Je wilt een nieuwe baan. En hoe eerder, hoe beter! Goed nieuws: daarvoor hoef je niet eens van de bank af te komen. Zo ga je razendsnel van werkloos naar een nieuwe baan.

Je bent werkloos en dus weer op zoek naar een nieuwe baan. Of misschien wil je niet meer werken, maar je vindt dat het moet of het helpt je dichterbij je doelen te komen. Maak je geen zorgen, ik help je zo snel mogelijk van werkloos naar een nieuwe baan.

Schrijf je in voor vacaturewebsites

De allereerste stap om snel een nieuwe baan te vinden, is om een alert in te stellen op vacaturewebsites. Zo laat je passende vacatures naar jou toe komen, in plaats van andersom. Dat scheelt je veel tijd en energie. Echter, voordat je dat kunt doen, moet je eerst weten waar jij naar zoekt. Stel jezelf allerlei vragen om daarachter te komen, zoals: in welke branche wil jij werken? Hoe hoog moet het salaris zijn om je droomleven te ondersteunen? Wat is je maximale reisafstand? Werk je graag thuis of liever op kantoor? Werk je graag in een team of alleen? Wat vond je fijn aan je vorige banen en wat juist nooit meer? Schrijf al je bevindingen op en gebruik het als een guideline om goede vacature-alerts in te stellen.

Het is heel belangrijk om eerst gedetailleerd vast te stellen welke baan je zoekt. Dat mag best wat tijd kosten. Op deze manier richt je je focus en energie alleen op banen die je echt leuk vindt en die jou gaan helpen om te groeien naar jouw ideale leven. Zo vind je sneller een nieuwe baan.

Hoe minder vacatures, hoe beter

De volgende stap is om je alleen te abonneren op vacaturewebsites die speciaal voor jouw branche zijn. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, want je wilt toch je kansen spreiden? Dat is eigenlijk niet waar. Het mantra is juist: hoe minder vacatures, hoe beter! Als je goed weet wat je wilt, dan richt je je pijlen op maar 1 echt leuke baan. 1 baan is immers genoeg, je zoekt er meestal niet 3.

Vacaturewebsites die zich richten op 1 type branche, geven vaak meer opties voor zoekfilters dan standaard zoekmachines. En hoe meer filters je kunt inzetten, hoe sneller je die ene leuke baan vindt. Daarnaast is het een ideale netwerktool. Je vindt hier compacte lijsten van bedrijven die werkzaam zijn in jouw sector. Zie jij een leuk bedrijf waarvoor je zou willen werken, maar heeft het op dit moment geen geschikte vacatures? Schrijf dan een open sollicitatie, benader de vacaturehouder via LinkedIn of volg het bedrijf op sociale media zodat je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe vacatures. Kijk hier voor een lijstje van de beste vacaturewebsites.

Laat anderen de beste vacatures voor jou vinden

Jij bent waarschijnlijk niet de enige die wil dat je snel van werkloos naar een nieuwe baan gaat. Je ouders, je vrienden of je ex-collega’s hopen ook dat jij snel weer aan de slag kan bij een superleuke baan. Bovendien willen zij jou daar maar al te graag mee helpen. En daar kan jij dankbaar gebruik van maken. Dat doe je zo: vraag je netwerk om een vacature – waarvan zij denken dat het profiel goed bij jou past – voor te dragen. De spelregels? De vacature moet recent zijn en het allerliefst kennen ze al iemand die daar werkt. Moet je eens opletten hoe snel je dan binnen bent!

Supersnel van werkloos naar een nieuwe baan

Hoe pak je dit aan? Je kunt dit doen via een bericht op je sociale media, dat je begint met willen jullie mij helpen bij het vinden van mijn droombaan? Eerst beschrijf je 3 tot 5 ‘must haves’ die jouw droombaan moet hebben, zoals de dagelijkse verantwoordelijkheden, de branche, de maximale reistijd of het aantal uren per week. Ten tweede geef je 3 tot 5 ‘ nice to haves’. Dit zijn jouw voorkeuren, waardoor de vacature helemaal perfect voor jou zou zijn. Denk aan veel of weinig samenwerken of meer dan de standaard 25 vakantiedagen.

