Vandaag leg ik de veelgestelde vraag die ik kreeg als werkloze onder een vergrootglas. Ik snap namelijk helemaal dat je hier nieuwsgierig naar bent. Want als je werkloos bent en ineens zóveel vrije tijd hebt, wat doe je dan eigenlijk de hele tijd?

Oeps, dat was je baan. Je bent ontslagen, je contract is niet verlengd of je hebt zelf ontslag genomen. Dat is even schrikken, voor jou én je omgeving. Je zit nu misschien thuis op de bank je af te vragen wat je moet doen. Hoe ziet je toekomst eruit en hoe vind je een nieuwe baan? Maak je geen zorgen, ik help je er doorheen. Mijn allereerste advies is wat ik graag had willen horen toen ik voor het eerst werkloos werd. Luister niet naar wat je ouders en vrienden vinden van jouw nieuwe situatie. Voor iedereen betekent werkloosheid iets anders. Voor de één is het een tijd van rust en voor de ander een donkere periode in hun leven. Er is geen goed of fout. Het is jouw leven. Maak jouw keuzes. Wat heb jij zin om te doen als werkloze?

Take it easy

Mijn contract werd niet verlengd. Nadat ik de eerste schok te boven was gekomen, vond ik het eigenlijk niet zo erg. Na 7 maanden non-stop werken had ik heel erg behoefte aan tijd voor mezelf. Ik kon wel 100 dingen noemen die ik ging doen terwijl ik mijn laatste dagen aftelde bij mijn werk. Ik ging elke ochtend hardlopen. Mijn onderneming uitbouwen. Naailes nemen. Allemaal gezonde, nuttige activiteiten. Maar toen ik thuiskwam na mijn laatste dienst, was slapen het enige wat ik wilde. Telefoon uit, en in bed. En weet je? Dat was helemaal perfect. Het was precies wat ik nodig had. En toen ik na een week mijn bed weer uitklom, was ik gelukkig en uitgerust. Ik had mezelf weer gevonden en dat is de nuttigste tijdsbesteding die ik kan bedenken.

Laat de tijd los

Ons werkleven is erg gestructureerd: er is werktijd, vrije tijd en vakantie. Tijdens werktijd werk je, vrije tijd is voor jezelf en vakantie is een langere periode van vrije tijd om met indrukwekkende verhalen terug te keren naar werktijd. Snap je ‘m? Als je werkloos bent, dan valt die structuur helemaal weg. Veel mensen raken daarvan een beetje de kluts kwijt. We voelen ons dan schuldig als we bijvoorbeeld werktijd gebruiken als vrije tijd. Je ‘mag’ niet winkelen op dinsdagochtend of op vrijdagavond nog aan een sollicitatiebrief beginnen. Maar dat is natuurlijk onzin. Werkloosheid is hét moment om de vaste structuur los te laten en eens te bedenken welk ritme voor jou het beste werkt.

Wat je doet als je werkloos bent

Een van de fijnste dingen aan werkloosheid is dat jij je leven zo kunt indelen zoals jij het wilt. Je kunt weer je natuurlijke ritme volgen: vroeg of laat opstaan, vroeg of laat lunchen, vroeg of laat naar bed. De tijd en jouw leven is weer van jou. Je kunt doen wat goed voelt in plaats van dat je op voorbedachte tijden op de fiets moet zitten, moet lunchen en naar huis moet gaan terwijl je nog lekker in je flow zat. Er is zoveel meer in het leven dan werken, dus laat het werkritme compleet los. Je zult zien dat als je je nieuwe ritme gewend bent, je nooit meer terug wilt naar het volgen van het ritme van een ander. Het enige wat je écht moet doen als je werkloos bent (en daarvoor en daarna), is lief zijn voor jezelf. Nou, heb je een werkgever dat ooit horen zeggen?

