkt: heb je in de vacaturetekst geïnvesteerd of was het een taakje voor op de vrijdagmiddag?

Mijn verhaal: van werkloos naar vacatureschrijver

Op mijn 26e was ik voor de tweede keer in 2 jaar werkloos. Ik verwachtte dat ik snel weer een leuke baan zou vinden. Ik had een bachelor communicatiewetenschappen en een paar jaar werkervaring op een marketingafdeling. Voeg daar prima sociale vaardigheden en een representatief uiterlijk aan toe. Nee hoor, ik zou zó weer werk vinden.

Wat kon er immers misgaan?

Een heleboel! Hoe meer sollicitaties ik verzond, hoe meer afwijzingen ik kreeg. En mocht ik wel een keer op gesprek komen, dat gebeurde er iets raars. 

De vacature kwam bijna nooit overeen met de échte functie. Waarom was er steeds een verschil tussen de vacaturetekst en ‘het echte verhaal’? 

Had ik de vacature dan verkeerd geïnterpreteerd? Lag dat aan mij of aan de tekst? Ik snapte er niks van. Er was iets goed mis met die vacatureteksten. Hoe moest ik nou een leuke baan vinden als ik niet eens kon vertrouwen op de betrouwbaarheid van vacatures?

Ondertussen startte ik een blog, genaamd Meisje zonder werk. Hier deelde ik jarenlang mijn sollicitatiesuccessen, mijn bizarre afwijzingen (‘Je bent té sprankelend!’) en mijn zoektocht naar een normale carrière. 

Toen gebeurde er iets onverwachts. Mijn blog werd populair. Duizenden lezers mailden mij dat ze zich herkenden in mijn verhalen. Wat heerlijk om te weten dat ik niet de enige millennial ben met deze sollicitatie-ervaringen! Zij moedigden me aan tot een stap waar ik nooit eerder aan had gedacht: op 7 januari 2019 schreef ik me bij de KVK in als freelance copywriter. Mét een missie: solliciteren makkelijker maken voor millennials. Ik startte met verse vacatures schrijven en leerde een heleboel onderweg. 

Het meisje zonder werk werkt weer. En dit keer zonder geluk voor geld te ruilen of zekerheid voor tijd op te offeren. Werk zoals het bedoeld is: niet als beperking, maar ter verrijking. Met zorg en liefde uitgekozen.

Het allerbelangrijkste in een vacature is…

dat je eerlijk bent.

Wat houdt dan in? Dat je moet vertellen dat elk teamlid maandelijks keukendienst heeft? Nee, daar gaat het niet om. Eerlijk zijn betekent dat je een waarheidsgetrouw beeld neerzet van wat het betekent om deze functie uit te voeren. En hoe het is om bij jullie te werken. En daarmee maak je een positieve, betrouwbare, vrolijke en krachtige vacature. Er zijn 2 belangrijke stappen in het schrijven van een eerlijke vacature.

Benoem feiten in je vacaturetekst

Het begint met het opschrijven van de feitelijke informatie. Dan kun je denken aan wat je precies gaat doen in de functie en wat je daarvoor terug krijgt, dus salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Wees eerlijk in je vacature

De tweede stap is dat je beschrijft waarom het zo leuk is om deze functie uit te voeren bij jouw bedrijf. Ook dat heeft alles te maken met eerlijkheid. Ik ervaar vaak tijdens de vacature-intake dat mensen in eerste instantie moeite hebben met het benoemen waarom zij graag werken bij hun huidige werkgever. “Ja, gewoon, gezellige collega’s, weet je wel.” Pas als ik doorvraag, komen de echte argumenten naar boven:

 • “Ik heb het gevoel dat mijn collega’s me echt steunen. Ze lachen mee als ik een stomme fout heb gemaakt, maar ze waren er ook voor me tijdens mijn scheiding.”
 • “Ik mag mijn eigen agenda beheren. Dat maakt dat ik als zelfstandig en ondernemend persoon toch goed in loondienst pas.”
 • “Mijn collega’s inspireren me enorm. Ze zijn allemaal zo anders, en dat levert in elke situatie een grote verzameling interessante oplossingen op.”
 • “Toen ik ziek was, stond iedereen voor me klaar. Van schoonmaker tot het hoogste directielid: van iedereen heb ik een lief kaartje of appje gehad.”
 • “Ik heb hier meer geleerd in 1 jaar dan in de 3 jaar bij mijn vorige baan, omdat mijn manager mij aanmoedigt om mijn eigen ideeën te volgen.”
 • “Ik kan mijn werk heel makkelijk combineren met mijn gezin. Dat is echt wel anders bij sommige banen.”
 • “Als creatieveling heb ik constant inspiratie nodig. Mijn baas laat mij doen wat ik wil, als ik mijn deadlines maar haal.”
 • “Onze klanten zijn écht heel erg leuk. Ze zijn vaak positief, dankbaar en we communiceren heel informeel. Een compliment van hen over mijn werk, maakt mijn dag goed.”
 • “In deze functie kan ik echt ’t verschil maken in de wereld. Ik vind het fijn dat mijn collega’s dezelfde waarden en normen delen. Daardoor kan ik mezelf zijn.”