Stel je eens voor dat 60% van je vrienden, familie en kennissen één vacature aan je doorstuurt. Dan heb je moeiteloos een prachtige lijst van tientallen vacatures gecreëerd. Kies vervolgens de 10 leukste vacatures uit de lijst en ga aan de slag!

Gebruik LinkedIn voor solliciteren, netwerken en profileren

Gebruik jij LinkedIn nog niet om makkelijk werk te vinden, om te netwerken-in-pyjama of meer opdrachten te generen? Begin er dan nu mee. LinkedIn is het enige en beste sociale netwerk dat minstens 4 geweldige features in één medium combineert. Je vindt er:

  • een handig overzicht van allerlei vacatures (klik op het koffertje in de zwarte balk bovenaan).
  • een enorm netwerk in jouw (droom)branche. Schroom niet om contact te leggen met mensen waar je iets van kunt leren of waar je iets van wilt! Bijna iedereen legt graag contact op LinkedIn en praat nog liever over hun baan.
  • ruimte om jezelf te profileren als de expert van jouw vakgebied.
  • heel veel gratis tips om beter te solliciteren. Zoek maar op #solliciteren, #solliciterenkunjeleren of op #vacature. En volg natuurlijk Meisje zonder werk voor originele sollicitatietips!

Ik schreef een uitgebreid artikel over solliciteren via LinkedIn. Begin hiermee als je snel een mooi LinkedIn-profiel wilt maken!

Abonneer je op fijne nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven zijn een fijne manier om op de hoogte te blijven van vacatures bij je favoriete bedrijven of van trends in de wereld van solliciteren. Mijn favoriete vacaturenieuwsbrieven komen van Vacturevia, Duurzame vacaturebank, Green jobs en Wetalent.nl. Sommige brieven lees ik helemaal, van andere scan ik alleen de vacatures.

Solliciteer onder je niveau

Waarom zou je de meest indrukwekkende baan moeten hebben? Zou je niet ook leuk kunnen werken in een baan onder je niveau? Maakt het jezelf niet altijd zo moeilijk. Hoeft helemaal niet. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je verveelt op je werk, maar je hoeft niet altijd voor het hoogst haalbare te gaan. Als je er eenmaal een tijdje werkt, kun je altijd nog herrie gaan schoppen en vragen om meer uitdaging.

Maak contact met recruiters

Waar recruiters zich vroeger bewogen op mysterieuze wijze in de nacht als vampiers of juist superhelden, zijn ze nu voluit in het daglicht te spotten. Er zijn er momenteel zó veel! Voor elke branche en voor elk type werk zijn er wel recruiters te vinden. En weet wat het allermooiste is? Ze zijn op zoek naar jou. Je hoeft ze alleen maar te attenderen op je bestaan. Zoek recruiters via LinkedIn die in jouw werkgebied werken en vraag ze of ze werk voor jou weten.

Word ondernemer

Oké, dit is niet de allermakkelijkste of allersnelste manier om van werkloos naar een nieuwe baan te gaan. Maar het is wel een goede en reële optie als je – zoals ik – van baan naar baan zwerft en je je nergens op je plek voelt. Als je weet wat je wilt en je weet wat je kunt, dan kan je het net zo goed zelf gaan doen. Volg voorbereidende cursussen op de website van de Kamer van Koophandel en zoek mensen op die ondernemer zijn in jouw vakgebied. Hoe pakken zij het aan? Hoeveel verdienen zij ermee? Is het goed te doen of een enorme uitdaging? Wat zijn hun geheimen? En als je er dan vervolgens een goed gevoel over hebt, ga er dan voor!

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

  • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
  • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
  • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
  • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
  • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
  • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.