meisje zonder werk - werkloos - blogafbeelding

Werkloos? Geen paniek! Zo deal je ermee.

Werkloos? Weer of nog steeds geen werk? Relax. Ik leg je precies uit wat je moet doen, niet hoeft te doen en hoe je er een beetje plezier in houdt.

Toen ik voor de eerste keer werkloos werd, schoot de paniek naar mijn keel. Wat moet ik nu doen met de rest van mijn leven? Wat moet ik allemaal regelen? Wat ga ik vertellen tegen mijn moeder? Hoe betaal ik nu mijn rekeningen? Het koste me een paar uurtjes uitzoekwerk om achter het financiële en praktische deel van werkloos zijn te komen. Ik mocht een uitkering aanvragen bij het UWV, ik schroefde mijn uitgaven terug en friste mijn LinkedIn pagina op. En toen? Toen begon pas het moeilijke deel.

Lockdown

Als rasechte perfectionist en control freak had ik het kunnen verwachten, de strengheid waarmee ik mijn eigen acties zou beoordelen. Toch had ik gehoopt dat mijn werkloosheid meer als een vakantie zou voelen dan betekenisloze detentie. Omdat ik niet werkte, had ik het idee dat mijn leven was veranderd in een moeras vol doelloosheid. En daar voelde ik me zó schuldig over. Ik raakte verlamd van het nietsdoen. En uitgeput van verwarrende gedachtes, de eindeloze zoektocht naar jobs en het nachtelijke strafwerk dat ik mezelf gaf omdat ik nog steeds geen baan had gevonden. In de tussentijd moest ik zo zuinig mogelijk leven. Alles wat geld zou kunnen kosten was verboden. Ik ging de deur niet meer uit. Zelfs zo geliefde bezoekjes aan kringloopwinkels werden nu een ‘gevaar’. Met vrienden eten ook. Stel je voor dat ze uit eten wilden gaan!

Ik ben niet schuldig

Later realiseerde ik me dat mijn schuldgevoel voortkwam uit boosheid. Ik was zo boos op mezelf, op mijn werkgever, op de wereld. Dat alles niet ging zoals ik het wilde, dat vond ik gruwelijk pijnlijk. Maar de enige die ik kon straffen, was mijzelf. Dus werd ik mijn eigen mikpunt, het zwarte schaap. Ik trok de teugels strak op mijn eigen leven, alsof ik daarmee het ontslag kon terugkeren. Natuurlijk had dit totaal geen zin. Ik voelde me vreselijk en schreef er alles behalve betere sollicitatiebrieven door. Er was rationeel gezien geen enkele reden om mezelf zo hard te straffen. Het drong tot me door dat mijn humeur, mijn dagindeling en daarmee mijn hele leven in mijn eigen handen lag. Op dezelfde manier als dat ik het heel zwaar kon maken voor mezelf, had ik ook de macht om te genieten van mijn vrije tijd.

Vakantie/werkloos

Twee jaar verder en ik schrijf gidsen om werkloosheid in een positief daglicht te stellen. Ik heb zoveel geleerd van de tijd dat ik geen werk had om me mee te vermaken, om mijn gedachtes mee op te vullen en me maandelijks te voorzien van geld. Ik heb geleerd hoe ik mezelf uit een diep dal kan trekken en er weer iets van kan maken. Hoe het leven leuk kan zijn, ook zonder werk, zonder de maatschappelijk ‘jij bent succesvol’ stempel. Ik red het wel. En als ik het kan, dan kan jij het ook.

Werkloos? Geen paniek!

In mijn e-book gratis Werkloos leer ik je omgaan met je nieuwe status: een persoon zonder werk. Spannend? Eng? PANIEK? Relax babe, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering (WW) aan? En wat kun je en wat moet je doen als je werkloos bent? De antwoorden vind je in deze dertien sprankelende pagina’s vol praktische tips en inspirerend advies. Werkloosheid moet wel leuk blijven. Download het e-book gratis via de roze knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden

Want iedereen heeft een beetje inspiratie nodig, ook mensen zonder werk.

Weer solliciteren? Ik help je graag
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Berichten gemaakt 59

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven