Ze bestaan echt: fijne vacaturewebsites, die precies begrijpen naar welke baan jij zoekt Met een goed werkende interface, écht leuke vacatures, handige filters en een alert-systeem dat ook nog werkt. Dit zijn mijn favoriete vacaturewebsites toen ik werk zocht.

5 slimme zoektips om jouw ideale baan te vinden

Hou je opties open

Soms is het goed om precies te weten wat je zoekt. Je krijgt dan minder zoekresultaten te zien en dat maakt het vinden van jouw ideale baan makkelijker. Als je te weinig resultaten krijgt, dan kan het goed zijn om een andere weg in te slaan. Bijvoorbeeld een branche waar je nog nooit aan hebt gedacht? Of werken in een andere stad? Of op een ander niveau of met een andere doelgroep? Er bestaan zoveel verschillende banen. Verbreed je blik en besteed eens wat tijd aan het kijken naar heel andere vacatures. Bijna niemand vindt maar 1 ding leuk om te doen. Heb je iets nieuws gevonden dat je enthousiast maakt? Dan is het het waard om je in die richting te verdiepen.

Vacatures zijn niet zo rechtlijnig als ze lijken

Staar je niet blind op de inhoud van een vacature. Functieprofielen zijn niet zo statisch als ze lijken in een vacature. Er is meestal ruimte om taken en verantwoordelijkheden toe te voegen. Daarnaast staan fijne werkgevers open voor jouw ideeën: wat denk jij dat de hoogste prioriteit verdient in deze functie? Waar ben jij het beste in en wat vind je zonde van jouw tijd? Misschien kan je een taak doorgeven aan een collega die er veel beter in is of het leuker vindt. Je kunt altijd in je sollicitatiegesprek aangeven waar je wel en niet goed in bent. Ik weet zeker dat elke werkgever een eerlijk gesprek waardeert.

Wees niet bang voor een verkeerde keuze

Je weet nooit of een baan, een kerel of een haarstijl bij je past voordat je het hebt geprobeerd. Er is altijd een kans dat je na een paar maanden alweer afscheid neemt van je nieuwe baan. Natuurlijk wil je dat liever niet. Maar het is niet te voorkomen, ook al heb je nog zo goed onderzoek gedaan naar wat jij wilt in een baan en meerdere gesprekken gevoerd met je aanstaande werkgever. Laat je niet tegenhouden door de angst om het verkeerde te kiezen. Er is geen goed of fout. Je leert overal iets van.

Werk zoeken is topsport, dus rust af en toe uit

Geloof me, je wordt niet succesvoller van elke dag 8 uur lang naar vacatures zoeken. Ben je té fanatiek bezig met het solliciteren, dan heb je te weinig energie over om een flitsend sollicitatiegesprek te voeren. Het is dus heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt tijdens je zoektocht naar werk. Na een ochtendje werken aan je sollicitaties is het tijd om leuke dingen te doen die je energie geven. Wandelen, sporten, bij vrienden langs, feest vieren; ook die dingen horen bij het leven van een werkloze.

creatieve en culturele vacaturewebsites

Journalist, eventmanager of drummer: creatieve en culture beroepen zijn ontzettend populair. Daardoor is er ook veel concurrentie. Wil jij er als de kippen bij zijn als de nieuwste vacatures worden gepubliceerd, check dan deze vacaturewebsites.

non-profit banen

Werken bij de gemeente, de plaatselijke universiteit of hogeschool of bij de overheid. Non-profit instellingen worden vaak over het hoofd gezien als potentiële werkplek, maar ze zijn juist hele goede werkgevers. Ze bieden hogere salarissen en veel doorgroeimogelijkheden.

communicatie- en marketingjobs

We zijn allemaal influencers en social media-experts. Wil je er ook geld mee verdienen? Zoek dan eens op social media reporter, content maker of online marketeer op deze fijne vacaturewebsites.

duurzame vacaturewebsites

Geen millennial wil werken bij een bedrijf dat te veel bijdraagt aan het opwarmen van de aarde. Duurzame betaalde vacatures zijn schaars, maar ze bestaan wel! En hoe meer vraag ernaar komt, hoe groter het aanbod wordt.

vacatures in de zorg

Werken in de zorg is een zwaar en prachtig beroep. Onderstaande vacaturewebsites kunnen je helpen. Je kunt ook de websites van ziekenhuizen en andere zorginstellingen bij jou in de buurt regelmatig checken op leuke vacatures.

werken in de techniek

Handen uit de mouwen! Alle engineers (in alle vormen en maten) aan het werk.

ict-banen

Programmeurs en designers hebben meestal geen hulp nodig met het vinden van een baan. Verander je titel op LinkedIn naar ‘beschikbaar’ en je hebt het voor het uitkiezen. Heb je toch wat hulp nodig, kijk dan eens op de volgende websites:

werken in finance

Wie goed is met cijfers, moet zijn talenten benutten. Bijna elk bedrijf vraagt naar wiskundewonders, rekenknobbels en Excel-experts.

zoekmachines voor vacatures

Whoeps, 1100 resultaten. Bij de meeste vacaturezoekmachines is zoeken naar geschikte vacatures als een speld in een hooiberg. Gelukkig zijn er ook goede zoekmachines met een fijne interface die je helpen in plaats van tegenwerken.

vacatures zoeken op Facebook

Facebook is een goudmijn voor vacatures. Je vindt er allerlei groepen en bedrijfspagina’s die vacatures aanbieden. Gebruik de volgende zoekwoorden na de hashtag (#): woonplaats, branche, functietitel of je favoriete bedrijven. Zoals: vacatures in horeca Utrecht, Marcom vacatures of Java specialists.

Gerelateerde tags: