sollicitatietips

Van werkgever tot werknemer: 16 vragen over sollicitatiegesprekken

Meisje zonder werk- Van werkgever tot werknemer: 16 vragen over sollicitatiegesprekken

Ik beantwoord vanuit mijn ervaring als werkgever de 16 meestgestelde vragen over sollicitatiegesprekken. Nerveus voor je sollicitatiegesprek? Lees dan even deze blog om je perfect voor te bereiden.

Mag ik mezelf al een sollicitatie-expert noemen? Ik vind van wel. Niet alleen heb ik zelf tientallen gesprekken gevoerd als sollicitant, maar ik weet ook hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Daarom ga ik jouw meestgestelde vragen over sollicitatiegesprekken beantwoorden. Wat zijn antwoorden waar jij je fijn bij voelt en die je aanstaande werkgever ook nog eens waardeert?

1. Kun je een sollicitatiegesprek oefenen?

Ja, en dat is een hartstikke goed idee! Vraag je moeder, je vrienden of je strenge oom om zich voor te doen als je gesprekspartner. Jij verzint een functie, zij de moeilijke sollicitatievragen. En ze letten ook op je houding, of je genoeg oogcontact maakt en hoe je in het algemeen overkomt. Hoe serieuzer je oefent, hoe beter je wordt in het formuleren van overtuigende zinnen. Bovendien schrik je minder als je dezelfde ingewikkelde vraag op het echte sollicitatiegesprek krijgt. Dus oefen er op los! Op internet kun je genoeg vragen over sollicitatiegesprekken vinden, en deze blog is natuurlijk al een goed startpunt :).

2. Hoe zeg je een sollicitatiegesprek netjes af?

Meld je altijd telefonisch af voor een sollicitatiegesprek. Een mailtje kan te laat of in de spambox terecht komen. Als je werkgever voor niks zit te wachten op jou, dan nodigen ze je nooit meer uit voor een sollicitatiegesprek. Bel direct zodra je weet dat je niet kunt komen. Bedank hartelijk voor de uitnodiging, leg uit waarom je niet kunt komen (‘privé omstandigheden’ is een prima antwoord) en wens ze veel succes met het sollicitatieproces.

3. Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Ik beschrijf uitvoerig de 2 – ja, het zijn er maar 2! – dingen die je moet doen om je perfect voor te bereiden op elk sollicitatiegesprek in deze blog. Handig hė! Nog meer vragen over sollicitatiegesprekken?

4. Welke kleding moet ik dragen naar een sollicitatiegesprek?

Dat wisselt per branche. Een goede tip is om te kijken naar wat de werknemers dragen op de website of op hun sociale media. Kleed je vervolgens net iets formeler dan zij doen. Dus dragen zij jeans, dan doe jij een chique broek aan. Dragen zij een t-shirt, dan kies jij voor een gestreken overhemd of een nette blouse. Het is héél belangrijk om je verzorgd te kleden. De eerste indruk bepaalt alles bij een sollicitatiegesprek en je kunt écht afgewezen worden op je uitstraling en kleding.

5. Wat moet ik meenemen naar een sollicitatiegesprek?

Je hoeft niks bijzonders mee te nemen naar het gesprek, tenzij ze daarom vragen. Het is handig om je telefoon en eventueel een notitieboekje en pen mee te nemen. Zorg dat deze spullen, net als je kleren, schoon zijn. Geef het aan wanneer je een notitie maakt op je telefoon. Anders kunnen zij zich afvragen of je stiekem aan ’t whatsappen bent.

Nog meer vragen over sollicitatiegesprekken? Dan gaan we nog even door!

6. Help, ik ben nerveus/ gestressed/ bang!

Iedereen is nerveus voor een sollicitatiegesprek. Het is ook hartstikke spannend! Gebruik deze 5 manieren om je nervositeit te verminderen:

 • bereid je goed voor. Schrijf het adres en het telefoonnummer van je gesprekspartner op. Neem je vragen mee.
 • leg je kleding een dag vantevoren klaar. Strijk het, check op vlekken en geuren en leg het op een veilige, schone plek tot je naar het sollicitatiegesprek gaat. Bedenk eventueel ook hoe je je haar gaat dragen, welke oorbellen mee mogen en pak je tas in.
 • kom op tijd! Liever een kwartier te vroeg dan 1 minuut te laat. Hou rekening met file, verdwalen, naar het toilet gaan of de juiste verdieping vinden. Dat kost altijd meer tijd dan je denkt.
 • geef aan dat je zenuwachtig bent. Dat is niks om je voor te schamen. Je gesprekspartner kan er dan rekening mee houden.
 • plan geen afspraken direct voor of na je gesprek. Zo heb je alle tijd om te ontspannen en je vragen te stellen.

7. Hoe kun je jezelf het beste voorstellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Wanneer ik deze vraag als werkgever stelde aan mijn sollicitanten, dan begonnen ze soms te praten over hobby’s, de middelbare school of hun. vriendenkring. En hoewel dat ook leuk is om te horen, is dat niet de reden waarom ik deze vraag stelde. Wat ik wilde weten is, waarom heb je hier gesolliciteerd? Wat is je motivatie? Waar heb je ervaring opgedaan? Waarom hier en niet bij het restaurant aan de overkant? Op welke manier kan deze baan jou ondersteunen bij het vinden van je droomleven? Wat wil jij hier doen?

8. Wat zijn de 5 meestgestelde vragen in een sollicitatiegesprek door de werkgever?

 1. Vertel me iets over jezelf!
 2. Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie?
 3. Wat zijn je sterkste en zwakste eigenschappen?
 4. Waarom zouden we jou moeten aannemen?
 5. Noem een voorbeeld uit je werkverleden waarin je succes hebt behaald.

9. Wat moet je zeggen als er wordt gevraagd naar je sterkste eigenschappen?

Kies een eigenschap die relevant is voor de functie waar je naar solliciteert. Ben je een enorme creatieveling, win je elke discussie, heb je passie voor het vak of ben je altijd vrolijk? Laat zien dat je jezelf goed kent en trots bent op je sterke eigenschappen. Daarmee maak je werkgevers nieuwsgierig naar je!

10. Wat moet je zeggen als er wordt gevraagd naar je zwakste eigenschappen?

Wees eerlijk, maar tactisch. Benoem een eigenschap die je kunt verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld beter niet vertellen dat je lui bent; daar valt niet zo veel aan te doen. Maar bang zijn om voor publiek te spreken, verlegen zijn, een beetje ongeduldig zijn, te direct communiceren of moeite hebben met taken delegeren zijn eigenschappen die je met een cursus of 2 kunt opknappen. Het doel van deze vraag is niet om jou onzeker te maken. Een weloverdacht antwoord geeft blijk van je eerlijkheid. Bovendien is het fijn voor werkgevers als jij jezelf goed kent, want dan weten zij ook beter wat ze met jou aanmoeten.

11. Hoe bespreek je arbeidsvoorwaarden in een sollicitatiegesprek?

Arbeidsvoorwaarden, zoals de duur van je contract en salaris, bespreek je gewoonlijk in het tweede sollicitatiegesprek. Ben je erg nieuwsgierig? Lees de vacature nog eens na. Daar staat bijvoorbeeld dat je thuis kan werken en hoeveel vakantiedagen je krijgt. Ook wordt er vaak al iets verteld over het salaris, bijvoorbeeld door een schatting te geven (minimum – maximum) of er staat marktconform. Marktconform betekent dat het salaris voor die functie als gemiddeld wordt gezien door de branche. Google op functietitel + ‘salaris’ om te zien wat marktconform is.

Hoe begin je in je tweede gesprek over arbeidsvoorwaarden? Door er gewoon naar te vragen! Arbeidsvoorwaarden zijn erg belangrijk: ze bepalen in grote mate je werkplezier. Het is dus heel normaal om openlijk te praten over jouw wensen. Blijf wel altijd beleefd en netjes. Geef aan waarom je bepaalde arbeidsvoorwaarden belangrijk vindt en wat je minimaal verwacht. En wees niet bang om een hoger salaris te vragen of meer vakantiedagen. Jij bent de oplossing voor hun probleem. Dus daar willen werkgevers best wat voor doen.

12. Hoe beantwoord je de vraag: waarom zouden we jou moeten aannemen?

I hate this question! Maar als werkgever is het wel heel fijn om te horen waarom jij denkt dat jij de beste kandidaat bent. Hoe pak je deze vraag aan? Door je goede eigenschappen te combineren met een praktisch voorbeeld. Beschrijf hoe jouw journalistieke drive ervoor gaat zorgen dat zij meer volgers krijgen op Instagram. Of hoe jij met jouw organisatietalent de mooiste evenementen gaat neerzetten. Of dat zij zich nooit meer zorgen hoeven te maken over het versturen van een offerte, omdat jij pietje precies bent in deadlines. Hou je niet in, want dit is hét moment om op te scheppen!

13. Mag je liegen op een sollicitatiegesprek?

Het zou hypocriet zijn om heel hard ‘nee!’ te roepen. Iedereen liegt op een sollicitatiegesprek. Ik denk dat de grens ligt tussen opscheppen en onwaarheden vertellen. Je mag best vertellen dat je jezelf een geweldige architect vindt, maar je mag niet zeggen dat dat is bewezen door een 5-koppige jury in een internationale wedstrijd als dat niet zo is. Er is een verschil tussen vertellen dat je houdt van koken en dat je mee hebt gedaan aan MasterChef. Als je er op gepakt kan worden of het tegendeel bewezen kan worden, zeg het dan maar niet.

Een werkgever gaat er vanuit dat je je kwaliteiten een beetje overdrijft. En dat is juist heel goed, want de meeste mensen zijn veel te bescheiden in hun cv of motivatiebrief. Op deze manier breng je het weer in balans. Je bent echt wel goed in wat je doet. En zij – de werkgevers – mogen dat weten.

14. Hoe sluit je een sollicitatiegesprek af? Hoe neem je afscheid?

 • Hebben zowel jij als de andere partij geen vragen over dit sollicitatiegesprek meer? Dan is het sollicitatiegesprek klaar.
 • Vraag wanneer jullie weer contact hebben.
 • Schud de hand van iedereen die aanwezig is.
 • Bedank ze hartelijk voor hun tijd en het leuke gesprek.
 • Peuter pas weer in je neus wanneer je het gebouw uit bent.

Sommige sollicitatiegoeroes zweren bij het sturen van een bedankmail na je sollicitatiegesprek. Hierin zou je nogmaals je kwaliteiten kunnen benadrukken, vertellen hoe enthousiast je bent over de functie en pijnpunten uit het gesprek kunnen verdedigen. Als zij bijvoorbeeld twijfelden over je kennis, dan kun je benoemen hoe leergierig je bent. Ik denk echter dat een dergelijke mail niet in elke situatie werkt. Bovendien kan het overdreven overkomen om direct na het gesprek een mail te sturen. Je kunt het erop wagen als de sfeer van het gesprek goed was. Hou in ieder geval de mail zo kort mogelijk en verstuur het minimaal 1 dag ná het gesprek.

15. Wat zijn de stomste dingen die je kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek?

Als werkgever vond ik oprechte aandacht voor mijn zaak het belangrijkste. De grootste no-go’s zijn voor mij: op je telefoon kijken, onderuit zakken op je stoel, niks weten over het bedrijf en totaal onvoorbereid binnen komen. Ook door het dragen van vieze of ongepaste kleding krijg ik direct een negatieve indruk. Kennis en ervaring kun je leren. Als er een klik is en je wilt er beide voor gaan, dan gaat het wel lukken. Maar met een ongeïnteresseerde houding kom je nergens binnen. Gelukkig ga jij dat niet doen nu je deze vragen over sollicitatiegesprekken goed hebt bestudeerd!

16. Wat zijn goede vragen om aan de werkgever te stellen tijdens het sollicitatiegesprek?

 1. Hoe ziet u dit bedrijf over 5 of 10 jaar? Wat verwacht u dat de belangrijkste ontwikkelingen zullen zijn?
 2. Waarom vindt u het fijn om bij dit bedrijf te werken?
 3. Waarom is deze functie beschikbaar?
 4. Wie hebben er voor mij gewerkt en wat waren hun beste eigenschappen?
 5. Hoe heeft deze functie zich ontwikkelt?
 6. Wat is de grootste uitdaging van deze baan en wat is het belangrijkste doel?

Ik vind deze 10 vragen om te stellen aan een recruiter van Careerwise ook heel goed.

Heb je nog meer vragen over sollicitatiegesprekken?

Kijk eens op mijn Pinterest-bord voor meer interessante blogs en artikelen om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
 • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
 • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.