meisje zonder werk - werkloos - blogafbeelding

Wat je doet als je werkloos bent

Vandaag leg ik de meestgestelde vraag die ik kreeg als werkloze onder een vergrootglas. Hij is namelijk best nuttig en vooral heel logisch. Want als je werkloos bent en ineens zoveel tijd hebt, wat ga je er dan in godsnaam mee doen?

Oeps, dat was je baan. Je bent ontslagen, je contract is niet verlengd of je hebt zelf ontslag genomen. Dat is even schrikken, voor jou en je omgeving. Je zit nu misschien thuis op de bank je af te vragen wat je in moet gaan doen. Maar maak je geen zorgen, ik help je er doorheen. Voor iedereen betekent werkloosheid iets anders. Voor de één is het een tijd van rust en voor de ander een donkere periode in het leven. Er is geen goed of fout. Laat los wat je ouders of vrienden vinden. Het is niemand anders leven dan het jouwe. Maak jouw keuzes. Waar heb jij zin in? 

Take it easy

Ik kon wel honderd dingen opnoemen die ik ging doen zodra ik vrij was, toen ik mijn laatste dagen aftelde bij één van mijn werkervaringen. Elke ochtend hardlopen. Mijn onderneming uitbouwen. Naailes nemen. Allemaal gezonde, nuttige activiteiten. Maar toen ik thuiskwam na mijn laatste dienst, was slapen het enige wat ik wilde. Uitgeput door de drama, verantwoordelijkheden en zeven maanden non-stop werken, deed ik mijn telefoon uit en al zeesterrend verdween ik tussen de dekens. En weet je? Dat was helemaal perfect. Het was precies wat ik nodig had. En toen ik na een paar weken weer uit bed klom, was ik gelukkig en uitgerust. Ik had mezelf weer gevonden en dat is de nuttigste tijdsbesteding die ik kan bedenken.

Laat het los

Ons werkleven is erg gestructureerd: er is werktijd, vrije tijd en vakantie. Tijdens werktijd werk je, vrije tijd is voor jezelf en vakantie is een langere periode van vrije tijd om met indrukwekkende verhalen terug te keren naar werktijd. Aha. Als je werkloos bent, dan is die structuur weg en raken veel mensen de klus kwijt. We voelen ons schuldig als we werktijd gebruiken als vrije tijd. Je ‘mag’ niet winkelen op dinsdagochtend of op vrijdagavond nog aan een essay beginnen. Dit geeft aan in welke mate bepaalde regels vastzitten in ons systeem. Maar het is nu tijd om er uit te breken.

Wat je doet als je werkloos bent

Het fijne aan werkloosheid is dat jij je leven kan indelen zoals jij het wilt. Je kunt weer je natuurlijke ritme volgen: vroeg of laat opstaan, vroeg of laat lunchen, vroeg of laat naar bed. Je leven is weer van jou. De tijd is weer van jou.

Er is zoveel meer in het leven dan werken. Laat het werkritme los. Je kunt het nu zo doen zoals jij het wilt. Als je depressief wordt van op de bank zitten, kom er dan van af. Als je moe wordt van je eindeloze takenlijst, rust dan uit. Er is niets wat je moet doen, alleen wat jij jezelf oplegt. Het enige wat je écht moet doen als je werkloos bent (en daarvoor en daarna), is lief zijn voor jezelf. Nou, heb je een werkgever dat ooit horen zeggen?

De paradox van zinvol moeten doen

De druk om altijd iets te moeten doen, voelt zwaarder dan ooit op onze schouders. Dankzij de eindeloze mogelijkheden van het internet, sociale media en goedkope vliegtickets, staat de wereld open. Er is geen valide reden of excuus te bedenken waarom je niet constant zou kunnen werken aan je dromen en doelen, de ene cursus na de andere kan doen of out of the blue een wereldreis boekt. Dat deze ontwikkeling niet alleen maar positief is, blijkt uit de stijging in burn-outs en depressies bij voornamelijk jonge mensen. Altijd iets moeten doen en altijd beter worden, is niet altijd goed voor de mens. 

Maak een keuze. Wat vind jij belangrijk? Wat vind jij zinvol voor jouw leven? Doe dat dan, en rust daarna. Dan doe je al genoeg. Meer dan dat hoef je niet te doen om vooruit te komen, beter te worden, het beste uit je leven te halen. Richt je op wat jij het belangrijkste vindt en laat de rest gaan.

Zinvolle bestedingen komen in alle vormen en maten

Je hebt geen baan nodig om zinvol werk te doen. Kies twee of drie dingen uit waar je graag aan wilt werken en maak een begin. Ervaar je schuldgevoelens omdat je niet werk? Hou jezelf dan bezig. Verzin grote projecten waarmee je een week zoet bent. Geef jezelf ook tijd om te rusten, te verwerken, uit te slapen en stiekem te genieten van de nieuwe vrede in je hoofd en om je heen.

Hieronder vind je een aantal ideeën waar je aan zou kunnen beginnen. Halverwege switchen is toegestaan.

  • begin aan een opleiding of cursus
  • start je eigen onderneming (krijg je een uitkering? Vraag dan eerst toestemming aan het UWV om je onderneming te beginnen!)
  • schrijf eindelijk het boek dat al jaren in je hoofd zit
  • bezoek verre vrienden
  • richt een goed doel op
  • help je vrienden met een groot project
  • hou een sabbatical
  • vind een sportieve uitdaging en hou je daaraan

Maar doe vooral wat jij nu wilt doen. Waar jij gelukkig van wordt. Hoe jij kunt voorkomen dat je je naar en negatief voelt. Kies jouw eigen leven. En werkloos zijn is daarvoor het perfecte nieuwe begin.

Werkloos? Geen paniek!

In mijn e-book gratis Werkloos leer ik je omgaan met je nieuwe status: een persoon zonder werk. Spannend? Eng? PANIEK? Relax babe, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering (WW) aan? En wat kun je en wat moet je doen als je werkloos bent? De antwoorden vind je in deze dertien sprankelende pagina’s vol praktische tips en inspirerend advies. Werkloosheid moet wel leuk blijven. Download het e-book gratis via de roze knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden

Want iedereen heeft een beetje inspiratie nodig, ook mensen zonder werk.

Weer solliciteren? Ik help je graag
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Berichten gemaakt 57

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven