Vandaag leg ik de meestgestelde vraag die ik kreeg als werkloze onder een vergrootglas. Ik snap namelijk helemaal dat je hier nieuwsgierig naar bent. Want als je werkloos bent en ineens zóveel vrije tijd hebt, wat doe je dan eigenlijk de hele tijd?

Oeps, dat was je baan. Je bent ontslagen, je contract is niet verlengd of je hebt zelf ontslag genomen. Dat is even schrikken, voor jou én je omgeving. Je zit nu misschien thuis op de bank je af te vragen wat je moet doen als je werkloos bent. Hoe ziet je toekomst eruit en hoe vind je een nieuwe baan? Maak je geen zorgen, ik help je er doorheen. Mijn allereerste advies is: luister niet naar wat je ouders en/ of vrienden vinden van jouw nieuwe situatie. Voor iedereen betekent werkloosheid iets anders. Voor de één is het een tijd van rust en voor de ander een donkere periode in hun leven. Er is geen goed of fout. Het is jouw leven. Maak jouw keuzes. Wat ga jij doen om van deze tijd een fijne tijd te maken?

Take it easy

Mijn contract werd niet verlengd. Nadat ik de eerste schok te boven was gekomen, vond ik het eigenlijk niet zo erg. Na 7 maanden non-stop werken had ik behoefte aan tijd voor mezelf. Ik kon wel 100 dingen noemen die ik ging doen terwijl ik mijn laatste dagen aftelde bij mijn werk. Ik ging elke ochtend hardlopen. Mijn onderneming uitbouwen. Naailes nemen. Allemaal gezonde, nuttige activiteiten. Maar toen ik thuiskwam na mijn laatste dienst, was slapen het enige wat ik wilde. Telefoon uit, en in bed. En weet je? Dat was helemaal perfect. Het was precies wat ik nodig had. En toen ik na een week mijn bed weer uitklom, was ik gelukkig en uitgerust. Ik had mezelf weer gevonden en dat is de nuttigste tijdsbesteding die ik kan bedenken.

Laat de tijd los

Ons werkleven is erg gestructureerd: er is werktijd, vrije tijd en vakantie. Tijdens werktijd werk je, vrije tijd is voor jezelf en vakantie is een langere periode van vrije tijd met als doel om met indrukwekkende verhalen terug te keren naar werktijd. Snap je ‘m? Als je werkloos bent, dan valt die structuur helemaal weg. Veel mensen raken daarvan een beetje de kluts kwijt. We voelen ons dan schuldig als we bijvoorbeeld werktijd gebruiken als vrije tijd. Je ‘mag’ niet winkelen op dinsdagochtend of op vrijdagavond aan een sollicitatiebrief beginnen. Maar dat is natuurlijk onzin. Werkloosheid is hét moment om de vaste structuur los te laten en eens te bedenken welk ritme voor jou het beste werkt.

Wat je doet als je werkloos bent

Een van de fijnste dingen aan werkloosheid is dat jij je leven zelf kunt indelen. Je kunt weer je natuurlijke ritme volgen. De tijd en het leven zijn weer van jou. Je kunt doen wat goed voelt in plaats van dat je op voorbedachte tijden op de fiets moet zitten, moet lunchen en naar huis moet gaan terwijl je nog lekker in je flow zat. Er is zoveel meer in het leven dan werken, dus laat het werkritme compleet los. Je zult zien dat als je aan je nieuwe ritme gewend bent, je nooit meer terug wilt naar het volgen van het ritme van een ander. Het enige wat je écht moet doen als je werkloos bent (en daarvoor en daarna), is lief zijn voor jezelf. Nou, heb je een werkgever dat ooit horen zeggen?

De paradox van zinvol moeten doen

De druk om altijd iets te moeten doen (en dit vast te leggen op een social mediakanaal naar keuze), voelt zwaarder dan ooit op de schouders van de millennial. Dankzij de eindeloze mogelijkheden van het internet en goedkope vliegtickets, staat de deur naar de andere kant van de wereld 24/7 open. Er is geen excuus te bedenken waarom je niet constant zou werken aan je dromen en doelen, de ene cursus na de andere doet of een wereldreis boekt. Uitrusten mag alleen als je officieel op een sabbatical bent of aan een vreselijk mooi strand ligt (wel even fotobewijs aanleveren, alsjeblieft). Dat we zoveel kunnen is natuurlijk te gek, maar deze ontwikkeling is niet alleen maar positief. Dat blijkt uit de stijging in burn-outs en depressies bij millennials. Altijd iets moeten doen of proberen beter te worden is eerder een vloek dan een zegen.

