Het begon vorig jaar al: de stijging in het aantal vacatures en de daling in werkzoekenden. Deze trend zet zich ook in 2022 door. Op dit moment zijn er méér vacatures dan werkzoekenden. Waarom is solliciteren dan zelfs in 2022 niet makkelijk? Dat ligt aan de vacatureteksten.
De droom van elke werkzoekende is uitgekomen. Er zijn méér vacatures dan werkzoekenden! Solliciteren is nog nooit zo makkelijk geweest als in 2022, zou je denken. Kwestie van even je LinkedIn-profiel bijwerken, een lullig motivatiebriefje in elkaar knutselen en binnen een week heb je een leuke baan. Zo simpel is het echter niet. Ik zal je laten zien welke haken en ogen er aan dit op het eerste gezicht utopische verhaal zitten.
Werkgevers, verlaag je eisen
3 jaar bureau-ervaring in een vacaturetekst voor starters, bieden vanáf 40 uur per week en maximaal 24 vakantiedagen. Dit zijn echte voorbeelden uit echte vacatureteksten geschreven voor millennials. Je weet wel, de grootste groep werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Als het aanbod hoger is dan de vraag, dan verwacht je dat de prijs zakt. Maar er is niks wat werkgevers laten zakken behalve misschien het salaris. Solliciteren is niet makkelijker geworden in 2022, omdat de ’toegangseisen’ niet zijn verlaagd. Misschien bij hele lege vijvers om in te vissen, zoals ICT-personeel en in de bouw, maar de rest moet het doen met dezelfde vage vacatureteksten als altijd.
Niks verandert voor de sollicitant
Deze tijd vraagt om alternatieven, zoals Jesse Geul mooi zegt. Een mooie aanleiding om te kappen met saaie vacatureteksten en het sollicitatiegesprek waar álles vanaf hangt, zeg ik. Bij hippe bedrijven doen ze tegenwoordig aan pingpongwedstrijden en escape rooms in plaats van sollicitatiegesprekken. Maar of dat nou een vooruitgang is… Als je een sollicitant in z’n broek wilt laten piesen van de spanning, dan moet je ‘m vooral in een escape room stoppen. Mijn oplossing? Iets met het relaxte kopje koffie van Aaltje en meerdere ontspannen ontmoetingen. Ik ben er nog over na aan het denken.
Waarom solliciteren zelfs in 2022 niet makkelijk is
Waarom ligt de bron van al het kwaad bij die vacatureteksten dan? Omdat een vacaturetekst de schrijver aan het denken zet. Wat heb ik nodig? Wat vraag ik van mijn sollicitant? Is dat realistisch in deze tijd? Zijn die 10 eisen echt nodig om deze functie uit te oefenen? Welke onbedoelde vooroordelen heb ik verwerkt in mijn tekst? Schrijf ik wel inclusief genoeg? Bestaat deze sollicitant wel? En wil ik die dan ook naar waarde betalen? Is dit dé manier om op zoek te gaan naar een nieuwe werknemer of bestaan er betere manieren? Door na te denken over je vacaturetekst, kan je in 2022 solliciteren makkelijker maken. Voor iedereen.
Verbeter de leesbaarheid van vacatures door selectief te zijn in je woordkeuze. Kies maximaal 5 talenten die een sollicitant moet hebben. Dat is inclusief ervaring en opleidingsniveau (indien relevant). Dat je enthousiast, flexibel of proactief moet zijn, snappen lezers heus wel.
Zo voorkom je dat je vacatureteksten er zo uitzien.

Betere vacatureteksten maken solliciteren makkelijker
Een vacaturetekst is niet een samenvatting van de persoon die hiervoor de functie heeft uitgeoefend. Een vacaturetekst is een nieuw begin. Schrijf maar eens op wat deze functie inhoudt, wat de doelen zijn, wat de uitdagingen zijn. Schrijf maar eens op waarom deze functie best lastig kan zijn. Schrijf maar eens op wat er wél leuk is aan deze job. Als je dat niet weet, ga dan terug naar start. Wat voegt deze positie eigenlijk toe? En waarom zou iemand dat bij dit bedrijf willen doen?
Ik help je graag
Ik snap dat het beantwoorden van al deze vragen best lastig is en veel tijd kost. Daarom kan jij rekenen op mijn expertise bij het laten schrijven van vacatureteksten. Ik schrijf niet alleen als een professionele en commerciële copywriter, maar vooral als ex-sollicitant en ex-werkloze. Omdat ik als geen ander begrijp waar een vacature aan moet voldoen om de aandacht te trekken van millennials. Zodat zij eindelijk in 2022 weten hoe het is om makkelijk te solliciteren.