Ik beantwoord vanuit mijn ervaring als werkgever de 16 meestgestelde vragen over sollicitatiegesprekken. Nerveus voor je sollicitatiegesprek? Lees dan deze blog om je perfect voor te bereiden.

Mag ik mezelf al een sollicitatie-expert noemen? Ik vind van wel. Ik heb tientallen gesprekken gevoerd als sollicitant, maar ik weet ook hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Daarom ga ik vandaag jouw meestgestelde vragen over sollicitatiegesprekken beantwoorden.

16 vragen op sollicitatiegesprekken die je kunt verwachten van de werkgever of recruiter

Kun je vragen op sollicitatiegesprekken oefenen?

Ja! Vraag je moeder of een vriend om zich voor te doen als een werkgever. Jij verzint een functie, zij de moeilijke sollicitatievragen. Ze letten ook op je houding en of je genoeg oogcontact maakt. Hoe serieuzer je oefent, hoe beter je wordt in het formuleren van antwoorden. Bovendien schrik je niet meer als je dezelfde vraag op het echte sollicitatiegesprek krijgt. Dus oefen er op los!

Hoe zeg je een sollicitatiegesprek netjes af?

Meld je altijd telefonisch af voor een sollicitatiegesprek. Een mailtje kan te laat of in een spambox terechtkomen. Bel direct zodra je weet dat je niet kunt komen. Bedank hartelijk voor de uitnodiging, leg uit waarom je niet kunt komen (‘privé-omstandigheden’ is een prima antwoord) en wens ze veel succes met de recruiting.

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Ik beschrijf uitvoerig de 2 – ja, het zijn er maar 2! – dingen die je moet doen om je perfect voor te bereiden op elk sollicitatiegesprek. Nog meer vragen over sollicitatiegesprekken?

Welke kleding moet ik dragen naar een sollicitatiegesprek?

Kijk eens naar wat de mensen op de (werken-bij-)website of op sociale media dragen. Kleed je vervolgens iets formeler. Dus dragen zij jeans, dan doe jij een chique broek aan. Dragen zij een t-shirt, dan kies jij voor een gestreken overhemd of een nette blouse. Het is héél belangrijk om je verzorgd te kleden. De eerste indruk bepaalt alles bij een sollicitatiegesprek en je kunt écht afgewezen worden op je sollicitatie-outfit.

Wat moet je meenemen naar een sollicitatiegesprek?

Je hoeft niks bijzonders mee te nemen naar het sollicitatiegesprek, tenzij ze daarom vragen. Het is handig om je telefoon en eventueel een notitieboekje en pen mee te nemen. Geef het aan wanneer je een notitie maakt op je telefoon. Anders kunnen zij zich afvragen of je stiekem aan ’t whatsappen bent.

Help, ik ben nerveus/ bang!

Iedereen is nerveus voor een sollicitatiegesprek. Het is ook hartstikke spannend! Probeer eens deze tips:

  • bereid je goed voor. Schrijf het adres en het telefoonnummer van je gesprekspartner op. Neem je vragen mee.
  • leg je kleding een dag vantevoren klaar. Strijk het, check op vlekken en geuren en leg het op een schone plek tot je naar het sollicitatiegesprek gaat. Bedenk eventueel ook hoe je je haar gaat dragen en pak je tas in.
  • kom op tijd! Liever een kwartier te vroeg dan 1 minuut te laat. Bereken tijd voor stilstaan in de file, verdwalen, naar het toilet gaan of de juiste verdieping vinden. Dat kost altijd meer tijd dan je denkt.
  • zeg het als je zenuwachtig bent. Je gesprekspartner kan er dan rekening mee houden.
  • plan geen afspraken direct voor of na je gesprek.

Wie ben jij?

Wanneer ik deze vraag als werkgever stelde aan mijn sollicitanten, dan praatten ze soms over hobby’s, de middelbare school of hun vriendenkring. En hoewel dat leuk is om te horen, is het niet wat ik wilde weten. De echte vraag is: waarom heb je hier gesolliciteerd? Wat is je motivatie? Waar heb je ervaring opgedaan? Waarom hier en niet bij het restaurant aan de overkant? Op welke manier kan deze baan jou ondersteunen bij het vinden van je droomleven?

Wat zijn de 5 meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

  1. Vertel me iets over jezelf!
  2. Waarom heb je gesolliciteerd voor deze baan?
  3. Wat zijn je sterkste en zwakste eigenschappen?
  4. Waarom zouden we jou moeten aannemen?
  5. Noem een voorbeeld uit je werkverleden waarin je succes hebt behaald.

Wat zijn mijn sterkste eigenschappen?

Kies eigenschappen die relevant zijn voor de job waar je naar solliciteert. Ben je creatief, win je elke discussie, heb je passie voor het vak of ben je altijd vrolijk? Laat zien dat je jezelf goed kent en dat je trots bent op je sterke eigenschappen. Daarmee maak je werkgevers nieuwsgierig naar je!

Wat zijn mijn zwakke eigenschappen?

Wees eerlijk, maar tactisch. Benoem een eigenschap die je kunt verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld beter niet vertellen dat je lui bent; daar valt niet zo veel aan te doen. Maar bang zijn om voor publiek te spreken of moeite hebben met taken delegeren, zijn eigenschappen die je kunt opknappen. Het doel van deze vraag is niet om jou onzeker te maken. Ze verwachten juist een eerlijk antwoord. Bovendien is het fijn voor werkgevers als jij jezelf goed kent.

