Blogafbeelding Meisje zonder werk- Wat je doet als je werkloos bent

Hoe blijf je zinvol bezig zonder werk?

Vorige week beschreef ik waarom je je schuldig kunt voelen als werkloze over je ‘nutteloze’ dagbesteding. Nu je weet dat dat echt niet hoeft, kan je je zorgen loslaten. Met deze tips ben je zinvol bezig zonder werk.

Voor de één is het een zomer vol festivals of de uitgelezen kans om een wereldreis te maken, voor de ander is het een periode vol zorgen en keuzestress. Iedereen heeft een andere aanleiding om werkloos te zijn en geeft er dus een eigen betekenis aan. Daardoor is het nutteloos om waarde te hechten aan wat je ouders, vrienden of je Facebook-volgers vinden van je nieuwe werksituatie. Het is jouw leven. En of je zinvol wilt zijn, dat is ook jouw keus. Goed nieuws: zinvolle bestedingen komen in alle vormen en maten. Dat maakt het makkelijk om zinvol bezig te zijn zonder werk.

Ruim aanbod

De makkelijkste manier om zinvol bezig te zijn, is door te beginnen aan een project. Van hardlopen tot het hele huis paars verven: het is heerlijk om gewoon bezig te zijn. Het geeft je werkloosheid richting – zeker in de eerste periode waarin je je misschien begint te vervelen. Doe iets wat je altijd al hebt willen doen, of waar je je helemaal in kunt storten. Halverwege switchen is toegestaan. Hier zijn een paar ideeën:

  • begin aan een opleiding of cursus
  • start je eigen onderneming
  • schrijf eindelijk het boek dat al jaren in je hoofd zit
  • bezoek verre vrienden
  • richt een goed doel op
  • help je vrienden met een groot project
  • hou een sabbatical
Hou je werkroutine aan

Werklozen zitten meestal niet met biertje op de bank te zappen. Toch kun je je snel een loser voelen, vooral als je het idee hebt dat je niet zinvol bezig bent zonder werk. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, maar het gebeurt soms gewoon. Ben je bang dat je leven nergens heen gaat? Dat het helemaal misgaat met je? Hou je dan vast aan je werkroutine. Op tijd opstaan geeft je houvast, net als een duidelijke verdeling tussen werktijd en vrije tijd. Kleed je ook aan, werk hard aan je to do lijst en geniet van een welverdiende gezonde lunch. Neem vrij in de avonden en in het weekend. Je hebt immers goed gewerkt. Hopelijk haalt de werkroutine de druk voor je ervan af. Je kunt zelfs een mentale vakantie nemen, als dat nodig is om jezelf toe te staan rust te nemen en series in bed te kijken.

Doe leuke dingen

Een begrijpelijk gevolg van werkloos zijn is dat je boos bent op jezelf. Tenminste, zo was het voor mij. Ik was zo boos dat ik op de een of andere manier mijn werk was ‘verloren’. Maar mijn werkgever en de wereld kon ik niet straffen. Dus werd ik mijn eigen mikpunt, het zwarte schaap. Ik trok de teugels strak op mijn eigen leven, alsof ik daarmee het ontslag kon terugkeren. Ik deed geen leuke dingen meer en daardoor maakte ik alles nog erger. Er was geen afleiding meer. Ik had alleen mezelf nog en mijn oneindige zoektocht naar een leuke baan. Alsof de hele dag solliciteren nog niet erg genoeg was, had ik mezelf ook nog opgescheept met een onverbeterlijk boos en verdrietig humeur. Zie daar mee eens een zinvolle bestemming voor te vinden.

Daarom zou ik alle nieuwe werklozen van harte aanbevelen leuke dingen te blijven doen. Er is niks zo zinvol als jezelf vrolijk houden. Dat verbetert namelijk ook je kansen op een leuke baan. Weiger je schuldig te voelen voor je ontslag. Natuurlijk heb je misschien wat fouten gemaakt, maar dat overkomt de beste. Het heeft geen zin om 24/7 de nationale vacaturebank af te struinen. Als je elke werkdag van 9 tot 12 uur vacatures zoekt (elke dag een andere website bijvoorbeeld), motivatiebrieven schrijft en je LinkedIn profiel update, dan ben je lekker bezig. En ’s middags en in het weekend heb je alle tijd voor leuke dingen. Trakteer jezelf maar eens. Natuurlijk verdien je dat.

Ga naar buiten

Ik kan niks verleidelijkers bedenken dan de hele dag in pyjama The Sims 4 spelen, maar het voelt allesbehalve zinvol. Je komt er ook weinig banen tegen. Ga naar buiten. Ga sporten, wandelen of op het terras zitten. Kleed je leuk aan, hou je ogen open en praat met iedereen. Filosofeer over je droombaan. Blijf naar je karateles gaan en de woensdagavond-dartavond. Je weet nooit wie of wat je tegenkomt.

Meisje zonder werk

“Hoi, ik ben Jantine en ik ben recruiter.” Als je het heel vaak zegt, ga je het vanzelf geloven. Maar je bent natuurlijk nooit je baan geweest, je was een persoon met een baan. En nu een meisje of een jongen zonder werk. En daar hoef je je niet voor te schamen. Er zijn namelijk veel leukere, waardevollere en belangrijke dingen om te doen dan werken. Wedden dat jij veel zinvoller bezig bent dan de meeste kantoorratten?

De toekomst is nu

Besteed geen tijd aan zorgen maken over de toekomst. Alles kan gebeuren. Sterker nog, alles zal mis gaan, uit je handen vallen, mooier worden dan je verwacht en minder een ‘big deal’ zijn dan eerst. Je weet het niet en je kunt het niet weten. De enige tijd die we hebben, is nu. Dit moment. De toekomst, die knutselen we zelf in elkaar door de overwegingen die we nu maken. Dus doe nu wat je wil dat later wordt. Doe nu wat goed voelt, wat je leuk vindt. Je hebt alleen nu de touwtjes in handen. Maak je het nu goed, dan is het later ook goed.

Werkloos? Geen paniek!

In mijn gratis e-book Werkloos leer ik je omgaan met je nieuwe maatschappelijke status: een persoon zonder werk. Spannend? Eng? PANIEK? Relax babe, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering aan? En welke dingen kun je en welke dingen móét je doen als je werkloos bent? Deze antwoorden en meer praktische tips vind je op een van de dertien sprankelende pagina’s van Werkloos. Werkloosheid moet wel leuk blijven. Download het e-book via de roze knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden:
Weer solliciteren? Ik help je graag

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.