Mijn zoektocht naar geluk - Meisje zonder werk, poster

Mijn zoektocht naar geluk: (g)een baan maakt niet gelukkig

Als je kunt aanwijzen wat jou blij maakt, dan ben je voor altijd gelukkig. Toch? Tot je leven verandert, je prioriteiten verschuiven en je alles weer opnieuw mag uitzoeken. Dit is mijn eindeloze zoektocht naar geluk, anno eind 2019.

We zijn op zoek naar een andere manier om het te doen. We hoeven er niet te veel over te praten, want ik zeg wat jij denkt en jouw zucht is de mijne. Het kost maar één briljant idee, één gedurfde stap, die sprong in het diepe waar ik mijn hele leven al naar verlang. Alles op de kop, tegen alle stromingen in. Dat is wie ik ben. 

Zoals we het nu doen, jonge tweeverdieners, vinden we het niet leuk genoeg. Het werkende leven en de oorlog om een koophuis voelt als een blok beton aan de enkel van wat het leven kan zijn. We willen zekerheid én vrijheid. Stabiliteit én flexibiliteit. En dat kan. Met één briljant idee, één gedurfde stap, die sprong in het diepe waar ik al mijn hele leven op wacht.

Deze intro schreef ik in mijn nieuwsbrief van oktober. Wil je ook meer inzicht in mijn persoonlijke leven? Je kunt je hier inschrijven.

I’m allowed to change my definition of happiness

Wat je gelukkig maakt, verandert constant. Wat vijf jaar geleden boven aan je verlanglijstje stond, is behaald of doorgestreept. Onze doelen en onze focus verandert mee met de tijd, de seizoenen, onze leefomgeving. Het is daarom goed om nieuwe dingen te proberen, al is het maar om erachter te komen dat je het – voor nu – niet leuk vindt om te doen. Waar ik een half jaar geleden dacht dat een baan in loondienst me definitief gelukkiger zou maken, is dat niet het geval. Het heeft mijn leven stabieler en zekerder gemaakt en dat is ontzettend fijn, maar gelukkiger ben ik er niet van geworden. Het gebrek aan tijd om te doen waar ik gelukkig van word, voelt zwaarder dan ooit en tegelijkertijd lichter, omdat ik minder tijd heb om erover na te denken. In deze nieuwe fase verschuiven mijn prioriteiten en zoek ik opnieuw uit waar ik gelukkig van word.

Happiness can only be experienced in the moment

Wat is geluk? Geluk is geen langetermijnvisie. Geluk kun je alleen in het moment voelen, je bent nú gelukkig, ongeacht hoe je je gisteren voelde of morgen bent. Als je ernaar streeft om altijd gelukkig te zijn, ontken je het belang van ongelukkig zijn: daarmee maak je keuzes over wat wel en niet in je leven welkom is en waar je grenzen liggen. Ze horen er dus allebei bij, de yin en yang, een mooie balans tussen een rotleven en de heerlijkste dagen. Het is de eindeloze zoektocht naar geluk die richting en leiderschap geeft.

I am not ashamed of what makes me happy

Omdat doordeweeks mijn energie en tijd grotendeels wordt opgeslokt door mijn negen tot vijf mentaliteit, is het weekend van mij. Wandelen in het bos, schrijven in mijn dagboek en havermoutrepen maken: ze klinken als de hobby’s van een gepensioneerde hondenliefhebber, maar ik word er gelukkig van. Het geeft me rust en ruimte, om te doen wat ik heb laten liggen doordeweeks, zowel mentaal als fysiek. Ik schaam me niet voor wat me gelukkig maakt. Het is míjn zoektocht, mijn betekenis van geluk.

Happiness doesn’t define me

Ik heb lang gedacht dat ik in bepaalde situaties meer verdien dan in andere. Als ik er goed uitzie, dan mag ik nee zeggen tegen onwenselijke verzoeken en flirten met anderen. Als ik me slecht voel, dan mag ik een reep chocola eten en afspraken afzeggen. Zit mijn haar slecht? Dan kan ik niet op een date en moet ik elke vorm van sociaal contact vermijden. Mijn uiterlijk en mijn humeur stonden altijd in de weg van mijn eigenwaarde en de koers van mijn leven, als een tolweg die bepaalt of ik leuke dingen mag doen. Tot ik bedacht dat, hoe ik me ook voel of eruit zie, het verandert niet mijn waarde. Ik ben nog steeds leuk, intelligent, knap, grappig en talentvol; in welke stemming ik dan ook verkeer. Mijn gevoelens en de staat van mijn haar zijn namelijk van tijdelijke aard, maar mijn karakter is voor altijd. Ik kan overal gelukkig zijn.

Happiness is always there, you just have to choose to see it

Als je je geluk laat afhangen van het humeur van de buschauffeur of de zware wolken die net verschijnen wanneer jij naar huis fietst, dan maak je je zoektocht naar geluk onnodig zwaar. Als verantwoordelijke van je eigen geluk heb jij de ingewikkelde taak om je gedachten te beheersen, jezelf te troosten en op te peppen en vrede te vinden in het onbeheersbare. Maar het is wel jóúw verantwoordelijkheid. De eerste stap naar (meer) geluk is inzicht krijgen in de obstakels die je hoogstwaarschijnlijk zelf op de weg hebt gelegd, zodat je niet langer bezig bent met je eigen geluk tegenwerken. En wees niet bang om eens ongelukkig te zijn. Het is een duidelijk signaal dat je mag veranderen. Neem ontslag, stap uit je relatie en leer nee te zeggen. Ongelukkig zijn is de kans om je leven te verbeteren en opnieuw op zoek te gaan naar jouw eigen betekenis van geluk.

I cannot control everything

De harde les dat macht en kracht niet altijd in mijn handpalm liggen, komt steevast terug in mijn leven. Zoals een ezel die meerdere keren over dezelfde steen struikelt, bots ik telkens weer op tegen mijn onwaarheden. Ik moet alles kunnen. Iedereen moet mij leuk vinden. Ik moet alles perfect doen. Ik moet perfect zijn. Maar perfect zal ik nooit zijn, hoofdzakelijk omdat ik zelf niet geloof dat ik dat kan zijn. Accepteren dat er zaken zijn die buiten mijn grip liggen, is een stille worsteling die steeds meer vervalt in een liefelijke omhelzing, maar die net als elke relatie soms ineens kan ontvlammen en eindigt in een bed vol tranen. Dan omhels ik mezelf liefelijk en dank ik – iemand, iets – voor hetgeen ik wel heb mogen ontvangen. En dat is puur geluk in zoveel andere vormen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.