Ben jij werkloos en vraag je jezelf af: wat nu? Stop met je schuldig voelen en gun jezelf pauzes, vakanties en cadeautjes. Zo blijf je happy unemployed, vertelt arbeidspsycholoog Inge.

Vorige week deelde ik mijn eerste inhoudelijke blog van de #happyunemployed reeks. Ik stond stil bij het belang van het ondernemen van activiteiten die energie geven, waar je van kunt opladen. Kortom: het doen van leuke dingen. Een van de meest gehoorde opmerkingen als ik hier over vertel is ‘Ja, maar Inge, als ik dat doe… dan voel ik me zo schuldig’. En dat snap ik. Veel werkzoekenden zouden namelijk het liefst gisteren nog aan de slag gaan.

Werkloos en nu?

Je solliciteert volop, zit uren achter je computer, netwerkt je een ongeluk. Maar het resultaat blijft helaas uit. En dan moet je ineens ‘leuke dingen’ gaan doen. Waarom dan? Zou mijn advies niet juist moeten zijn om nóg harder te solliciteren? Om een extra netwerkgesprek in te plannen in plaats van met een boekje in de tuin te gaan zitten? Of een sollicitatie te maken voor een functie die allicht passend zou kunnen zijn in plaats van te wandelen met de hond? Neen. Absoluut niet.

Vergelijk jezelf met een topsporter

Een topsporter traint een aantal uren per dag, waarna hij zich richt op herstel. Deze tactiek zou jij ook mogen hanteren om oversolliciteren te voorkomen

Je kunt het zoeken naar werk vergelijken met topsport. Beiden hebben een lange aanloop en je moet veel oefenen om zo op de juiste momenten te kunnen pieken. Concreet betekent dit dat je redelijk wat sollicitaties verstuurt (de lange aanloop en het oefenen) om uiteindelijk tijdens een gesprek (het juiste moment) te kunnen pieken. Oké, dus solliciteren is topsport.

Laten we eens kijken naar de gemiddelde dag van een topsporter: deze persoon traint een aantal uren per dag, misschien in 1 lange, of 2 korte sessies en besteedt de rest van de dag aan herstel. Op deze manier kan het lijf herstellen en kunnen overtraining en nare blessures worden voorkomen. Dit patroon zou jij als werkzoekende ook moeten hanteren, zodat je oversolliciteren (jup, bij deze is dat een woord) en blessures (in de vorm van frustratie, moedeloosheid en demotivatie) kunt voorkomen.

Goed voor jezelf zorgen is geen spijbelen, uitkering trekken of lui zijn

Ben je te fanatiek bezig met het uitzetten van sollicitaties (de aanloop en het oefenen) dan heb je te weinig energie over om uiteindelijk te kunnen pieken. Het is dus van vitaal belang dat je goed voor jezelf zorgt tijdens je zoektocht naar werk. Na een ochtendje werken aan je sollicitaties is het goed om te herstellen. Dit kun je realiseren door dingen te doen die energie geven. Inderdaad: het doen van leuke dingen! Dat is geen ‘spijbelen, uitkering trekken of lui zijn’, dat is goed voor jezelf zorgen.

Genieten mág!

Dus, de volgende keer dat je met een boekje in de tuin zit en een vaag, knagend schuldgevoel voelt opkomen, zeg dan tegen jezelf: ik ben hard aan het werken aan mijn herstel. Het is goed zo. Ik ben werkloos en ik ben hard op zoek naar werk. Het is niet: werkloos en nu? Het is: ik mag genieten, ik mag opladen, zodat ik morgen weer met frisse moed verder kan. Ga er maar eens mee oefenen. Het werkt echt!

Liefs, Inge

Inge Hulshof is arbeids- en organisatiepsycholoog. Inge helpt werkzoekenden hun dromen te (her)ontdekken en geeft middels trainingen, workshops of één op één gesprekken handvatten om weer vol positiviteit te solliciteren. Ook iets voor jou? Neem vrijblijvend contact op met Inge voor een inspiratiegesprek.

Is werken voor jou altijd zwaarder geweest dan voor anderen?

Dat herken ik. Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ging altijd stroef en zwaar. Hoe hard ik mijn best ook deed, ik belandde altijd in een conflict met de baas. Ik verveelde me vaak en vond mijn collega’s niet leuk. Ik voelde me alleen, enorm verveeld en alsof ik me als iemand anders moest voordoen op werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. Dit gebeurde niet omdat ik dom ben. Ik kan goed nadenken, heb veel kennis over mijn vak en kan mij goed concentreren. Ik ben het probleem niet. Het probleem is dat deze banen niet bij mij passen.

Als jij je herkent in mijn verhaal, dan is het tijd voor jou om je los te maken van de illusie dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Je zult op zoek moeten gaan naar een andere manier om geld te verdienen. En geloof me, zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent. Als je je inkomen op een leuke manier kunt verdienen, dan is zelfs werken leuk.

Dit e-book is voor jou als je:

  • vast zit in je carrière.
  • je doodongelukkig voelt met je werk.
  • geen uitweg meer ziet.
  • je schaamt voor wie je bent.
  • je schaamt omdat je niet ‘normaal’ bent.
  • niet weet wat je wilt in het leven.
  • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te worden.