Je hoeft niet te wachten tot je baas je jouw droombaan geeft. Er zijn zoveel kleine dingen die je nu al kunt doen om jouw leven te verbeteren. Nu vast beginnen met jouw droomleven leven? Ik geef je praktische tips.

Als kind verwacht je dat al je fantasieën uitkomen op een dag. Later. Als magie. Je twijfelt er niet aan. Pas als je volwassen bent, merk je dat niets vanzelf gaat. Dat je altijd zelf de kar moet trekken als je iets voor elkaar wilt te krijgen. Dat je zelf gezond moet eten, zelf moet sporten en zelf actief moet solliciteren. Als je volwassen ben, dan blijkt dat er niks ‘magisch’ is aan het leven. En elke keer als je net alles op de rit hebt, probeert het leven je hoogstpersoonlijk en opzettelijk te dwarsbomen.

Het begint met dankbaarheid

Ik weet niet of het typisch Nederlands is, of gewoon kenmerkend voor mensen die nooit erger hebben meegemaakt. Maar tjonge jonge wat zijn we goed in zeuren, klagen en miepen. Waarom gaan 90% van onze gesprekken over het slechte weer, de lange uren op kantoor of een vervelende partner? Waarom vinden we elkaar leuker als we een gezamenlijke vijand hebben dan een gezamenlijke vriend? Probeer maar eens een uur lang alleen over positieve dingen te praten, het is echt een uitdaging.

Zeuren we omdat we eigenlijk niks hebben ‘echts’ om over te klagen? Het privilege om een (blanke) rijke Nederlander te zijn, tilt ons level van geluk naar een niveau die anderen misschien nooit bereiken. Natuurlijk gebeuren er ook vreselijke dingen in dit land – op nationaal en persoonlijk vlak. Maar niemand kan ontkennen dat wij het vergeleken met de rest van de wereld ontzettend goed hebben. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Ik kan ze voor je opnoemen, maar het is veel beter als je dat zelf doet. Wat zijn de geweldige dingen die jij nu al hebt in je leven? Ik daag je uit om minstens 30 fantastische dingen of personen op te schrijven waar jij dankbaar voor bent.

Focus op wat wél goed gaat

Merkte je dat het benoemen van 30 positieve dingen steeds gemakkelijker werd? Bij nummer 1 tot 5 verschijnt er nog een maar in je hoofd. “Ik heb een dak boven mijn hoofd, maar… ik heb een vervelende huisgenoot.’ Maar die maar ebt steeds verder weg als je doorgaat. De truc om je droomleven te leiden en gelukkig te zijn, is – simpel gezegd – deze maar uit te zetten. En dat kan iedereen bereiken, als je maar goed oefent. Het begint met elke dag dankbaar te zijn voor de dingen die je nu hebt, zonder te denken aan alle dingen die beter kunnen. Ga maar eens een week lang elke dag opschrijven wat je geweldig vindt aan je leven. Ik durf te wedden dat je je heel gelukkig voelt die week.

Dichterbij je droomleven

Wil je leren je gedachtes te beheersen? Wil je weten hoe je negatieve gedachtes ombuigt naar positieve gedachtes en niet langer alles hoeft te geloven wat je brein je vertelt? Lees dan The Power Of Now (De kracht van het NU) van Eckhart Tolle. Dit boek heeft eerlijk waar mijn leven veranderd. Ik weet nu waarom mijn brein problemen verzint en mij negatieve gedachtes voedt. Bovendien heeft Tolle me geleerd vrede te voelen, zonder dat alles in mijn leven tiptop in orde hoeft te zijn. Ik herken negatieve opvulgedachtes en kan ze makkelijk laten gaan, zonder dat ze impact hebben op mijn stemming. Dit boek is 100% aanrader!

Hoe ver ben jij met jouw droomleven?

