Je wilt een nieuwe baan. En hoe eerder, hoe beter! Goed nieuws: daarvoor hoef je niet eens van de bank af te komen. Zo ga je razendsnel van werkloos naar een nieuwe baan.
Je bent werkloos en dus weer op zoek naar een nieuwe baan. Of misschien wil je niet meer werken, maar je vindt dat het moet of het helpt je dichterbij je doelen te komen. Maak je geen zorgen, ik help je zo snel mogelijk van werkloos naar een nieuwe baan.
inhoudsopgave
Schrijf je in voor vacaturewebsites
De allereerste stap om snel een nieuwe baan te vinden, is om een alert in te stellen op vacaturewebsites. Zo laat je passende vacatures naar jou toe komen, in plaats van andersom. Dat scheelt je veel tijd en energie. Echter, voordat je dat kunt doen, moet je eerst weten waar je naar zoekt. Stel jezelf de volgende vragen:
- in welke branche wil jij werken?
- hoe hoog moet het salaris zijn om je droomleven te financieren?
- wat is je maximale reisafstand?
- werk je graag thuis of liever op kantoor?
- werk je graag in een team of alleen?
- wat vond je fijn aan je vorige banen
- wat wil je nooit meer doen?
Werkloos naar een nieuwe baan
Schrijf al je bevindingen op. Gebruik jouw antwoorden als een checklist om vacature-alerts in te stellen en te controleren of vacatures bij jou passen. Het is belangrijk om eerst gedetailleerd te weten welke baan je zoekt. Inhoudelijk, maar vooral ook wat past bij het leven dat je wilt leiden. Dat mag best wat tijd kosten. Zo vind je een uitdagende baan die je na 4 maanden nog steeds leuk vindt.
Hoe minder vacatures, hoe beter
De volgende stap is om je alleen te abonneren op vacaturewebsites die speciaal voor jouw branche zijn. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, want je wilt toch je kansen spreiden? Nee, als je snel een baan zoekt, dan wil je dat juist niet. Hoe minder vacatures, hoe beter! 1 baan is immers genoeg, je zoekt er meestal niet 3.
Vacaturewebsites die zich richten op 1 branche, geven vaak meer opties voor zoekfilters dan standaard zoekmachines. En hoe meer filters je kunt inzetten, hoe sneller je die ene leuke baan vindt. Daarnaast is het een ideale netwerktool. Je vindt hier compacte lijsten van bedrijven die werkzaam zijn in jouw sector. Zie jij een leuk bedrijf waarvoor je zou willen werken, maar heeft het op dit moment geen geschikte vacatures? Schrijf dan een open sollicitatie, benader de vacaturehouder via LinkedIn of volg het bedrijf op sociale media zodat je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe vacatures. Dit zijn de beste vacaturewebsites in Nederland.
Laat anderen de beste vacatures voor jou vinden
Jij bent waarschijnlijk niet de enige die wil dat je snel van werkloos naar een nieuwe baan gaat. Je ouders, je vrienden of je ex-collega’s hopen ook dat jij snel weer aan de slag kan. Bovendien willen zij jou graag helpen. Daar kan jij dankbaar gebruik van maken. Dat doe je zo: vraag je netwerk om een vacature voor jou voor te dragen. De spelregels? De vacature moet recent zijn en het allerliefst kennen ze al iemand die daar werkt.
Stel je eens voor dat 60% van je vrienden, familie en kennissen 1 vacature aan je doorstuurt. Dan heb je moeiteloos een lijst van tientallen vacatures gecreëerd. Kies vervolgens de 10 leukste vacatures uit de lijst en ga aan de slag!
Supersnel van werkloos naar een nieuwe baan zoeken
Hoe pak je dit aan? Je kunt dit doen via een bericht op je sociale media, dat je begint met willen jullie mij helpen bij het vinden van mijn droombaan? Eerst beschrijf je 3 tot 5 ‘must haves’ die jouw droombaan moet hebben, zoals de dagelijkse verantwoordelijkheden, de branche, de maximale reistijd of het aantal uren per week. Ten tweede geef je 3 tot 5 ‘ nice to haves’. Dit zijn jouw voorkeuren, waardoor de vacature helemaal perfect voor jou zou zijn. Denk aan veel of weinig samenwerken of meer dan de standaard 25 vakantiedagen.
Gebruik LinkedIn voor solliciteren, netwerken en profileren
Gebruik jij LinkedIn nog niet om makkelijk werk te vinden of om te netwerken in je pyjama? Begin er dan nu mee. Op LinkeIn vind je:
- een handig overzicht van allerlei vacatures (klik op het koffertje in de zwarte balk bovenaan).
- een enorm netwerk in jouw (droom)branche. Schroom niet om contact te leggen met mensen waar je iets van kunt leren of waar je iets van wilt. Bijna iedereen legt graag contact op LinkedIn en praat gemakkelijk over hun werk.
- ruimte om jezelf te profileren als de expert van jouw vakgebied.
- heel veel gratis tips om beter te solliciteren. Zoek maar op #solliciteren, #solliciterenkunjeleren of op #vacature.
Abonneer je op relevante nieuwsbrieven
Via nieuwsbrieven blijf je op de hoogte van vacatures bij je favoriete bedrijven en trends in de wereld van solliciteren. Mijn nieuwsbrieven komen van Vacturevia, Duurzame vacaturebank, Green jobs en Wetalent.nl. Sommige brieven lees ik helemaal, bij andere scan ik alleen de vacatures.
Solliciteer onder je niveau
Maakt het jezelf niet altijd zo moeilijk. Waarom zou je nu de meest indrukwekkende baan moeten hebben? Misschien is een baan onder je niveau soms best een goed idee. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je verveelt op je werk, maar je hoeft niet altijd voor het hoogst haalbare te gaan. Als je er eenmaal een tijdje werkt, kun je altijd vragen om meer uitdaging of met eigen initiatieven komen.
Maak contact met recruiters
Waar recruiters zich vroeger bewogen op mysterieuze wijze in de nacht, zijn ze nu voluit in het daglicht te spotten. Er zijn er momenteel zó veel! Voor elke branche en voor elk type werk zijn er wel recruiters te vinden. En weet je wat het allermooiste is? Ze zijn op zoek naar jou. Je hoeft ze alleen maar te attenderen op je bestaan. Zoek recruiters via LinkedIn die in jouw werkgebied werken en vraag ze of ze werk voor jou hebben.
Word ondernemer
Oké, dit is niet de allermakkelijkste of allersnelste manier om van werkloos naar een nieuwe baan te gaan. Maar het is wel een goede en reële optie als je – zoals ik – van baan naar baan zwerft en je je nergens op je plek voelt. Als je weet wat je wilt en je weet wat je kunt, dan kan je het net zo goed zelf gaan doen. Volg voorbereidende cursussen op de website van de Kamer van Koophandel en maak connecties met mensen die ondernemer zijn in jouw vakgebied. Hoe pakken zij het aan? Hoeveel verdienen zij ermee? Is het goed te doen of een enorme uitdaging? Wat zijn hun geheimen? Als je na al deze gesprekken een heleboel meer weet en er een goed gevoel over hebt, ga er dan voor!
E-book: Succesvol solliciteren voor millennials
Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.
Dit gratis e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?
Je leert:
- al mijn sollicitatiegeheimen.
- hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
- een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
- mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
- hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
- het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.
In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.