Hoe bespreek je arbeidsvoorwaarden op een sollicitatiegesprek?

Arbeidsvoorwaarden, zoals de duur van je contract en de hoogte van je salaris, bespreek je gewoonlijk in het tweede sollicitatiegesprek. Ben je erg nieuwsgierig? Lees de vacaturetekst nog eens na. Daar staat bijvoorbeeld dat je thuis kan werken en hoeveel vakantiedagen je krijgt. Ook wordt er vaak al iets verteld over het salaris, bijvoorbeeld door een schatting te geven of er staat marktconform. Marktconform betekent dat het salaris voor die functie als gemiddeld wordt beschouwd. Google op functietitel + ‘salaris’ om te zien wat marktconform is.

Hoe begin je in je tweede gesprek over arbeidsvoorwaarden? Door er gewoon naar te vragen! Arbeidsvoorwaarden zijn erg belangrijk: ze bepalen in grote mate je werkplezier. Het is dus heel normaal om openlijk te praten over jouw wensen. Blijf wel altijd beleefd en netjes. Geef aan waarom je bepaalde arbeidsvoorwaarden belangrijk vindt en wat je minimaal verwacht. En wees niet bang om een hoger salaris te vragen of meer vakantiedagen. Jij bent de oplossing voor hun probleem. Dus daar willen werkgevers best wat voor doen.

sollicitatiegesprek-voorbereiden

Door inclusieve en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!

Waarom zouden we jou moeten aannemen?

I hate this question! Maar als werkgever is het wel heel fijn om te horen waarom jij denkt dat jij de beste kandidaat bent. Combineer je goede eigenschappen met een praktisch voorbeeld. Beschrijf hoe jouw journalistieke drive ervoor zorgt dat zij meer volgers krijgen op Instagram. Of hoe jij met jouw organisatietalent de mooiste evenementen gaat neerzetten. Of dat zij zich nooit meer zorgen hoeven te maken over het versturen van een offerte, omdat jij pietje precies bent in deadlines. Hou je niet in, want dit is hét moment om op te scheppen!

Mag je liegen op een sollicitatiegesprek?

Het zou hypocriet zijn om heel hard ‘nee!’ te roepen. Iedereen liegt op een sollicitatiegesprek. Ik denk dat de grens ligt tussen opscheppen en onwaarheden vertellen. Er is een verschil tussen vertellen dat je houdt van koken en liegen dat je mee hebt gedaan aan MasterChef. Als het tegendeel bewezen kan worden, zeg het dan maar niet.

Een werkgever gaat er vanuit dat je je kwaliteiten een beetje overdrijft. En dat is juist heel goed, want de meeste mensen zijn veel te bescheiden in hun cv of motivatiebrief. Op deze manier breng je het weer in balans.

Hoe sluit je een sollicitatiegesprek af?

  • Hebben jullie geen vragen over dit sollicitatiegesprek meer? Dan is het sollicitatiegesprek klaar.
  • Vraag wanneer jullie weer contact hebben.
  • Schud de hand van iedereen die aanwezig is.
  • Bedank ze hartelijk voor hun tijd en het leuke gesprek.

Sommige sollicitatiegoeroes zeggen dat je een bedankmail na je sollicitatiegesprek moet sturen. Hierin benadruk je nogmaals je kwaliteiten, vertel je hoe enthousiast je bent over de functie en verdedig je pijnpunten uit het gesprek. Als zij bijvoorbeeld twijfelden over je kennis, dan kun je benoemen hoe leergierig je bent. Hou de mail zo kort mogelijk en verstuur het minimaal 1 dag ná het gesprek.

Wat zijn de stomste dingen die je kunt doen op een sollicitatiegesprek?

Continu op je telefoon kijken, onderuit gezakt op je stoel zitten of totaal onvoorbereid komen. Dan kan je meteen weer omkeren, wat mij betreft. Ook door het dragen van vieze of ongepaste kleding krijg ik direct een negatieve indruk. Als werkgever vond ik oprechte aandacht het belangrijkste. Als er een klik is en je wilt er beide voor gaan, dan gaat het wel lukken. Je kunt bijna alles leren. Maar met een ongeïnteresseerde houding kom je nergens binnen.

Wat zijn goede vragen om te stellen op sollicitatiegesprekken?

  1. Hoe ziet u dit bedrijf over 5 of 10 jaar? Wat verwacht u dat de belangrijkste ontwikkelingen zullen zijn?
  2. Waarom vindt u het fijn om bij dit bedrijf te werken?
  3. Waarom is deze functie beschikbaar?
  4. Wie hebben er voor mij gewerkt en wat waren hun beste eigenschappen?
  5. Hoe heeft deze functie zich ontwikkelt?
  6. Wat is de grootste uitdaging van deze baan en wat is het belangrijkste doel?

Ik vind deze 10 vragen om te stellen aan een recruiter van Careerwise ook heel goed.

Wil je nog meer weten over de vragen die je op sollicitatiegesprekken kunt stellen?

Kijk eens in mijn blogarchief voor meer interessante blogs om je goed voor te bereiden op je eerste of tweede sollicitatiegesprek.

E-book: Succesvol solliciteren voor millennials

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Dit gratis e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?

Je leert:

  • al mijn sollicitatiegeheimen. 
  • hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
  • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
  • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
  • hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
  • het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.

In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.