meisje zonder werk - werkloos - blogafbeelding

Wat je de hele dag doet als je werkloos bent

Vandaag zet ik de meestgestelde vraag die ik kreeg als werkloze op een voetstuk. Hij is namelijk best nuttig en vooral heel logisch. Want als je werkloos bent en ineens zoveel tijd hebt, wat ga je er dan in godsnaam mee doen?

Natuurlijk gaat iedereen je vertellen wat jij zou moeten doen of wat hij zou doen met jouw tijd, maar het is jouw beslissing. Lig de hele dag op de bank. Ga uren naar de sportschool. Bak koekjes tot je erbij neervalt. Do whatever you like.

Behoeften eerst

Ik kon wel honderd dingen opnoemen die ik ging doen als ik vrij was toen ik mijn laatste dagen aftelde bij mijn vorige baan. Elke ochtend hardlopen. Mijn onderneming uitbouwen. Naailes nemen. Allemaal gezonde, nuttige activiteiten. Maar toen ik thuiskwam na mijn laatste dienst, was slapen het enige wat ik wilde. Uitgeput door de drama, verantwoordelijkheid en zeven maanden non-stop werken, deed ik mijn telefoon uit en al zeesterrend verdween ik tussen de dekens. En weet je? Dat was helemaal perfect. Het was precies wat ik nodig had. En toen ik na een paar weken weer op stond, was ik helemaal gelukkig en uitgerust. Ik had mezelf weer gevonden en dat is de nuttigste tijdsbesteding die ik kan bedenken.

We houden ons vast aan werkroutines die niet meer werken (als je niet meer werkt)

Ons werkleven bestaat uit hokjes: er is werktijd, vrije tijd en vakantie. Tijdens werktijd werk je, vrije tijd is voor jezelf en vakantie is een lange periode van vrije tijd waarbij het doel is om met indrukwekkende verhalen terug te keren naar werktijd. Ook als je werkloos bent, dan kun je je leven willen indelen in deze hokjes. Vind je het moeilijk om je eigen ding te doen overdag (vrij zijn tijdens werktijd)? En overdrijf je? Moet je ineens acht uur lang werken? Dat deed je op je werk toch ook niet. We houden ons dan vast aan routines die we juist lekker kunnen loslaten nu we niet meer om half negen op kantoor hoeven te zijn. Doe het zoals jij het wil. Wat jij nuttig vindt, wat goed voelt. Je bent werkloos, vier het!

Ja, ik ben werkloos

Laat het idee los dat je bepaalde dingen op een bepaald moment moet doen. Je leven is helemaal vrij om het naar jouw smaak in te vullen. Dat is nou juist zo fijn als je werkloos bent. Plan je leven in volgens je eigen natuurlijke ritme: ochtendmensen beginnen vroeg en avondmensen slapen lekker uit bijvoorbeeld. Of niet. Geniet van alle tijd die je niet meer verspilt aan irritante mails en reizen. Je leven is van weer van jou. Besteed het zoals jij het zinvol acht.

Dat is lief

Laat het werkritme los. Er is zoveel meer in het leven dan werken en het is absoluut niet de enige manier om een nuttig leven te leiden. Als je depressief wordt van op de bank zitten, kom er dan van af. Als je depressief wordt van je eindeloze takenlijst, rust uit. Er is niets wat je moet doen, alleen wat jij jezelf op legt. Hou een dagboekje bij met je gedachtes en activiteiten als je merkt dat je je niet lekker voelt. Praat erover. Het enige wat je echt móét doen als je werkloos bent (en daarvoor en daarna), is lief zijn voor jezelf.

Wat deed jij toen je werkloos was? Of wat zou jij doen? Herken je de schuldgevoelens?
Werkloos? Geen paniek!

Relax babe, het komt het allemaal goed. Dat leer ik je in mijn e-book Werkloos. Hierin staat alles wat je moet weten als je voor het eerste werkloos raakt. 11 sprankelende pagina’s vol praktische tips, inspirerend advies en natuurlijk maken we ook wat grappen. Werkloosheid moet wel leuk blijven.

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden

Want iedereen heeft een beetje inspiratie nodig, ook mensen zonder werk.

Weer solliciteren? Ik help je graag
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 56

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven