Werkloos? Weer of nog steeds geen werk? Relax. Ik leg je precies uit wat je moet doen, niet hoeft te doen en hoe je er een van de leukste periodes van je leven van maakt.

Toen ik voor de eerste keer werkloos werd, schoot de paniek naar mijn keel. Wat moet ik nu doen met de rest van mijn leven? Wat moet ik allemaal regelen? Hoe betaal ik nu mijn rekeningen? Wat ga ik zeggen tegen mijn moeder? Nadat de initiële paniek gezakt was, zocht ik online naar de praktische en financiële gevolgen van werkloos zijn. Ik kon een uitkering aanvragen bij het UWV, ik schroefde mijn uitgaven terug en friste mijn LinkedIn-pagina op. Check, dat gedeelte was geregeld. En toen? Toen begon pas het moeilijkste deel van werkloos zijn.

Lockdown

Als rasechte perfectionist en control freak had ik het kunnen verwachten, de strengheid waarmee ik mijn eigen acties als werkloze zou beoordelen. Toch had ik gehoopt dat mijn werkloosheid meer als een vakantie zou voelen dan betekenisloze detentie. Mijn leven voelde ineens compleet zinloos zonder werk, alsof ik geen betekenis en waarde meer had in de maatschappij. En daar voelde ik me dan weer zó schuldig. Ik raakte verlamd van het nietsdoen, waardoor ik niks meer ondernam. En ik putte mezelf uit met verwarrende gedachtes, de eindeloze zoektocht naar jobs en het nachtelijke strafwerk dat ik mezelf gaf omdat ik nog steeds geen baan had gevonden. Ik had niet meer de energie om mezelf een schop onder mijn kont te geven en wat leuks te gaan doen. Wist ik toen maar dat werk zoeken gewoon topsport is!

Het is niet mijn schuld dat ik werkloos ben

Later realiseerde ik me dat mijn schuldgevoel voortkwam uit boosheid. Ik was zo boos op mezelf, op mijn werkgever en op de wereld. Dat alles niet ging zoals ik het wilde, dat vond ik gruwelijk pijnlijk. Maar de enige die ik kon straffen, was mijzelf. Dus werd ik mijn eigen mikpunt, het zwarte schaap. Ik trok de teugels strak op mijn leven en wilde overal controle over hebben, alsof ik daarmee het ontslag kon terugkeren. Natuurlijk had dit totaal geen zin. Ik voelde me vreselijk en schreef er alles behalve betere sollicitatiebrieven door. Er was rationeel gezien geen enkele reden om mezelf zo hard te straffen. Pas na een aantal maanden drong het tot me door dat ik mezelf ontzettend in de weg zat. Dat ik juist die controle op een positieve manier kon inzetten, door positieve gedachtes te denken en leuke dingen te ervaren bijvoorbeeld. Mijn leven ligt in mijn handen. In plaats van mezelf te pesten, kon ik mezelf ook heel blij maken. Binnen een paar weken vond ik een nieuwe baan.

Vakantie/werkloos

2 jaar verder en ik schrijf gidsen om werkloosheid in een positief daglicht te stellen. Ik heb zoveel geleerd van de tijd dat ik geen werk had. Ik weet nu hoe ik mezelf moet vermaken en hoe ik zelfstandig geld kan verdienen. Werkloosheid heeft me geleerd hoe ik mezelf uit een diep dal kan trekken. Het leven kan geweldig zijn, ook zonder werk, zonder de maatschappelijk ‘jij bent succesvol’ stempel. Ik red het wel. En als ik het kan, dan kan jij het ook.

Werkloos? Geen paniek!

In mijn gratis e-book Werkloos leer ik je omgaan met je nieuwe maatschappelijke status: een persoon zonder werk. Geen paniek! Relax, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering aan? Welke dingen móét je doen als je werkloos bent? En welke dingen hoef je lekker helemaal niet meer te doen? De antwoorden op deze vragen en meer vind je op 1 van de 13 sprankelende pagina’s van Werkloos. Werkloosheid moet wel leuk blijven. Download het e-book via onderstaande knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden:

Weer solliciteren? Ik help je graag