Ben jij werkloos en vraag je jezelf af: wat nu? Stop met je schuldig voelen en gun jezelf pauzes, vakanties en cadeautjes. Zo blijf je happy unemployed, vertelt arbeidspsycholoog Inge.

Vorige week deelde ik mijn eerste inhoudelijke blog van de #happyunemployed reeks. Ik stond stil bij het belang van het ondernemen van leuke activiteiten die energie geven als je werkloos bent. Eén van de meest gehoorde opmerkingen als ik vertel over mijn visie op werkloosheid, is: ‘ja, maar Inge, als ik leuke dingen doe, dan voel ik me zo schuldig!’ En dat snap ik. Veel werkzoekenden zitten namelijk helemaal niet als een zoutzak op de bank. Die zouden het liefst gisteren bij hun nieuwe baan begonnen zijn. Maar harder werken resulteert vaak niet in het sneller vinden van een leuke baan. Sterker nog, meestal werkt het juist negatief!

Werkloos en nu?

Je solliciteert volop, zit uren achter je computer en netwerkt je een ongeluk. Maar het resultaat blijft helaas uit. Je hebt geen sollicitatiegesprek in je agenda staan of je hebt de juiste vacature nog niet gevonden. En dan moet je ineens ‘leuke dingen’ gaan doen? Waarom dan? Zou mijn advies niet juist moeten zijn om nóg harder te solliciteren? Om een extra netwerkgesprek in te plannen in plaats van met een boekje in de zonnige tuin te gaan zitten? Of een sollicitatie te maken voor een functie die je wel oké vindt? Is dat niet beter dan een extra groot rondje te gaan lopen met de hond? Nee, absoluut niet. Ik zal het je uitleggen.

Vergelijk jezelf met een topsporter

Je kunt het zoeken naar werk vergelijken met topsport. Een topsporter traint een aantal uren per dag, waarna hij zich richt op herstel. Deze tactiek zou jij ook mogen hanteren bij het solliciteren.

Laten we eens kijken naar de gemiddelde dag van een topsporter: deze persoon traint een aantal uren per dag, misschien in 1 lange, of 2 korte sessies en besteedt de rest van de dag aan herstel. Op deze manier kan het lijf herstellen en worden nare blessures voorkomen. Dit patroon zou jij als werkzoekende ook moeten hanteren, zodat je vermoeidheid en blessures (in de vorm van frustratie, moedeloosheid en demotivatie) kunt voorkomen. Beiden – topsport en solliciteren – hebben een lange aanloop en je moet veel oefenen om op de juiste momenten te kunnen pieken. Concreet betekent dit dat je redelijk wat sollicitaties verstuurt (de lange aanloop en het oefenen) om uiteindelijk tijdens een sollicitatiegesprek (het juiste moment) te kunnen pieken.

Zorg goed voor jezelf

Ben je te fanatiek bezig met het uitzetten van sollicitaties (de aanloop en het oefenen) dan heb je te weinig energie over om uiteindelijk te kunnen pieken. Het is dus van vitaal belang dat je goed voor jezelf zorgt tijdens je zoektocht naar werk. Na een ochtendje werken aan je sollicitaties is het goed om te herstellen. Dit kun je realiseren door dingen te doen die energie geven. Inderdaad: het doen van leuke dingen! Dat is geen ‘spijbelen, uitkering trekken of lui zijn’, dat is goed voor jezelf zorgen.

Werkloos en wat nu doen? Nou, genieten!

Dus, de volgende keer dat je met een boekje in de tuin zit en een vaag, knagend schuldgevoel voelt opkomen, zeg dan tegen jezelf: ik ben hard aan het werken aan mijn herstel. Het is goed zo. Ik ben werkloos en dat is prima.Het is niet: werkloos en nu? Het is: ik mag genieten, ik mag opladen, zodat ik morgen weer met frisse moed verder kan. Ga er maar eens mee oefenen. Het werkt echt!

Liefs, Inge

Inge Hulshof is arbeids- en organisatiepsycholoog. Inge helpt werkzoekenden hun dromen te (her)ontdekken en geeft middels trainingen, workshops of één op één gesprekken handvatten om weer vol positiviteit te solliciteren. Ook iets voor jou? Neem vrijblijvend contact op met Inge voor een inspiratiegesprek.

E-BOOK: een ‘how-to-guide’ voor mensen die niet meer willen werken.

Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ik kreeg vaak conflicten met mijn werkgever, terwijl ik normaal nooit ruzie heb. Ik verveelde me soms en vond mijn collega’s niet leuk. Ik had altijd het idee dat ik me als iemand anders moest voordoen op mijn werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. En dat gebeurde elke keer, jarenlang.

Pas na 5 jaar realiseerde ik mij dat ik niet het probleem ben. Het is niet mijn schuld dat het nooit goed ging. Deze banen passen gewoon niet bij mij. Ik moest op zoek naar een andere manier van werken.

Herken jij je in mijn verhaal? Stop dan met denken dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Geloof me: zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer de hele tijd als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent.

Dit e-book is voor jou als je:

  • vast zit in je carrière.
  • je doodongelukkig voelt met je werk.
  • je schaamt voor wie je bent.
  • niet weet wat je wilt in het leven.
  • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te zijn.