Meisje zonder werk - 9 verboden onderwerpen waar je nooit over mag praten op werk - kleine foto

9 verboden onderwerpen op werk

Religie, menstruatie, terrorisme, politieke voorkeur, vrouwenrechten, wat je collega’s verdienen, ziekteverzuim. Voorkom te allen tijde dat je iets persoonlijks zegt op werk door deze negen verboden onderwerpen te vermijden.

Menstruatie

Ongesteld zijn, dat ben je maar in je eigen tijd. Tampons, maandverband of doorbloeden: het zijn verboden woorden. Vrouwen fluisteren in ’t geheim dat ze ongesteld zijn, want er zijn altijd mensen die er flauwe grappen over maken. ‘Daarom stuurde je zeker die pittige mail!’ Het is bespottelijk (pun intended) dat er over zoiets gewoons zo mysterieus gedaan wordt op de werkvloer. Wat mij betreft zwaaien we fier met onze tampons als we van bureau naar toilet wandelen. Een gezond lichaam, dat mogen we vieren.

Terrorisme

Je komt ze overal tegen, maar extra vaak als je met het ov naar je werk forenst: potentiële extremisten, terroristen of lonely wolves. Noem me maar een angsthaas, maar ik krijg het soms benauwd als ik in hartje Amsterdam op de tram stap of op Utrecht centraal met de drukte om me heen leef. Ideale plek voor een bom, denk ik dan. Wil je erover praten? Ik wel. Dat er iets kan gebeuren, als je in the wrong place at the wrong time bent, is eng maar mogelijk. Angst wordt alleen handelbaar als je het durft te dragen, en niet negeert.

Feminisme

Alle mannen die ik ken zijn vóór vrouwenstemrecht, een gelijk salaris en gendergelijkheid. Maar ze praten ook over chicklits, verwijfd zijn en ‘schoonmaken is vrouwenwerk’. Hallooo, vrouwen worden echt niet geboren met de handleiding van de wasmachine in de kop. De relatie tussen sekse en bepaalde activiteiten is natuurlijk een culturele illusie. Laten we onszelf losmaken van vooroordelen. Van stoer tot lief, van roze tot blauw en van motorrijden tot schoonmaken: laat iedereen zijn.

Politieke voorkeur

Ik vraag graag naar uw stemgedrag. De koers van Nederland gaat ons immers allemaal aan. Politiek zou geen verboden onderwerp moeten zijn. Het is niet mijn intentie om je van mening te doen veranderen. Wel wil ik begrijpen waarom je stemt voor een andere partij dan die mijn voorkeur verdient. Ik vraag het met eerlijke interesse, omdat ik meer wil leren over de politiek en divers stemmen. Wat mij betreft hoef je daar niet meteen ‘hamsterknuffelaar!!!’ bij te schreeuwen.

Wat je collega’s verdienen

Niks is interessanter op de werkvloer dan erachter komen wie het meest verdient. Ook smakelijke secundaire arbeidsvoorwaarden als een onverwachte dikke bak op de parkeerplaats, een nieuwe iPhone of alwéér vakantie, zijn een graag gehoorde roddel op feestjes. Ik stel voor: alle handen boven tafel. Niet om degene die het meeste verdienen te straffen, maar om bangeriken en werknemers met het oplichterssyndroom een schop onder de billen te geven. Salarisverdeling oneerlijk? Vraag maar om meer, dat is daar niks verboden aan.

Ziekteverzuim

Goh, alweer een migraine-aanval, ziek kind of buikpijn? Echt flauw dat sommige collega’s vaker vrij ziek zijn dan jij. Maar kom eens dichterbij. Weet jij wel precies wat er aan de hand is? Depressie, fobieën of de ziekte van Crohn. Als je inzoomt, dan zie je misschien ineens een goede reden om thuis te blijven.

Gezellig doen

Onlangs heb ik een harde les geleerd: ambitieus werken betekent niet overal dat je je werk goed doet. Je wordt hier zelfs meer gewaardeerd als je mínder werkt en méér andere dingen doet – hielen likken, tafelvoetbal spelen of eindeloos kwebbelen over irrelevante zaken. Ja, zo ben je wel vijf dagen per week bezig. Vechten voor een plekje in de sociale pikorde is niet mijn ding. Ik wil beoordeeld worden op de resultaten van mijn daadwerkelijke functie, niet op mijn gezelligheidsfactor. Is jezelf zijn verboden op werk?

Religie

Je religie laat je niet thuis. Die breng je elke dag met je mee naar werk en vormt de uiterste rechts en links bij je beslissingen Het maakt dus heel veel uit waar je in gelooft voor je werk. Wat niet uitmaakt, is wat anderen daar persoonlijk van vinden. Wat de ander eet, hoe die zich kleedt, waar hij heen gaat op vakantie; vraag er eens naar met echte oprechte interesse zonder te oordelen naar wat je een keer hebt gelezen in de Telegraaf. Eerlijke communicatie lijkt soms verboden, maar dat is het niet. Het kan werelden veranderen.

Ik vind mijn werk niet leuk

Niet alleen Insta-worthy millennials zijn er goed in om te doen alsof alles fantastisch gaat. Onder ons bureau leiden we aan burn-outs, bore-outs of het oplichterssyndroom. Aan de bovenkant gaat alles prima. Hoewel we nu meer dan ooit individualistische keuzes maken en het iedereen weleens overkomt dat de vacature of de verbeelding mooier leek, is ontslag een gevaarlijk of zelfs verboden onderwerp. Alle reden om het er juist over te hebben, ook op je werk.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.