Elke tevreden werknemer heeft minstens 1 prachtige quote in zich. Je hebt wel iemand nodig die die quote eruit weet te vissen. Want de kans dat jullie in een gesprek bij de watercooler op zo’n quote stuiten, is klein. Daarom is een externe ideaal om jouw vacatureteksten te laten schrijven. Een vacaturetekst en jouw werken-bij-website zijn de uitgelezen plekken om deze quotes met trots te presenteren.

Vacatureteksten laten schrijven! Yes, you should!

Sollicitanten investeren in het maken van supersterke cv’s, overtuigende motivatiebrieven en makkelijk vindbare LinkedIn-profielen. Wat doe jij om solliciteren makkelijker te maken? Begin met het begrijpen van de waarde van een goede vacature. En investeer dan in flitsende, vurige, jolige, vrolijke en verrukkelijke verse vacatures! Bijvoorbeeld de vacatureteksten die ik heb geschreven voor Nationale Nederlanden, CarNext en gemeente Utrecht. Jouw vacatures laten schrijven door mij? Lees hier meer over mijn vacatureteksten.

sollicitatiegesprek-voorbereiden

Door inclusieve en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!

Hoe werkt dat dan, samenwerken met mij?

Je wilt je vacatureteksten laten schrijven door mij. Wat een geweldig idee! Hieronder zie je hoe dat werkt en hoeveel dat kost.

De korte intake

We beginnen met een korte intake. Bij wat voor organisatie werk je? Wat vinden jullie belangrijk? Willen jullie een formele of een informele tekst? Wat weet je al over de doelgroep? Waar ga je de vacaturetekst uploaden? Heb je al een functienaam bedacht? Dit is ook het moment voor jou om te vertellen wat je wel en niet in de vacaturetekst wil hebben. En wanneer je graag de vacaturetekst wilt ontvangen.

Download hier vast mijn schriftelijke intake. Mag je ook gebruiken voor je eigen vacatureteksten.

De lange intake

Daarna plannen we een langere intake in. Hierin heb ik een intakegesprek van driekwartier tot een uur met de werkgever of een collega. Ik wil graag de persoon spreken die het meeste verstand heeft van deze functie. Die precies weet wat er oh zo leuk aan is, en wat er vreselijk aan is. Geen zorgen, dat laatste zal ik er natuurlijk niet in zetten.

Mijn 5 favoriete vragen:

 1. Wat is er leuk aan deze vacature? Waarom zou iemand deze vacature willen doen?
 2. Waarom is het leuk om bij jou te werken? Wat heb jij te bieden?
 3. Wat moet een kandidaat vertellen in zijn motivatiebrief, zodat jij hem meteen uitnodigt?
 4. Stel je eens voor, een sollicitant komt binnen en je ziet het meteen: die wordt het niet! Wat zie of voel je dan precies?
 5. Wat voor type persoon past er goed bij het team?

Ik schrijf en jij hoeft niks te doen

Nee, ik schrijf geen vacaturetekst in 1 dag. Waarom niet? Omdat een tekst moet rusten. Herken je dat, dat je iets zo vaak hebt gelezen dat je niet meer weet wat je leest? Dat heb ik dus ook. Daarom plaats ik altijd een tekst minimaal voor 1 nacht in de koelkast. De volgende ochtend ben ik weer fris en zet ik de puntjes op de i. Je kunt rekenen op een doorlooptijd van maximaal 4 werkdagen. Laat je het me weten als je haast hebt? Dan maken we daar afspraken over.

Yes, de vacaturetekst zit in je inbox!

Na ongeveer 4 werkdagen heb je een mailtje van mij. Stuur jouw vacaturetekst gerust door naar iedereen die houdt van teksten nakijken. En zijn er vragen of feedback? Meestal is een tekst na de eerste ronde feedback wel klaar. Maar duurt het langer, dan is dat geen probleem. Je mag bij mij 2 keer feedback insturen. Vanaf de derde keer hanteer ik mijn uurtarief.

Mijn prijzen voor het laten schrijven van een vacaturetekst

Een vacaturetekst zonder intake kost €210. Dit kan alleen als je al een basistekst hebt waarop ik mijn tekst kan baseren. Ik kan namelijk geen tekst verzinnen, alleen herschrijven :). Ik heb dan van je nodig: informatie over de functie-inhoud, arbeidsvoorwaarden, contactpersoon, waarom deze functie leuk is en wie jouw doelgroep is.

Een vacaturetekst mét intake kost €350. Ik besteed dan 2 uur extra aan je vacaturetekst: een uur intake (inclusief voorbereiding) en een uur om deze informatie te verwerken. Ideaal voor als je nog geen template voor je vacatureteksten hebt of als je vanaf nu echt mooie vacatureteksten wilt schrijven. Ik help je ook graag bij het beter (userfriendly) inrichten van je website.

Bij beide vacatureteksten krijg je:

 • een schriftelijke intake
 • SEO-optimalisatie
 • een origineel vacature-template dat jij mag overnemen.
 • 2 feedbackrondes.
 • samen jouw employer brand verbeteren.

Wil jij jouw vacatureteksten laten schrijven door mij?

Nou, wat leuk! Mail naar Yorien@meisjezonderwerk.nl of bel naar 06 83 25 58 48. Eerst meer weten over mij? Bekijk mijn posts op LinkedIn.