We willen een perfect huis, de perfecte baan, leuke (fluffy) kinderen en fantastische relaties. En we willen het snel. Hoe eerder, hoe beter. We kunnen niet wachten tot we dit station bereikt hebben! Gek genoeg staat het concept van razendsnelle verandering lijnrecht tegenover waar de mens zich het meest vertrouwd bij voelt: onze gewoontes en dagelijkse patronen. De meeste mensen zijn creatures of habit. We verstoppen ons liever in onze vertrouwde grot dan dat we de enge buitenwereld betreden. Verandering maakt ons zenuwachtig, angstig en prikkelbaar. Dat betekent niet dat we verandering moeten vermijden. Verandering is het enige constante in deze wereld en het zorgt ervoor dat we ons kunnen ontwikkelen. Maar het hoeft dus niet nu meteen al allemaal anders. Daarmee vergeet je namelijk het échte doel: vandaag al gelukkig worden met wat je nu hebt.

Kies je droomleven uit

In mijn e-book Nooit meer werken gaan we samen op zoek naar jouw droomleven. Ik stel je vragen over 4 grote thema’s: woonsituatie, geld, relaties en gezondheid. Het is niet erg als je niet precies weet wat je wilt bereiken in de toekomst. Door er veel over na te denken, kom je daar vanzelf achter. En natuurlijk mag je toekomstbeeld elk moment weer veranderen, bijvoorbeeld wanneer er iets groots gebeurt in je leven. Hieronder staan een paar stellingen die je kunt gebruiken als inspiratie.

Woonsituatie

 • ik woon in het mooiste land op aarde, namelijk…
 • ik voel me het best in de stad.
 • in mijn grote moesttuin verbouw ik mijn eigen groentes en kruiden.
 • ik woon dichtbij …

Geld

 • mijn droombaan is …
 • ik ga met pensioen als ik … jaar oud ben.
 • als ik heel veel geld heb, dan ga ik …
 • geld vind ik niet belangrijk. Daarom doe ik … om de huur/ hypotheek te betalen.

Relaties

 • mijn partner(s) en ik hebben een fijne, veilige relatie.
 • ik zie mijn vrienden elke …
 • het is voor mij makkelijk om nieuwe vrienden te maken.
 • om te zorgen dat ik een goede relatie heb met mijn familie, doe ik …

Gezondheid

 • om gezond te blijven, doe ik …
 • ik eet graag …
 • ik maak tijd voor self care in de vorm van…
 • ik zorg goed voor mezelf door …

Slow and steady

Nu je weet hoe je droomleven er ongeveer uitziet, kun je de eerste stappen gaan zetten. Begin met kleine veranderingen, dingen die je vandaag of morgen kunt doen. Denk aan je kledingkast opruimen, hardloopschoenen aanschaffen of een vast bedrag per maand overmaken naar je spaarrekening. Richt je op wat je nu al kunt doen om je huidige leven te verbeteren, in plaats van je vast te houden aan een droombeeld: later als ik groot ben, dan heb ik dit allemaal. Het leven is nu en het wacht niet op je als je treuzelt om beslissingen te maken. Grote stappen en snelle verandering klinken cool, maar de kans is groot dat je zult afhaken. Als je zo snel mogelijk je droomleven wilt bereiken, dan is slow and steady the way to go.

Ik zou liever niet werken, als ik een keuze had.

Dat herken ik. Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ging altijd stroef en zwaar. Hoe hard ik mijn best ook deed, ik belandde altijd in een conflict met de baas. Ik verveelde me vaak en vond mijn collega’s niet leuk. Ik voelde me alleen, enorm verveeld en alsof ik me als iemand anders moest voordoen op werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. Dit gebeurde niet omdat ik dom ben. Ik kan goed nadenken, heb veel kennis over mijn vak en kan mij goed concentreren. Ik ben het probleem niet. Het probleem is dat deze banen niet bij mij passen.

Als jij je herkent in mijn verhaal, dan is het tijd voor jou om je los te maken van de illusie dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Je zult op zoek moeten gaan naar een andere manier om geld te verdienen. En geloof me, zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent. Als je je inkomen op een leuke manier kunt verdienen, dan is zelfs werken leuk.

Dit e-book is voor jou als je:

 • vast zit in je carrière.
 • je doodongelukkig voelt met je werk.
 • geen uitweg meer ziet.
 • je schaamt voor wie je bent.
 • je schaamt omdat je niet ‘normaal’ bent.
 • niet weet wat je wilt in het leven.
 • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te worden.