Wat je kunt doen als je werkloos bent

Je hebt geen baan nodig om zinvol werk te doen. Kies 2 of 3 dingen uit waar je graag aan wilt werken en maak een begin. Ervaar je schuldgevoelens omdat je niet werkt? Geef jezelf tijd om te rusten, te verwerken, uit te slapen en te genieten van de nieuwe vrede in je hoofd en om je heen.

Hieronder vind je een aantal ideeën waar je aan zou kunnen beginnen. Halverwege switchen is absoluut toegestaan.

 • begin een (online) opleiding of cursus. Om je bezig te houden én het staat mooi op je cv.
 • start je eigen onderneming. Krijg je momenteel een ww-uitkering omdat je ontslagen bent? Vraag dan eerst toestemming aan het UWV om je onderneming te beginnen. Hiervoor heb je een business plan nodig en een afspraak.
 • ook leuk: een sportieve challenge. 30 dagen elke dag hardlopen, 60 squats in 60 minutes… Dit is het ideale tijdstip om jezelf sportief uit te dagen. Lekker je hoofd leegmaken!
 • schrijf eindelijk het boek dat al jaren in je hoofd zit. Nu heb je de tijd om uren achter de computer te zitten en je boek te starten.
 • bezoek (verre) vrienden en familie. Staat er genoeg geld op je rekening voor een vakantie? Boek dan een reis naar familieleden of verre vrienden die ver weg wonen. Een mooie gelegenheid om jezelf te onderdompelen in een nieuwe cultuur en nieuwe ervaringen op te doen. Je hebt nu toch even geen verplichtingen. Let op: krijg je een ww-uitkering? Dan moet je doorgeven aan het UWV dat je op vakantie gaat.
 • word vrijwilliger. Er zijn zoveel mensen die jouw hulp kunnen gebruiken. Kijk eens op NL voor elkaar voor een eenmalige of een langdurige klus.
 • move that bus! Doe een fijne make-over in je huis. Lekker opruimen, declutteren, schoonmaken en herinrichten. Zodat als je straks aan je nieuwe baan begint, je home office er stralend uitziet.

Maar doe vooral wat jij nu wilt doen. Kies jouw eigen leven. En werkloos zijn is daarvoor het perfecte nieuwe begin.

Wat je niet moet doen als je werkloos bent

 • De hele dag op de bank hangen. Oké, de eerste week kan het. Maar daarna is het echt tijd om weer wat te gaan doen. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Neem een voorbeeld aan de opties hierboven.
 • Je routine vergeten. Des te moeilijker wordt het om straks weer vroeg op te staan en laat thuis te komen. Natuurlijk mag je nu genieten van langzame ochtenden en langere avonden. Maar probeer er een beetje bij te blijven en normale dagelijkse dingen te doen.
 • Toegeven aan diepvriespizza’s, ongezonde snacks en alcohol. Let op je gezondheid. Als je minder lekker in je vel zit, dan ga je vaak ongezonder eten. Eet gezond, drink genoeg water en beweeg. Dan voel je je gegarandeerd beter over jezelf en je situatie.
 • Geld uitgeven waar je later spijt van krijgt. Als je werkloos raakt, dan verandert je inkomen. Maak een helder overzicht van je financiën. Hoeveel uitkering krijg je en waar ga je dat aan besteden? Is het slim om het terugbetalen van je studieschuld stop te zetten? Of om andere vaste lasten tijdelijk te verlagen? Een overzicht van je financiële situatie creëren als je werkloos bent, geeft rust.
 • Jezelf heel zielig vinden. Iedereen is weleens werkloos. Kop op, je komt er wel overheen. Hoe leuk was die baan nou echt? 😉
 • Het aan niemand vertellen dat je werkloos bent. Dat is een heel slecht idee! Je kunt wel wat extra steun en sociaal contact gebruiken in deze tijd. Verwaarloos dus niet je vriendschappen, want je hebt ze ook straks weer nodig als je het weer superdruk hebt met je nieuwe baan.

E-BOOK: een ‘how-to-guide’ voor mensen die niet meer willen werken.

Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ik kreeg vaak conflicten met mijn werkgever, terwijl ik normaal nooit ruzie heb. Ik verveelde me soms en vond mijn collega’s niet leuk. Ik had altijd het idee dat ik me als iemand anders moest voordoen op mijn werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. En dat gebeurde elke keer, jarenlang.

Pas na 5 jaar realiseerde ik mij dat ik niet het probleem ben. Het is niet mijn schuld dat het nooit goed ging. Deze banen passen gewoon niet bij mij. Ik moest op zoek naar een andere manier van werken.

Herken jij je in mijn verhaal? Stop dan met denken dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Geloof me: zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer de hele tijd als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent.

Dit e-book is voor jou als je:

 • vast zit in je carrière.
 • je doodongelukkig voelt met je werk.
 • je schaamt voor wie je bent.
 • niet weet wat je wilt in het leven.
 • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te zijn.