De paradox van zinvol moeten doen

De druk om altijd iets te moeten doen (en dit vast te leggen op een social mediakanaal naar keuze), voelt zwaarder dan ooit op de schouders van de millennial. Dankzij de eindeloze mogelijkheden van het internet en goedkope vliegtickets, staat de deur naar de andere kant van de wereld 24/7 open. Er is geen excuus te bedenken waarom je niet constant zou werken aan je dromen en doelen, de ene cursus na de andere doet of een wereldreis boekt. Uitrusten mag alleen als je officieel op een sabbatical bent of aan een vreselijk mooi strand ligt (wel even fotobewijs aanleveren, alsjeblieft). Dat we zoveel kunnen is natuurlijk te gek, maar deze ontwikkeling is niet alleen maar positief. Dat blijkt uit de stijging in burn-outs en depressies bij voornamelijk jonge mensen. Altijd iets moeten doen of proberen beter te worden is eerder een vloek dan een zegen.

Een van de oplossingen is keuzes maken en prioriteiten stellen. Je kunt niet altijd alles doen en hebben op hetzelfde moment. Wat vind jij nú belangrijk? Wat voelt zinvol in jouw leven? Doe dat dan, en rust daarna. Dan doe je al genoeg. Meer dan dat hoef je niet te doen om vooruit te komen, beter te worden en het beste uit je leven te halen. Richt je op wat jij het belangrijkste vindt en laat de rest gaan. Pin je vooral niet vast op 1 ding. Wij en het leven veranderen altijd. Daarom mogen je doelen, waarden en normen ook veranderen.

Zinvolle bestedingen komen in alle vormen en maten

Je hebt geen baan nodig om zinvol werk te doen. Kies 2 of 3 dingen uit waar je graag aan wilt werken en maak een begin. Ervaar je schuldgevoelens omdat je niet werkt? Hou jezelf dan bezig. Verzin grote projecten waarmee je een week zoet bent. Geef jezelf ook tijd om te rusten, te verwerken, uit te slapen en te genieten van de nieuwe vrede in je hoofd en om je heen.

Hieronder vind je een aantal ideeën waar je aan zou kunnen beginnen. Halverwege switchen is absoluut toegestaan.

 • begin aan een opleiding of cursus.
 • start je eigen onderneming (krijg je een uitkering? Vraag dan eerst toestemming aan het UWV om je onderneming te beginnen!).
 • schrijf eindelijk het boek dat al jaren in je hoofd zit.
 • bezoek verre vrienden.
 • richt een goed doel op.
 • help je vrienden met een groot project.
 • hou een sabbatical.
 • vind een sportieve uitdaging en hou je daaraan.
 • doe een mega make-over in je huis.

Maar doe vooral wat jij nu wilt doen. Waar jij gelukkig van wordt. Hoe jij kunt voorkomen dat je je naar en negatief voelt. Kies jouw eigen leven. En werkloos zijn is daarvoor het perfecte nieuwe begin.

Is werken voor jou altijd zwaarder geweest dan voor anderen?

Dat herken ik. Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ging altijd stroef en zwaar. Hoe hard ik mijn best ook deed, ik belandde altijd in een conflict met de baas. Ik verveelde me vaak en vond mijn collega’s niet leuk. Ik voelde me alleen, enorm verveeld en alsof ik me als iemand anders moest voordoen op werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. Dit gebeurde niet omdat ik dom ben. Ik kan goed nadenken, heb veel kennis over mijn vak en kan mij goed concentreren. Ik ben het probleem niet. Het probleem is dat deze banen niet bij mij passen.

Als jij je herkent in mijn verhaal, dan is het tijd voor jou om je los te maken van de illusie dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Je zult op zoek moeten gaan naar een andere manier om geld te verdienen. En geloof me, zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent. Als je je inkomen op een leuke manier kunt verdienen, dan is zelfs werken leuk.

Dit e-book is voor jou als je:

 • vast zit in je carrière.
 • je doodongelukkig voelt met je werk.
 • geen uitweg meer ziet.
 • je schaamt voor wie je bent.
 • je schaamt omdat je niet ‘normaal’ bent.
 • niet weet wat je wilt in het leven.
 • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te worden.