Vorige week beschreef ik waarom je je schuldig kunt voelen als je werkloos bent. Als je geen werk hebt, dan kun je net zo zinvol bezig zijn als iemand met werk. Sterker nog, waarschijnlijk bereik je meer op een dag dan de gemiddelde kantoorslaaf. Met deze tips ben je productief zónder werk.

Voor de een is het een zomer vol festivals of de uitgelezen kans om een wereldreis te maken. Voor de ander is het een periode vol financiële zorgen en keuzestress. Iedereen zit in een andere situatie wanneer werkloosheid op de deur klopt. Daarom beleeft iedereen het op zijn eigen manier. Voor iedereen die zinvol bezig wil zijn zonder werk, zijn er genoeg opties. Wat productief is, verschilt natuurlijk. Het huishouden oppakken voor je gezin, een studie volgen of vrijwilligerswerk doen. Wedden dat jij je veel nuttiger kunt maken dan de gemiddelde werknemer?

Pak een project op

In de eerste paar dagen na je laatste werkdag, heb je waarschijnlijk nog niet echt zin om een groot project op te pakken. Je zit misschien nog vol frustraties, irritatie, vragen of onzekerheden. Je voelt je moe, slap en zit niet lekker in je vel. Nu heb je afleiding nodig in de vorm van een behapbaar project. Wat zijn kleine projecten die al die tijd zijn blijven liggen, terwijl jij aan het werk was? Het uitruimen van je kledingkast? Het inrichten van je nieuwe huis? Lekker sporten? Begin bijvoorbeeld met een room make-over, een nieuw recept uitproberen of moestuinieren. Zinvol bezig zijn, geeft je afleiding en energie. Wedden dat je je daarna een stuk beter voelt?

Hou je werkroutine aan

Als je jong, slim en werkloos bent, kun je je snel een loser voelen. Je vraagt je af wat ook alweer jouw toegevoegde waarde is aan de maatschappij. Heb je die wel als je geen werk hebt? Wat ga je doen om zinvol bezig te zijn zonder werk? Wat moet er van mij terecht komen? Krijg je last van dit soort gedachtes, hou dan je werkroutine aan. Dat betekent op tijd opstaan, ontbijten, aankleden en werken. De eerste paar uur van de dag richt je in zoals altijd. Dat geeft houvast. Geniet daarna van een gezonde lunch. In de middag ga je iets anders doen. Het huishouden, een klus oppakken of sporten. Hopelijk haalt deze routine de druk ervan af. In de avond en in het weekend is er ruimte voor leuke dingen en ontspannen. Wie weet, misschien mag je dat over een paar weken wel elke dag van jezelf.

Doe leuke dingen

Een begrijpelijk gevolg van werkloos zijn, is dat je boos bent op jezelf. Tenminste, zo was het voor mij. Ik was zó boos dat ik mijn werk was ‘verloren’. Maar mijn werkgever en de wereld kon ik niet straffen. Dus richtte ik die woede op mezelf. Ik mocht geen leuke dingen meer doen, want ik zat constant in de geldbesparenmodus. Daarmee maakte ik het alleen maar erger voor mezelf. Ik had geen afleiding meer, zag mijn vrienden minder en mijn humeur werd er ook niet beter op. Ik had alleen nog mezelf en mijn oneindige zoektocht naar een leuke baan.

Daarom zou ik alle nieuwe werklozen van harte aanbevelen leuke dingen te blijven doen. Er is niks zo productief als jezelf gelukkig maken. Dat verbetert namelijk ook je kansen op een leuke baan. Het heeft geen zin om 24/7 vacaturewebsites af te struinen. Als je elke werkdag van 9 tot 12 uur vacatures zoekt (elke dag een andere website bijvoorbeeld), motivatiebrieven schrijft en je LinkedIn-profiel update, dan ben je lekker bezig. En ’s middags en in het weekend heb je tijd voor leuke dingen. Trakteer jezelf maar eens. Natuurlijk verdien je dat.

Ontmoet nieuwe mensen

Hoe heerlijk zou het zijn om de hele dag in pyjama The Sims te spelen? Dat mag natuurlijk best af en toe, maar je komt er weinig leuke banen tegen. Waar je die dan wel tegenkomt? In je netwerk! Ga naar buiten, ga lekker sporten en begin aan een nieuwe hobby. Filosofeer met iedereen die je tegenkomt over jouw ideale baan. Mensen helpen altijd graag. Wie weet wie zij kennen of wat zij voor werk doen.

Jij bent niet je werk

“Hoi, ik ben Jantine en ik ben recruiter.” Als je het heel vaak zegt, ga je het vanzelf geloven. Maar je bent natuurlijk nooit je baan geweest. Je was een persoon mét een baan. En nu eentje zonder werk. Dat betekent niet dat jij bent veranderd, alleen je situatie om je heen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Er zijn namelijk veel leukere, waardevollere en belangrijkere dingen om te doen dan werken. Wedden dat jij méér zinvol bezig bent zonder werk dan de meeste kantoorratten?

Zinvol bezig zijn zonder werk

Besteed geen tijd aan zorgen maken over de toekomst. Alles kan gebeuren. Sterker nog, alles zal misgaan, uit je handen vallen, mooier worden dan je verwacht had en minder een ‘big deal’ zijn dan eerst. Je weet het niet en je kunt het niet weten. De enige tijd die we hebben, is nu. Dit moment. En ‘de toekomst’ dan? Ach die knutselen we zelf in elkaar door de beslissingen die wij nu maken. Dus doe nu wat je wil dat later wordt. Doe nu wat goed voelt, wat je leuk vindt. Je hebt alleen nu de touwtjes in handen. Maak je het nu goed, dan is het later ook goed.

Geen paniek!

In mijn gratis e-book Werkloos leer ik je omgaan met werkloosheid. Relax, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering (WW) aan? Welke dingen móét je doen als je werkloos bent? En welke dingen hoef je lekker níét te doen? Download het e-book via onderstaande knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden:

Weer solliciteren? Ik help je graag