Religie, menstruatie, terrorisme, politieke voorkeur, vrouwenrechten, wat je collega’s verdienen, of ziekteverzuim. Voorkom te allen tijde dat je iets persoonlijks zegt door deze 9 verboden onderwerpen op werk te vermijden.
Menstruatie
Flinke buikpijn, stekende hoofdpijn en geen concentratievermogen? Je durft het niet eens te zeggen tegen je baas. “Ongesteld? Dat ben je maar in je eigen tijd,” bromt je werkgever boos als je je dapper ziek probeert te melden. Zeer normale zaken zoals tampons en maandverbandzijn ineens verboden woorden op de werkvloer. Terwijl menstruatie toch een behoorlijk vaak voorkomend ‘probleem’ is voor eigenaren van baarmoeders, ongeveer 50% van de wereldbevolking. Zeg maar, maandelijks. Mensen met een menstruatiecyclus voelen zich verplicht om op fluisterniveau met elkaar te communiceren. Want je hebt altijd van die collega’s die er flauwe grappen over maken. ‘DAAROM STUURDE JE ZEKER DIE PITTIGE MAIL, JE HEBT PMS!’ Het is bespottelijk (pun intended) dat er over zoiets gewoons zó mysterieus gedaan wordt op werk. Wat mij betreft zwaaien we fier met onze tampons als we van bureau naar toilet wandelen.
Terrorisme
Ze zijn overal, maar voor je gevoel net iets vaker rondom treinstations, winkelcentra en andere drukke plekken. Vreemde figuren, soms met een grote sporttas onder de arm. Potentiële terroristen, extremisten of die lonely wolves waar ze het op het nieuws weleens over hebben. Noem me een bangerik, maar ik krijg het soms benauwd als ik in hartje Amsterdam op de tram stap naar werk of op Utrecht Centraal met de drukte naar huis reis. Ideaal moment om een flinke bom te laten afgaan, denk ik dan. Wil jij erover praten? Ik soms wel. Juist omdat veel mensen het openbaar vervoer gebruiken om naar werk of naar huis te reizen. Dat er iets kan gebeuren, als je in the wrong place at the wrong time bent, vind ik doodeng.
Genders
De relatie tussen genderidentiteit, een bepaald uiterlijk en bijpassende hobby’s is een culturele illusie die we maar niet kwijt lijken te raken. Deze holbewonervisie op de unieke persoonlijkheid van elk mens is zo verschrikkelijk storend in het vormen van je eigen identiteit dat ik het met gemak ernstig schadelijk durf te noemen. Hoeveel leuker zou deze wereld zijn als iedereen zichzelf als een eindeloos creatief wezen durfde te zien? Als er niet zoiets vaags bestond als man en vrouw?
Politieke voorkeur
Ik vraag graag naar uw stemgedrag. De koers van Nederland gaat ons immers allemaal aan. Politiek zou geen verboden onderwerp moeten zijn. Niet op de werkvloer en niet thuis. Het is niet mijn intentie om je van mening te doen veranderen. Wel wil ik begrijpen waarom je stemt voor een andere partij dan die ‘van mij’. Ik vraag het met eerlijke interesse, omdat ik meer wil leren over de politiek en divers stemmen. Wat mij betreft hoef je daar niet meteen ‘hamsterknuffelaar!!!’ bij te schreeuwen. Ja, ik stem Partij voor de Dieren.
Wat je collega’s verdienen
Niks is interessanter op de werkvloer dan erachter komen wie wat verdient. Ook smakelijke secundaire arbeidsvoorwaarden in de vorm van een dikke bak op de parkeerplaats, een nieuwe iPhone of alwéér vakantie, zijn juicy roddels op kerstfeestjes en vrijdagmiddagborrels. Ik stel voor: alle handen boven tafel. Niet om degene die het meeste verdienen te straffen, maar om bangeriken en werknemers met het oplichterssyndroom een schop onder de billen te geven. En om rare misverstanden aan het licht te brengen. Salarisverdeling oneerlijk? Verdienen de vrouwen minder dan de mannen? Vraag dan om meer, daar is niks verboden aan.
Lees over meer verboden onderwerpen op werk…
Ziekteverzuim
Goh, alweer een migraineaanval? Is je kind nog steeds ziek? Flinke buikpijn? Flauw hè dat sommige collega’s vaker vrij ziek zijn dan jij. Maar kom eens dichterbij. Weet jij wel precies wat er aan de hand is? Heb je daar weleens naar gevraagd? Weet jij wat er achter de voordeur gebeurt? Als je je hulp aanbiedt, dan zie je misschien ineens een meer dan begrijpelijke reden om thuis te blijven.
Jezelf zijn is verboden op werk
Onlangs heb ik een harde les geleerd: ambitieus werken betekent niet altijd dat je je werk goed doet. Je wordt bij veel bedrijven zelfs meer gewaardeerd als je mínder werkt. Zoals om het uur tafelvoetbal spelen, continu kletsen met je collega’s en dagelijks een fotoreeks van je schattige kinderen laten zien. Ja, zo ben je wel 5 dagen per week aan het werk. Vechten voor een plekje in de sociale pikorde is niet mijn ding. Ik wil beoordeeld worden op de resultaten van mijn daadwerkelijke functie, niet op mijn gezelligheidsfactor. Is jezelf zijn verboden op werk?
Religie
Je religie laat je niet thuis. Die breng je elke dag met je mee naar werk en vormt het kader waarvan uit je beslissingen maakt. Het maakt dus heel veel uit waar je in gelooft. Wat niet uitmaakt, is wat anderen daar persoonlijk van vinden. Wat de ander eet, hoe die zich kleedt, waar hij heen gaat op vakantie. Vraag er eens naar met echte oprechte interesse zonder te oordelen op basis van wat je een keer hebt gelezen in de Telegraaf. Eerlijke communicatie lijkt soms verboden op werk, maar dat is het niet. Het kan werelden veranderen.
Verboden onderwerpen op werk
Veel mensen lijden onzichtbaar aan burn-outs, bore-outs of het oplichterssyndroom op de werkvloer. Dat dat een geheim moet blijven voor je collega’s, is ontzettend schadelijk. Durven vertellen over hoe het met je gaat, is goed voor jouw gezondheid en die van je collega’s. Het overkomt iedereen weleens dat de vacaturetekst veel mooier leek dan de baan in het echt. Iedereen vindt zijn werk weleens niet leuk. We gaan allemaal af en toe door een depressieve periode. Dat maakt hoe jij je voelt niet minder belangrijk, juist niet! Natuurlijk heeft jouw mentale gezondheid effect op je werk. Daarom is het zo onredelijk dat ontslag een verboden onderwerp op werk kan zijn.
Ben je vóór een goede gezondheid en veel werkplezier? Bespreek dan deze verboden onderwerpen ook op jouw werk.

Door inclusieve en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!